RASKOL U VIJEĆU

Glas SDP-ovca presudio da Split uzme kredit od 150 milijuna eura; HDZ: ‘Grad je pao u dužničko ropstvo!‘

Odluka o dizanju 150 milijuna eura kredita Europske investicijske banke izazvala je raskol među dvojicom SDP-ovih vijećnika

Bojan Ivošević i Ivica Puljak

 Sasa Buric /Cropix

Splitski HDZ priopćio je u četvrtak kako je Split pao u dužničko ropstvo jer, istaknuli su, "naša djeca" će morati vraćati 150 milijuna eura kredita i 80 milijun eura kamata.

Gradsko je vijeće sa 16 glasova za i 15 protiv prihvatilo prijedlog gradonačelnika Ivice Puljka da se uzme kredit od 150 milijuna eura od Europske investicijske banke (EIB) a za takvu odluku bio je presudan glas SDP-ovog vijećnika Damira Barbira.

Predsjednik splitskog SDP-a, drugi vijećnik te stranke Davor Matijević, koji je glasovao protiv, najavio je pokretanje postupka izbacivanja Barbira iz SDP-a koji je, po njemu, postupio protiv stajališta splitskog SDP-a.

"Politički puleni Ivice Puljka i pripadajući žeton SDP-a (Barbir) digli su ruku za nepovoljan kredit kakav ni jedan grad u Hrvatskoj nije podigao. Idućih četvrt stoljeća naša će djeca vraćati 150 milijuna eura i još 80 milijuna eura kamata," poručili su iz splitskog HDZ-a.

Kako ističu u priopćenju, od Ivice Puljka kojem je Split samo odskočna daska za puno veće ambicije nije se drugo moglo niti očekivati. "Umjesto bespovratnih sredstava koji se nude iz EU fondova, sada ćemo 25 godina otplaćivati političku kampanju Ivice Puljka koji lokalnu razinu otvoreno koristi za nacionalne izbore, dodaju.

HDZ smatra da su vijećnici koji su danas glasali imali priliku spriječiti "suludu" odluku Ivice Puljka. "Nažalost, uz sve napore nismo uspjeli, sada neka generacije pamte imena onih koji su izdali Split", dodaje se.

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Jakša Balov rekao je nakon prihvaćanja odluke o podizanju 150 milijuna eura kredita da je danas "tužan dan za Split."

image

Održana sjednica gradskog vijeća Grada Splita

Sasa Buric /Cropix

Raskol među SDP-ovim vijećnicima

Splitsko Gradsko vijeće u četvrtak je prihvatilo odluku o dizanju 150 milijuna eura kredita Europske investicijske banke, što je izazvalo raskol među dvojicom SDP-ovih vijećnika, nakon što je glas jednoga od njih presudio da se osigura većina.

Damir Barbir glasovao je za takvu odluku i njegov je glas bio presudan da se osigura većina, sa 16 glasova podrške, dok je 15 vijećnika bilo protiv.

Predsjednik splitskog SDP-a i vijećnik Davor Matijević glasovao je protiv takve odluke te najavio kako će pokrenuti postupak izbacivanja Barbira iz stranke jer je glasovao protivno stajalištima SDP-ovih tijela.

"Došlo je do raskola između nas dvojice SDP-ovih vijećnika, to je veliki udarac za SDP i ja sam razočaran, te se ispričavam našim biračima i građanima zbog ovog Barbirovog glasovanja mimo odluke SDP-a," kazao je Matijević.

Po njegovim riječima, gradonačelnik Ivica Puljak je potkupio SDP-ovca Barbira da bi imao većinu. "Puljak se usavršio u politici mešetarenja, potkupljivanja, to je politika žetona u kojoj kopira ono što su radili HDZ, Kerum pa i SDP dok je bio na vlasti i ja se ograđujem od takvih politika", kazao je Matijević.

Predložio je amandman po kojem se traži od gradonačelnika da izvijesti o kompletnom ugovoru o kreditu iz Europske investicijske banke te da Gradsko vijeće odlučuje o svakoj tranši tog kredita, ali je taj amandman odbačen.

Damir Barbir je istaknuo da se ponio u interesu Grada Splita a ne politikantstva. "Večeras smo bili u situaciji hoćemo li ići naprijed ili nazad u potencijalno nove izbore i ja sam se opredijelio za napredak, manje je bitno kojoj stranci pripadam," kazao je Barbir.

Gradonačelnik Puljak je pozdravio Barbirov postupak, ustvrdivši da njegov glas ide u budućnost Splita te da su širom otvorili vrata razvoju Splita.

Upitan kako bio on reagirao kada bi neki član njegove stranke glasovao protiv stajališta te stranke, rekao je da se ne može dogoditi da član Centra glasuje za nešto što nije u javnom interesu dodavši da je i Barbir postupio tako - glasovao je za javni interes.

Tijekom iscrpljujuće rasprave vijećnica HGS-a Lidija Bekavac je upozorila kako će kredit stvoriti velike kamate.
"Samo u prvom dijelu kredita od 71 milijun eura za 25 godina trajanja otplate, kamate bi narasle na 37 milijuna eura", rekla je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:09