STIGLA ŽALBA

Mladi informatičar umro na operacijskom stolu, varaždinski kirurg osuđen na godinu dana: ‘Preblaga kazna‘

Dolovski je procijenio da je u cijelosti zaustavio teško krvarenje, međutim propustio je uočiti dva veća hematoma u tijelu pacijenta
Opća bolnica Varaždin
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Varaždinsko općinsko državno odvjetništvo smatra da je tamošnji Općinski sud preblago kaznio 51-godišnjeg kirurga Zdravka Dolovskog zbog smrti 27-godišnjeg pacijenta Krešimira Grujića i podnijelo je žalbu tražeći strožu kaznu bez primjene djelomične osuđujuće presude.

Naime, kirurga varaždinske Opće bolnice sud je kaznio na godinu dana zatvora, s time da bi šest mjeseci proveo u zatvoru, a šest mjeseci bila bi uvjetna. Usvoji li se žalba, to bi bilo četvrto suđenje varaždinskom kirurgu za smrt mladog informatičara i zaljubljenika u ekstremne sportove iz Čakovca koji je umro u varaždinskoj Općoj bolnici 18. listopada 2009. godine, šest dana nakon prvog operativnog zahvata operacijen hemeroidalnih čvorova.

Kirug je osuđen zbog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi jer je primijenio očito nepodoban način liječenja pacijenta prilikom i nakon operacije te propustio primijeniti mjere za zaštitu bolesnika prema pravilima, zbog čega je pacijent, koji je bio na zahvatu koji se smatra rutinskim, preminuo.

Naime, Dolovski je procijenio da je u cijelosti zaustavio teško krvarenje, međutim propustio je uočiti dva veća hematoma u tijelu pacijenta, pa je došlo do dodatnog prodora bakterija u organizam te gnojne upale i teške infekcije i smrti pacijenta.

- Odmah sam osjetila da nešto nije u redu. Rutinska operacija koja inače traje dvadesetak minuta trajala je gotovo sat i pol. Krešo mi je dan poslije, dok se još osjećao dobro, rekao da je tijekom operacije čuo kirurga kako psuje da ne može zaustaviti krvarenje. Međutim, meni je doktor Dolovski rekao da je sve prošlo u redu - ispričala je majka preminulog mladića za "Jutarnji list".

Krešimir Grujić je primljen u bolnicu u nedjelju 11. listopada 2009. godine. Dan kasnije, dr. Dolovski je obavio operaciju i izvjestio obitelj da je sve prošlo u redu i da će pacijent uskoro izaći iz bolnice.

Problemi su počeli u srijedu, a u četvrtak se već osjećao izrazito loše, te je obavljena drenaža, a onda se stanje pogoršavalo iz sata u sati, da bi u sljedeću nedjelju 18. listopada liječnici priopćili roditeljima da je njihov sin preminuo zbog teške sepse.

Nakon pacijentove smrti bolnica je osnovala Povjerenstvo za provedbu izvanrednog stručng nadzora koje je nakon kratke istrage ustvrdilo da nije bilo pogrešaka u liječenju.

Međutim, roditelji su liječnike prijavili i Sudu časti Hrvatske liječničke komore, koje je također utvrdilo da liječnici nisu pogriješili, međutim, tužiteljstvo je provelo istragu i podnijelo optužnicu.

Sudski postupak rezultirao je osuđujućom presudom, ali tužtieljstvo nije zadovoljno visinom kazne i smatra da liječnika treba strože kazniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:51