ALARM

Dosad najveći postotak novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji: Ovo je vrlo zabrinjavajuće

Testiranja od četvrtka, koja su dovela do brojke od gotovo 14 posto novooboljelih u odnosu na broj testiranih, rađena su ciljano
Željka Karin
 Paun Paunović/CROPIX

Današnji postotak od gotovo 14 posto novooboljelih od koronavirusa, u jednom danu, u odnosu na broj obavljenih testova na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ), najveći je postotak novoinficiranih u jednom danu u Splitsko-dalmatinskoj županiji od početka pandemije koronavirusa.

Tu informaciju u petak je za Slobodnu Dalmaciju potvrdila i prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ.

- Istina je i to je vrlo zabrinjavajuće. Nadam se da će ta brojka, odnosno taj postotak biti izuzetak i da ćemo već sutra (u subotu) imati manje novooboljelih. Mislim da ćemo u petak obaviti više od 500 testiranja i prema sadašnjim pokazateljima, brojka novooboljelih u postotcima će biti manja nego danas. No nikad nije zahvalno predviđati broj novooboljelih, jer kad mislite da brojka novooboljelih nije velika, može se dogoditi da u 'zadnjoj turi' testiranja svi testovi budu pozitivni - govori dr. Karin.

Testiranja od četvrtka, koja su dovela do brojke od gotovo 14 posto novooboljelih u odnosu na broj testiranih, rađena su ciljano.

- Radilo se o prodoru koronavirusa u tri manje tvrtke (dvije na području Splita, jedna u županiji), jednom amaterskom nogometnom klubu iz okolice Splita i nekoliko obitelji. Znali smo da će tamo biti pozitivnih. Brojka, odnosno postotak, jest zabrinjavajuć i jedino što se možemo nadati jest da će brojke padati - kaže dr. Karin za Slobodnu Dalmaciju.

A da bi svi imali koliko-toliko mirnu predstojeću jesen i zimu, dok se ne pronađe "eliksir" protiv korone, moramo se pridržavati epidemioloških mjera.

- U stvari je borba protiv koronavirusa vrlo jednostavna. Treba prati ruke, dezinficirati ih, nositi zaštitne maskice i držati socijalnu distancu. I to će dati rezultate u borbi protiv ovog neprijatelja - zaključila je prim. dr. sc. Željka Karin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:14