DAMIR VANĐELIĆ

‘Drago mi je da se Milanović sjetio Treće republike, ali da dobro broji, ovo bi bila četvrta. HDZ? Toksični su‘

Prema posljednjoj anketi koju je objavio HRT, stranka Republika uživa tek 0,5% podrške

Damir Vanđelić

 Davor Pongračić/Cropix

Damir Vanđelić, predsjednik stranke Republika, u Newsnightu N1 televizije je s Ilijom Radićem razgovarao o nadolazećim parlamentarnim izborima te o verbalnom sukobu između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, koji je ponovno u fokusu, javlja N1.

Prema posljednjoj anketi koju je objavio HRT, stranka Republika uživa tek 0,5% podrške.

“Imamo članove u svim izbornim jedinicama i ići ćemo u svim jedinicama na izbore, imamo jaku infrastrukturu, mi smo ekipa poduzetnika, boraca, sportaša i igrat ćemo svoju igru do kraja”, kazao je Vanđelić.

Komentirao je i okršaj Milanovića i Plenkovića. “Obojica se nisu sastali već dvije i pol godine kao vijeće za nacionalnu sigurnost, pao je dron, izbio je rat u Ukrajini, oni su se po zakonu morali sastati već pet puta. HDZ je već dva puta bio na rubu ili s druge strane ruba Ustava, sad Milanović pleše po rubu Ustava, a to nije dobro, izaziva nestabilnost kod građana.”

Vanđelić navodi da se “blitzkriegom izbora i ulaskom Milanovića Hrvatska se vratila 10 godina unazad”.

Karamarko, Plenković, Milanović – kao da gledam televiziju prije 10 godina”, dodao je.

Vanđelić se osvrnuo i na problem s inflacijom. “Naša inflacija ima dva razloga – uvezena inflacija uvođenjem eura, a drugi dio je uzrokovan cijenama energije, rat u Ukrajini je povisio cijene energije, a cijena energije utječe na sve ostalo.”

Osvrnuo se na situaciju u Njemačkoj, navodeći da je ona u stagflaciji i da su njemački građani disciplinirani i brzo povuku kočnicu.

“Mi Hrvati još živimo dosta luksuzno dok stvarno ne zveknemo glavom o dno, ali Nijemci su već počeli povlačiti kočnicu i to je jedna od opasnosti za Hrvatsku. Sve više uvozimo, sve manje izvozimo, postajemo neproizvodna nacija i pitanje je kako ćemo u budućnosti funkcionirati”, kazao je.

Ponovno se osvrnuo na sukob dva brda. “Mi smo dali stranci ime Republika, drago mi je da se Milanović sjetio Treće republike, ali da dobro broji, ovo bi bila četvrta. Republika – zato što institucije treba jačati, ali oni obojica ruše te institucije.”

Kaže da ne bi podržao izbor Ivana Turudića za šefa DORH-a i da su potrebni kvalitetniji kandidati. “Sjećam se da je Turudić bježao policiji jer je prebrzo vozio, pa ne možeš biti sudac, možeš kod mene na Peščenici imati kafić, ali ne možeš biti sudac.”

Otkrio je ponešto i s kim Republika pregovara za izbore. “Idemo s onima s kojima smo dosad razgovarali, objavit ćemo u srijedu, to su stranke koje su široko lijevo i desno i koje nama odgovaraju, one stranke koje će ekonomski pomaknuti Hrvatsku. Fokus je među njima, s njima razgovaramo.”

Vanđelić navodi da nema suradnje s HDZ-om. “Nikako ne HDZ ni prije ni poslije izbora, HDZ je toksičan, treba se jedan ili dva mandata očistiti od tih otrova, mora se odmoriti.”, kazao je, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:56