JUTARNJI DOZNAJE

U tijeku uhićenja osumnjičenih za šverc više stotina kg kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku

Jedan od suvlasnika navedene droge navodno je opasni crnogorski narkobos, šef Kavačkoga klana

Kuća u Donjoj Kupčini i zgrada u zagrebačkom naselju Kraljevec, lokacije na kojima je pronađen kokain

 Cropix

U tijeku su uhićenja više osoba osumnjičenih da su u Hrvatsku iz Južne Amerike prebacili više stotina kilograma kokaina vrijednoga najmanje 7 milijuna eura.

Riječ je o navodnim pripadnicima dilerske grupe unutar koje je u svibnju prošle godine došlo do međusobnog potkradanja, odnosno jedan od pripadnika grupe, 58-godišnji Makedonac, ostalim je partnerima u trgovini kokainom otuđio više od 200 kilograma kokaina, a što je rezultiralo međusobnim razračunavanjima pripadnika grupe, odnosno pokušajem otmice 58-godišnjeg zaposlenika tvrtke.

O krađi kokaina Jutarnji list je ekskluzivno izvijestio još 14. studenoga prošle godine, no nismo objavili identitete niti navodnih kradljivaca niti osoba od kojih je droga ukradena.

Od navodno ukradenih 200 kilograma, policija je tijekom druge polovice prošle godine pronašla oko 125 kilograma, a kokain je bio sakriven u bačvama zakopanima na nekoliko lokacija u blizini Zagreba, tj. u Kraljevcu i Donjoj Kupčini.

image

Zgrada u Zagrebu u kojoj je pronađena droga

Damir Krajac/Cropix
image

Zgrada u Zagrebu u kojoj je pronađena droga

Damir Krajac/Cropix
image

Zgrada u Zagrebu u kojoj je pronađena droga

/Cropix

Sâm 58-godišnji Makedonac je zajedno s još nekoliko pomagača bio uhićen u studenome prošle godine te mu je određen istražni zatvor u kojemu se i dalje nalazi. Međutim, nakon njegovoga uhićenja policija je na nekoliko lokacija koje su povezivali s njim, pronašla spomenuti kokain koji je on navodno ukrao svojim partnerima. Najprije je krajem studenoga pronađeno prvih 20 kilograma kokaina u jednoj kući na području Zagrebačke županije, da bi 27. prosinca pronašli još 100 kilograma spremljenih u bačvama zakopanim na seoskim imanjima u okolici Zagreba i Jastrebarskoga, odnosno u Donjoj Kupčini.

image

Kuća u Donjoj Kupčini gdje je pronađen zakopan kokain

/Cropix
image

Kuća u Donjoj Kupčini gdje je pronađen zakopan kokain

/Cropix
image

Kuća u Donjoj Kupčini gdje je pronađen zakopan kokain

/Cropix
image

Kuća u Donjoj Kupčini gdje je pronađen zakopan kokain

/Cropix

Inače, kako neslužbeno doznajemo, uhićeno je nekoliko osoba s područja Zagreba i Rijeke, no prema informacijama kojima je raspolagao Jutarnji list, osim tih osoba, jedan od suvlasnika navedene droge bio je opasni crnogorski narkobos Radoje Zvicer, navodno šef Kavačkoga klana.

Međutim hrvatska policija, za sada, Zvicera formalno ne povezuje s ovom akcijom, već su jučer i danas uhitili samo nekoliko hrvatskih državljana na čelu s 29-godišnjim Matejom Đ. iz Rijeke.

Zvicerova trenutna lokacija nije poznata budući da se nalazi u bijegu već nekoliko godina, a traži ga se zbog povezanosti s nekoliko brutalnih ubojstava širom Europe. Posljednja poznata Zvicerova lokacija bila je u Ukrajini gdje je u svibnju 2020. preživio atentat. Pretpostavlja se da se trenutno nalazi negdje na području Južne Amerike.

Priopćenje Ravnateljstva policije: Osam osoba osumnjičeno zbog krijumčarenja i preprodaje kokaina iz Južne Amerike

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK – Služba Zagreb) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nastavili su kriminalističko istraživanje vezano uz kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja kojim je obuhvaćeno osam osoba (58, 48, 27, 33, 29, 38, 57, 53), od kojih se četvero od ranije nalazi u zatvoru (58, 48, 27, 38).

Osnovano se sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak, najkasnije od ljeta 2021. pa do 2. studenog 2022. godine, na području Hrvatske, Belgije, Dominikanske Republike i Ekvadora povezao u zajedničko djelovanje 58-godišnjaka, 38-godišnjaka i druge zasad nepoznate osobe, odredivši kao cilj djelovanja kontinuirano stjecanje znatne nepripadne materijalne dobiti nabavkom, prijevozom, skladištenjem i preprodajom kokaina, a sve radi plasiranja droge na ilegalnom narkotržištu.

S ciljem da se materijalno nepripadno okoriste, osumnjičeni su unutar krijumčarsko-distributivnog lanca, ispunjavali upute i povjerene zadaće koje im je zadavao 29-godišnjak. Naime, za 29-godišnjaka se sumnja da je bio zadužen da u Dominikanskoj Republici i Ekvadoru osigura nabavku i preuzimanje većih količina kokaina, radi krijumčarenja prema Europi te da za krijumčarenje pronađe paravan, odnosno trgovačka društava preko kojih bi se, kroz redovno poslovanje i uvoz legalne robe, kokain dopremio u RH, a za što je angažirao 58-godišnjaka.

Bio je zadužen i da osigura nesmetano obavljanje poslova u svezi s carinjenjem legalno uvezene robe, sve radi što bržeg protoka i omogućavanja lakšeg izvlačenja prokrijumčarenog kokaina, a za što je, uz druge zasad nepoznate osobe, angažirao i 38-godišnjaka. Osumnjičeni 38-godišnjak je tada, kao zaposlenik trgovačkog društva koje obavlja poslove carinjenja u luci Rijeka, imao pristup kontejnerima.

Isto tako, osumnjičeni 29-godišnjak je bio zadužen i za saniranje bilo kakvih problema ili nastale štete u svezi s dopremljenim kokainom.

Osumnjičeni 58-godišnjak, sukladno dodijeljenoj mu ulozi, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi pružanjem usluga uvoza legalne robe pod krinkom koje će se i prokrijumčariti kokain, omogućio je nabavku, prijevoz i prihvat kokaina, sve u okviru poslovanja trgovačkih društava kojima posredno upravlja.

U vezi s tim je 58-godišnjak u zajedničko djelovanje povezao 48-godišnjakinju, 27-godišnjaka, 33-godišnjakinju, 57-godišnjakinju, 53-godišnjakinju i druge zasad nepoznate osobe. Svi oni su, s istim ciljem da se materijalno nepripadno okoriste, u krijumčarsko-distributivnom lancu ispunjavali dane im upute i povjerene zadaće. Osumnjičena 33-godišnjakinja imala je u zaduženju obavljanje administrativnih poslova vezanih za izradu poslovne dokumentacije potrebne za obavljanje uvoza legalne robe, pod krinkom koje će se obaviti i krijumčarenje kokaina te prijevoz i čuvanje novčanog iznosa ostvarenog preprodajom kokaina, a sa 57-godišnjakinjom i 53-godišnjakinjom je dogovorila i da osiguraju najam skladišnih prostora u koje će se legalna roba dostaviti te prokrijumčareni kokain uskladištiti.

Potom je 58-godišnjak, u svibnju 2022. godine, smatrajući da ga je 29-godišnjak novčano zakinuo u dogovorenim poslovima krijumčarenja kokina, sa 27-godišnjakom, 57- i 53-godišnjakinjom, nakon otuđenja jedne od pošiljki kokaina, dogovorio njegovo skrivanje i skladištenje te daljnju preprodaju.

Na taj način, prilikom legalnog uvoza u Hrvatsku je prokrijumčaren kokain, u količini od preko nekoliko stotina kilograma, vrijednosti preko 7.000.000,00 eura.

Dakle, osumnjičeni 58-godišnjak i 29-godišnjak organizirali su i vodili zločinačko udruženje te znajući za cilj zločinačkog udruženja, u sastavu takvog udruženja prenijeli, nabavili, i posjedovali tvari koje su propisom proglašene drogom, a namijenjene su neovlaštenoj prodaji ili stavljanju na drugi način u promet te ih prodali i posredovali u prodaji i na drugi ih način neovlašteno stavili u promet.

Drugi osumnjičeni (48, 27, 33, 38, 57, 53), znajući za cilj zločinačkog udruženja, u sastavu takvog udruženja prenijeli su, nabavili i posjedovali tvari koje su propisom proglašene drogom, a namijenjene su neovlaštenoj prodaji ili stavljanju na drugi način u promet te su posredovali u prodaji i neovlaštenom stavljanju u promet.

Također, 58-godišnjak se sumnjiči i za kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, jer je kod sebe držao prepravljeni plinski pištolj s prigušivačem te streljivo, iako je bio svjestan kako je raspolaganje svim vrstama prerađenog oružja bez odobrenja, kao i oružja sa integriranim prigušivačem, nedozvoljeno.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnijeta Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Za 57- i 53-godišnjakinjom se traga."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:23