BILJANA BORZAN

‘Da je usvojen naš prijedlog zabrane prodaje energetskih pića, možda 13-godišnjak ne bi umro‘

‘Energetska pića sadrže niz problematičnih supstanci, a ujedno se ukus djece ekstremno mijenja konzumacijom slatkih napitaka‘
Biljana Borzan
 Ivana Nobilo/Cropix

Na žalost, nije bilo sluha za ideju opozicije prije tri godine o zabrani prodaje energetskih pića maloljetnicima. Da je u Saboru tada usvojen naš prijedlog zabrane, možda se tragedija sa smrću 13-godišnjeg dječaka ne bi dogodila. Ovo je prvi slučaj smrti djeteta koja se povezuje s pretjeranom konzumacijom energetskih pića, no bojim se da neće biti zadnji ukoliko nešto ne poduzmemo – izjavila je na konferenciji europarlamentarka Biljana Borzan (SDP).

Povod konferencije je najava o ponovnom upućivanju prijedloga zabrane prodaje energetskih napitaka djeci, kroz zakon kakav se po riječima Biljane Borzan primjenjuje u Baltičkim zemljama. U pripremi je regulacija tog problema i u Velikoj Britaniji, dok u dijelu europskih država pojedini trgovački lanci sami, bez odluka vlada, zabranjuju prodaju energetskih napitaka mlađima od 18.

– Veza između energetskih pića i djece je problematična na više načina. Pića sadrže ogromnu količinu šećera, a Hrvatska je u EU u samom vrhu po pretilosti stanovnika. Pića sadrže niz problematičnih supstanci, a ujedno se ukus djece ekstremno mijenja konzumacijom slatkih napitaka, pa se navikavaju na sve slađe. Paralelno, konzumacija pića i alkohola sve je popularnija. Visok krvni tlak, aritmija, mučnina, grčevi, stres, dijabetes, ovisnost, alergije, rizično ponašanje, samo su neke od opisnih posljedica pretjerane konzumacije ovih napitaka, upozorila je Borzan.

Podsjetila je kako je SDP 2018. gurao prijedlog zabrane prodaje pića mlađima od 18, no većinom glasova vladajuće većine prijedlog je odbijen.

– Ministar Kujundžić glatko je odbio taj prijedlog. Prvo objašnjenje bilo je da to ne dopušta EU. No, nikakav postupak protiv zemalja koje su uvele takvu praksu nije pokrenut jer to je isključivao nadležnost države članice. Nakon što sam raskrinkala da objašnjenje Vlade ne pije vodu, Vlada je obećala da će kao korak u rješavanju problema uvesti dodatne poreze. No zabrana bi bila pravednija i učinkovitija jer bi bila usmjerena samo na djecu, smatra Borzan.

Iznijela je podatke po kojima 47 posto maloljetnika kombinira energetske napitke s alkoholom, a među djecom ispod 12 godina 60 posto njih se izjašnjava kako pije ova pića jer im se sviđa okus. U jednoj vrsti energetskog napitka je 18 kockica šećera, tvrdi Borzan.

– Nevjerojatno je da ih 40 posto konzumira ova pića uz objašnjenje da im treba energije, što je bizarno u njihovim godinama kada pršte od energije, poručila je.

Potez Ministarstva zdravstva koje planira osnovati radnu skupinu za uvođenje restrikcija, nazvala je zakašnjelom reakcijom. Nada se, kaže, kako se ne radi o onoj 'osnuj povjerenstvo da se slučaj ne bi riješio'.

Epidemiolog Branko Kolarić pojasnio je da je ideja zabraniti prodaju, a ne konzumaciju energetskih pića.

– Ne znam kada smo se kao društvo dogovorili da nam djeca piju ogromne količine kave? Eksperiment da djeca piju napitke s tolikom količinom kofeina jednostavno je nedopustiv. Ne znamo ni za jednu dobru tvar koju djeca iz ovakvih napitaka dobivaju. Takav eksperiment u zajednici niti je pametan, niti dopustiv. Postoje dokazi o štetnom djelovanju energetskih napitaka i doista postoje dobri razlozi za oprez kod prodaje i konzumacije, poručio je Kolarić.

Koalicija s Možemo! nije mi sporna

Na pitanje o koaliciji u Zagrebu između platforme Možemo! i SDP-a, Borzan je odgovorila kako nije protiv nje, niti joj je suradnja bilo kakvog oblika s Možemo! sporna.

– Vidjet ćemo večeras u raspravi. Treba uvažiti činjenicu da je platforma Možemo! dobila doista veliku potporu građana i to treba respektirati. Nadam se da će se dogovor postići, izjavila je Borzan.

Na upit ne boji li se prigovora o podjeli fotelja, odgovorila je kako 'oni moraju s nekim sjesti i razgovarati'.

– Bilo da će biti sklopljena koalicija, bilo podrška od projekta do projekta, poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:26