JUTARNJI DOZNAJE

HDZ-ovi koalicijski partneri podržali Turudića, Plenković: ‘To je stav cijele parlamentarne većine...‘

Ivan Turudić postat će novi šef DORH-a
 Damjan Tadić/Cropix

Plenković potvrdio: Većina će podržati Turudića

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da je stav cijele parlamentarne većine da će kao Vladinog kandidata za glavnog državnog odvjetnika podržati Ivana Turudića koji im je na sastanku odgovarao na pitanja s obzirom na informacije u medijima proteklih dana, ali da tu nema ničeg novog. Više pročitajte ovdje.

Gotov je sastanak Plenkovića, koalicijskih partnera i Turudića

Kako doznaje Jutarnji, dvosatni sastanak predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića s koalicijskim partnerima (SDSS, HNS, HSLS...) je završio, a javnosti će se uskoro obratiti premijer. Na sastanku je bio i sudac Ivan Turudić, kandidat Vlade za novog glavnog državnog odvjetnika koji je, kako doznajemo, koalicijskim partnerima predstavio svoj program i navodno tumačio razloge zbog kojih ga se "napada" u medijima. Kako doznajemo, koalicijski partneri podržali su izbor Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika.


Počinje koalicijski sastanak

Na Markovom trgu počinje koalicijski sastanak na kojem će premijer Andrej Plenković pokušati uvjeriti partnere da sutra izglasaju Ivana Turudića za šefa DORH-a.

U zgradu Vlade stigao je i sam Turudić.

image
Damjan Tadić/Cropix

Benčić: ‘Stajat ćemo 22 sata na Trgu svetog Marka‘

Premijerska kandidatkinja stranke Možemo! Sandra Benčić održala je na Markovom trgu press konferenciju na kojoj je rekla da će sukladno jučerašnjoj najavi tražiti reakciju od Europske komisije jer premijer Plenković ne odustaje od imenovanja Ivana Turudića za šefa DORH-a.

- Poslušna većina će vjerojatno izglasati Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, rekla je na samom početku pa dodala:

- Čuli smo građane, poruke… Kako su nam ukrali institucije, ukrali su nam i Markov trg gdje se više ne možemo mirno okupljati. Zato vas pozivamo sljedeća 22 sata za vas ćemo stajati ovdje na Markovom trgu i pružati otpor, za svakog od vas kojima se zgadila situacija s Vladom i pravosuđem, rekla je Benčić. Više pročitajte OVDJE.


Škare-Ožbolt: ‘Sanader mi je tutnuo papirić s jednim imenom i rekao: Naš dečko, imenuj ga‘

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt na N1 komentirala je nove poruke koje su izmijenili Ivan Turudić i Josipa Pleslić (bivša Rimac) te cijelu situaciju oko izbora novog glavnog državnog odvjetnika. Pritom je otkrila jednu priču s Turudićem u vrijeme Sanaderove vlade.

- U vrijeme kad nisam htjela imenovati Turudića za predsjednika Županijskog suda, imala sam ozbiljne razloge zašto ne, a tad nije bilo ovakvih provjera, pa sam bila smijenjena samo zato što ga nisam htjela imenovati. Tada je izbor, imenovanje i razrješenje sudaca bilo u nadležnosti ministra pravosuđa. Sve odluke koje sam donosila, koordinirala sam sa sudbenom vlašću, tj. predsjednikom Vrhovnog suda.

Bilo je nekoliko puta naglašeno da Turudić želi biti predsjednik Županijskog suda, zastupali su ga i Sanader i Šeks. Sanader je na papir napisao – “Naš dečko, imenuj ga. I.S.”, u desnom gornjem kutu. Nisam ga imenovala jer Vrhovni sud nije bio za njega, nisu to napisali, ali su dali do znanja, rekla je Škare Ožbolt. Više pročitajte OVDJE.


Zekanović: ‘Znam zašto im smeta Turudić!‘

Oporba ne odustaje od zahtjeva da se povuče odluka o izboru Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. O tome se govorilo i jutros u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Hrvoje Zekanović, HDS, rekao je kako je Ivan Turudić ukinuo presudu Alojziju Stepincu, kako se zamjerio predsjedniku Zoranu Milanoviću kad je Milanović pokušao spriječiti izručenje Mustača i Perkovića u Njemačku, kako se radi o čovjeku koji se itekako dokazao u suđenjima ključnim kriminalnim organizacijama te je vodio računa da se osude krivci za ratne zločine u Hrvatskoj.

- Možda to nekome smeta. Da bilo koju osobu vladajući ponude, oporba se s njom ne bi složila, rekao je Zekanović u emisiji "U mreži Prvog".

Naglasio je kako smo društvo dvostrukih kriterija u kojem su neke korespondencije sporne, dok druge nisu. Više pročitajte OVDJE.


Ključni sastanak u Banskim dvorima

Danas točno u podne u Banskom dvorima počinje ključan sastanak na kojem će šef Vlade i HDZ-a Andrej Plenković svoje koalicijske partnere (SDSS, HNS, HSLS...) morati uvjeriti kako je baš sudac Ivan Turudić idealan izbor za novog glavnog državnog odvjetnika.

Naime, bez podrške koalicijskih partnera Plenkovićev prijedlog o Turudićevom imenovanju čelnikom DORH-a ne može proći na sutrašnjem glasanju u Saboru.

A stvari stoje tako da premijer i dalje inzistira na svom izboru bez na to što je Jutarnji list unazad nekoliko dana objavio više tekstova sa stotinama poruka koje su izmjenjivali tadašnji predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić i Josipa (ex Rimac) Pleslić, a iz kojih je i slijepcu jasno kako je uvaženi sudac u svojim ranijim javnim istupima muljao oko prave prirode i stvarnog opsega svog poznanstva s nekadašnjom visokom dužnosnicom HDZ-a.

- Mi na poruke gledamo isključivo s aspekta je li bilo pogodovanja prema bio kome, a iz onoga što je nama poznato, o tome nema dokaza. Ne bih rekao da je (Turudić) lagao o tome, on je možda bio reduciran u svom izričaju, zašto bi se nakon nekoliko godina kasnije ljudi sjećali svih detalja - rekao je Plenković jučer kasno poslijepodne nakon sastanka vodstva HDZ-a, komentirajući Turudićeve izjave o odnosu s Josipom Rimac na saborskom Odboru za pravosuđe.

Do jučer su i koalicijski partneri iz HNS-a i HSLS-a izjavljivali da će, bez obzira na otkrića Jutarnjeg lista, u Saboru glasati za Turudićevo imenovanje novim glavnim državnim odvjetnikom.

U međuvremenu je Jutarnji list jučer navečer objavio nove tekstove koji još teže kompromitiraju suca Turudića (primjerice, poruka Josipe Rimac koja tadašnjem glavnom tajniku HDZ-a Milijanu Brkiću piše: "Turudić kad je bio kod mene, kaže možeš biti mirna - nema privođenja" ili pak "Mamić je bio u 11 u stranci s njim na sve teme od financija do Turudića i ministra sporta i izbornika").

Jesu li i to spremni "progutati" HDZ-ovi koalicijski partneri saznat ćemo za samo nekoliko sati.


Turudiću dosta i 39 glasova?

U našem je javnom prostoru, u medijima, došlo do nevjerojatne zabune kada je u pitanju izbor glavnog državnog odvjetnika, piše Novi list.

Tjednima se tvrdi da je za izbor glavnog državnog odvjetnika potrebno 76 glasova, a zapravo ih je teoretski dovoljno i 39.

Glavni državni odvjetnik bira se, naime, u Saboru običnom, a ne većinom svih zastupnika. To, drugim riječima, znači da nije nužno da svi zastupnici vladajuće koalicije podrže Turudića. Više pročitajte OVDJE.


Više o otkriću Jutarnjeg lista možete pročitati na sljedećim linkovima:

Imamo stotine poruka Turudića i Josipe Rimac, kandidat za šefa DORH-a prešutio sastanke: ‘Napravi mi ono‘

Rimac je od Turudića tražila pomoć i za Karamarka, ali i on je tražio usluge: ‘Trebat ćeš ti mene...‘

Rimac: ‘Ja ću s Turudićem na kavu i nazad na Jahorinu; Čagalj: ‘Ana Marija ili Zdravko?‘; Rimac: ‘AMR‘

Poruke Josipe Rimac Milijanu Brkiću: ‘Turudić mi je rekao: Možeš biti mirna, nema privođenja‘

‘Mamić je bio u stranci. Na sve teme - od Turudića do ministra sporta i izbornika...‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:36