'86% KATOLIKA JE BROJ KOJI OBVEZUJE'

Bozanić: 'Dijeljenje letaka o zdravstvenom odgoju nije nikakva akcija, već samo oblik informiranja vjernika'

Marija Bistrica, 090912.281. zavjetno hodocasce vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu. Ovogodisnje hodocasce odrzano je pod geslom "Blazena ti sto povjerova".Na fotografiji: Kardinal Josip Bozanic predvodio je euharistijsko slavlje.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić istaknuo je danas kako je Katolička crkva vrlo zadovoljna rezultatima popisa stanovništva jer se većina stanovnika izjasnila kao katolici, dodavši da je oko 86 posto katolika u Hrvatskoj - broj koji obvezuje.

"Velika većina stanovnika izjasnila se kao katolici, ni u vrijeme komunizma nije bilo bolje", rekao je Bozanić u intervjuu za Media servis, komentirajući nedavno objavljene rezultate popisa stanovništva 2011.

Jovanović Crkvi: 'Ne miješajte se u sadržaj zdravstvenog odgoja jer za to niste nadležni!'

Razloge nešto manjeg postotka katolika (1,69 posto) u odnosu na prethodni popis (2001.) Bozanić objašnjava kalkuliranjem nekih osoba izjašnjavanjem o vjeroispovijesti.

"Možda je netko prije deset godina računao da će mu biti bolje da se izjasni kao vjernik, kao katolik, ali ne toliko zbog toga što on jest ili nije katolik, nego zbog svoje osobne promidžbe", smatra kardinal.

Nakon objave rezultata popisa, kaže i kako je zabrinut zbog starenja nacije te upozorava na važnost populacijske politike i promicanja bitnih elemenata za razvoj hrvatskog društva.

Kardinal se osvrnuo i na dijeljenje letaka o zdravstvenom odgoju te poručio kako to nije nikakva akcija Katoličke crkve, već samo oblik informiranje vjernika.

Crkva zapravo želi na razne načine informirati vjernike o čemu se tu radi, pojasnio je Bozanić, upitan o najavi dijeljenja letaka po crkvama s pozivima roditelja da izraze neslaganje s uvođenjem zdravstvenog odgoja u škole.

Podsjetio je kako je Crkva svoja stajališta u vezi sa zdravstvenim odgojem već izrekla. "Sasvim odgovorno tvrdimo da to što se time pokušalo nije ni način, a niti dobro rješenje da se s tako važnim pitanjem na takav način postupa", rekao je kardinal. Smatra, kaže, da je prethodno trebalo provesti javnu raspravu i pitati građane za mišljenje, a "ne nametati svjetonazor". "Pozivamo da se to ispravi", dodao je.

Rad vlade Zorana Milanovića Bozanić nije želio komentirati. Crkva, rekao je, niti jednu vlast ne smjenjuje niti postavlja, pa o njoj ne može niti davati sud. Sastanaka s predstavnicima vlade, kaže, bilo je, no nikada se na njima nije razgovaralo o reviziji ugovora sa Svetom Stolicom.

"Mogu reći sasvim otvoreno i odgovorno, nikad ni u kakvim susretima i ni u kakvom obliku nisu dolazile u obzir neke promjene i razgovori o reviziji tih ugovora. Jedino što sam koji put čuo, odnosno vidio ili pročitao, našao sam u medijima", kazao je kardinal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:44