NEUGODNO IZNENAĐENJE

Od hrvatskog pravosuđa pobjegao u Austriju, a kad je saznao zatvorsku kaznu ostao u šoku: ‘Toliko?!‘

Na kraju je dobio veću zatvorsku kaznu nego osobe koje je USKOK teretio kao organizatore

Ilustrativna fotografija

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Da se bježanje od sudskih postupaka baš uvijek i ne isplati saznao je danas Dražan Kovač, posljednji suoptuženik tzv. "Kraljice PET ambalaže" Barbare Bešenić, kojemu do danas nije bila izrečena nepravomoćna presuda jer je bio u bijegu.

Dok je prvookrivljena Bešenić u prosincu 2021. bila nepravomoćno osuđena na tri i pol godine zatvora, Kovač, protiv kojega je postupak bio razdvojen, danas je dobio čak pet. "Toliko?" zatekla je Kovača visina kazne koju mu je izreklo sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Koraljka Bumči, a koja je ranije već nepravomoćno osudila Kovačeve suoptuženike.

Očito neugodno iznenađenje visinom izrečene kazne međutim Kovač je osim riječi "Toliko?",, koja mu je izletjela, mirno odslušao presudu do kraja. Nakon toga je vraćen u Remetinec gdje se nalazi otkad ga je Austrija izručila Hrvatskoj prošle godine.

Kovača je optužnica teretila da je u dogovoru s Barbarom Bešenić i njezinim sinom Krunoslavom Bešenićem od 2005. do 2009. njihovoj tvrtki BBS prodavao PVC ambalažu, a za što bi BBS od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tražio i dobijao naknadu za prikupljenu ambalažu.

Prema presudi, Bešenić bi ambalažu već ranije prikupljenu u BBS-u davala nazad Kovaču koji bi je onda vraćao BBS-u kao novoprikupljenu ambalažu, a BBS bi nanovo od Fonda naplaćivao njezino prikupljanje. Na taj način su u u četiri godine fiktivno prikupili oko 6 milijuna kilograma PVC ambalaže, a za što im je Fond platio 13,9 milijuna eura. Od toga iznosa Barbara i Krunoslav Bešenić su sebi pribavili 2,98 milijuna eura.

Presudom u prosincu 2021. Barbara i Krunoslav Bešenić dobili su svaki po tri i pol godine zatvora, vlasnik tvrtke Sirovina odlagalište, Miho Marinović Zrnić, osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu, a bivši predsjednik Fonda Vinko Mladineo te Dragan Mijoč, vlasnik tvrtke Retabl, su oslobođeni optužbi.

Kovač koji je bio obuhvaćen optužnicom s njima, pak tijekom trajanja postupka je pobjegao u Austriju gdje je tek nedavno uhićen i izručen Hrvatskoj, a postupak protiv njega je zbog njegove nedostupnosti bio razdvojen. Na kraju je dobio veću zatvorsku kaznu nego osobe koje je USKOK teretio kao organizatore. "Šteta koja je nastupila za Fond je izrazito visoka, a zbog vaše nedostupnosti i vašom krivnjom niti postupak protiv ostalih okrivljenika nije bilo moguće završiti u predviđenome roku", rekla je sutkinja Bumči obrazlažući presudu.

O žalbama na presudu iz 2021. još uvijek nije odlučivao Visoki kazneni sud kojemu su podnesene, a isti sud sada će odlučivati i o žalbi Kovačeve obrane koju su najavili na današnju presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:48