PODIGNUTA OPTUŽNICA

Knjigovođa optužen da je ubio majstora koji mu je renovirao stan u centru Zagreba

Vedran T. je optužen i za dva kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Privođenje osumnjičenog za ubojstvo u Švarcovoj

 Goran Mehkek/Cropix

Šest i pol mjeseci od svirepog zločina u zagrebačkoj Švarcovoj ulici kada je s dva hica iz pištolja u stanu u kojem je izvodio radove ubijen Marinko K. (60), Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv posrnulog zagrebačkog knjigovođe i direktora građevinske tvrtke Vedrana T. (50). No osim za tzv. obično ubojstvo radi kojeg mu prijeti najmanje pet godina zatvora, Vedran T. je optužen i za dva kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Točnije u dva je navrata, prije i nakon ubojstva, zapalio automobile u novozagrebačkom Travnom.

Ubojstvo se dogodilo, kako smo pisali već, 2. studenog 2022. godine između 11.47 i 13,25 sati, a policijski očevid, obdukcija tijela i prikupljeni dokazi su pokazali da je nesretni muškarac, koji unazad jednog desetljeća na području Hrvatske nije imao prijavljeno prebivalište, ciljano ubijen i da je pritom zadobio strijelne rane glave i tijela od kojih je preminuo na mjestu događaja.

A Vedran T. se tog kobnog dana čak dva puta vraćao u taj stan u kojem je ostavio svoj krvavi potpis. Tijekom jedne od tih putešestvija snimila ga je kamera na benzinskoj dok je točio gorivo. Na kraju je uhićen sutradan popodne u prijateljevoj kući u Donjem Vukojevcu, u kojoj je kako su nam rekli mještani, stanovao posljednjih tjedana prije ubojstva.

Inače, istražitelji su ga na kraju uspjeli povezati i s dva paleža automobila. Prvo je 17. listopada oko 22.30 sati Suzuki Swiftom zagrebačkih oznaka u vlasništvu 21-godišnjaka, prema optužnici, Vedran T. došao do benzinske postaje u Ulici SR Njemačke gdje je u prozirnu plastičnu bocu natočio oko dvije litre goriva te se odvezao u neposrednu blizinu Ulice Božidara Magovca u Travnom gdje je oko 22.50 sati došao do parkiranog BMW-a. Bocu punu benzina stavio je na auto te ju zapalio pa je došlo do požara koji se proširio i na susjednu Suzuki Vitaru.

Nekoliko sati, pak, nakon ubojstva u Švarcovoj lanjskog 2. studenog, Vedran T. opet nije imao mira. S odmakom vremena Suzukijem se ponovo odvezao na benzinsku crpku na Ulici SR Njemačke. U bocu je natočio 1,6 litara goriva i zatim otišao oko 21.30 sati ponovno u naselje Travno i opet u istu Magovčevu ulicu. I ponovno se okomio na automobil, ovoga puta Volvo XC90 kojeg je polio gorivom te izazvao požar koristeći kocke za potpalu. Materijalna šteta? Oko 80.000 eura.

Tužiteljstvo je u podignutoj optužnici za Vedrana T. predložilo produljenje istražnog zatvora jer smatraju da postoji opasnost od ponavljanja (ne)djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:10