TRAGEDIJA

U NP Paklenica poginuo je mladi slovenski penjač (16), otkriveni detalji nesreće

Tijelo je prebačeno u Zadar gdje će se izvršiti obdukcija, a obaviješteni su i roditelji mladog penjača

Anića kuk

 Hgss Zadar/slobodna Dalmacija/

Jučer u 15.28 sati, u Nacionalnom parku Paklenica, na poznatoj stijeni Anića kuk, smrtno je stradao mladi slovenski penjač (16), piše zadarski.hr.

- Preko Županijskog centra 112, na dežurni telefon HGSS stanice Zadar stigla je dojava o nesreći penjača u smjeru Kamasutra u Anića kuku u Nacionalnom parku Paklenica. Na mjesto nesreće nedugo po pozivu dolaze dva člana HGSS-a koji su se zatekli u blizini i utvrđuju da je došlo do pada osobe s velike visine i da ozlijeđeni penjač ne daje znakove života.

Usporedno s tim pokrenuta je akcija izvlačenja tijela unesrećene osobe mlađeg stranog državljanina. U akciji je sudjelovalo 13 pripadnika HGSS-a iz sedam stanica. Unesrećeni je predan mrtvozorniku i policijskim službenicima u 18.30 sati u kanjonu Velike Paklenice – javio je HGSS Zadar izražavajući sućut obitelji i prijateljima tragično preminulog penjača.

Kako doznaje zadarski.hr od glasnogovornice PU zadarske Ivane Grbin radi se slovenskom državljaninu starom svega 16 godina, koji je penjao u društvu još tri penjača. Nesreća se dogodila u podnožju prilikom spuštanja, nadomak kozje staze.

Kako neslužbeno doznajemo, u jednom je trenutku mladi penjač skinuo zaštitne pojaseve kako bi uzeo ruksak koji je zaboravio, te je izgubio ravnotežu i pao s visine od 50 metara i ostao na mjestu mrtav.

Tijelo je prebačeno u Zadar gdje će se izvršiti obdukcija, a obaviješteni su i roditelji mladog penjača.

I 2021. godine strani je 56-godišnji državljanin stradao u padu s Anića kuka, preminuo je također na licu mjesta.

Anića kuk najpoznatija je stijena Velebita i izazovna mnogim penjačima. Sa samog vrha Anića kuka sa 712 metara nadmorske visine puca lijep pogled prema Podvelebitskom kanalu i kanjonu Velike Paklenice, te prema sjeveru u pravcu Buljme, Vaganskog vrha i Svetog brda. Već je 70 godina Anića kuk privlačan mnogobrojnim penjačima s više od 100 uređenih smjerova. Ipak, Anića kuk je i opasna stijena i svako malo uzme po neki ljudski život. U podnožju se kao opomena nalaze ploče s mnogim uklesanim imenima stradalih penjača.

Nažalost, bit će im pridodano i ime mladog slovenskog penjača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:41