SJAJAN USPJEH

Genijalci iz MIOC-a: Pavić i Lendvaj osvojili zlato na informatičkom Wimbledonu

Dorijan Lendvaj osvojio je apsolutno prvo mjesto na Romanian Master of Informatics
Krešimir Nežmah, Dorijan Lendvaj, Patrik Pavić i Martin Josip Kocijan snimljeni na jednom od ranijih natjecanja

Iz zagrebačke XV. gimnazije (MIOC-a) stiže sjajna vijest o vrhunskom uspjehu, jednom od - kažu - najvećih dosad: učenici Dorijan Lendvaj i Patrik Pavić osvojili su zlatne medalje na međunarodnom natjecanju Romanian Master of Informatics, pri čemu je 16-godišnji Dorijan osvojio apsolutno prvo mjesto u konkurenciji 200 učenika, među kojima i 40-ak ponajboljih ruskih srednjoškolaca.

To je prvi put da je učenik iz Hrvatske osvojio prvo mjesto na natjecanju ove razine, koje se u informatičkim krugovima - a preneseno u svijet tenisa - smatra jednim od grand slamova, poput Wimbledona.

Ekipno, hrvatska je ekipa osvojila odlično četvrto mjesto u ukupnom poretku. Prvo i treće osvojile su ruske ekipe, a rumunjska ekipa je zauzela drugo. Uz Lendvaja koji je imao 542,73 boda, zlato je osvojio i Patrik Pavić koji je bio 13. s 435 bodova. Odličan je bio i Krešimir Nežmah koji osvojio srebro zauzevši 38. mjesto s 334 boda, a medalja je za samo nekoliko mjesta izmaknula Viti Aniću.

Iz dobro poznatih razloga natjecanje je održano online. Kako su Lendvaj i Nežmah završili u samoizolaciji, oni su se natjecali od kuće, a Pavić i Anić iz škole, pri čemu su prostorije u kojima su se njih četvorica natjecali snimane kamerama, u skladu s natjecateljskim pravilima.

Sva četvorica učenici su MIOC-a, koja zadnjih godina drži monopol nad uspjesima na informatičkim natjecanjima. Voditelj tima bio je dugogodišnji profesor MIOC-a, Nikola Dmitrović. U tri mjeseca ove školske godine u MIOC-u je održano 17 državnih natjecanja iz istog broja nastavnih predmeta na kojima je sudjelovalo 22% učenika programa prirodoslovno-matematičke gimnazije. Rezultati su izvanredni: 26 prvih mjesta, 20 drugih i 26 trećih mjesta.

Inače, Dorijan Lendvaj iz Popovače imao je sedam godina kad je postao najmlađi sudionik državnog natjecanja u programiranju, kategoriji u kojoj je višestruki državni prvak, a 2016. godine bio je prvak svijeta u robotici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:22