SLOBODA GOVORA

HND pokrenuo peticiju, traže od Vlade da odustane od zakona koji je usmjeren protiv novinarske profesije i interesa javnosti

Upozoravaju da bi uvođenje novog kaznenog djela imalo zastrašujuće posljedice

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pokrenulo je potpisivanje peticije kojom od Vlade Republike Hrvatske traže da odustane od uvođenja novog kaznenog djela "Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje" (članak 307.a Kaznenog zakona).

HND smatra da je riječ o zakonu opasnih namjera koji je usmjeren protiv novinarske profesije i interesa javnosti te se protivi njegovu uvođenju. Peticiju možete potpisati OVDJE.

Ovakav zakonski prijedlog izravni je udar na slobodu govora i slobodu primanja informacija te podriva demokratske temelje Republike Hrvatske. U demokratskoj državi javnost ima pravo i mora biti obaviještena o postupcima koje vode državna tijela, a od javnog su interesa, što će im ovaj zakon onemogućiti. Razlog njegova uvođenja je upravo skrivanje od javnosti kaznenih postupaka protiv visokih državnih dužnosnika, što je u demokratskoj zemlji nedopustivo, tvrdi HND.

Građane i građanke Republike Hrvatske u nastavku priopćenja još jednom su željeli podsjetiti na trenutak kada se uopće počelo govoriti o uvođenju novog kaznenog djela.

Nakon što su mediji početkom 2023. godine objavili transkripte iz predmeta "Josipa Rimac", najprije o "aferi AP", a onda i transkripte o glasnogovorniku Vlade Marku Miliću i zapošljavanju u Hrvatskim šumama, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je izmjene zakona kojim će spriječiti takve objave podataka iz istraga, podjećaju.

Iako je Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje predlaže navedene izmjene, više puta naglasilo kako se za ovo kazneno djelo neće moći progoniti novinare, "zaštitne klauzule" koje onemogućavaju progon novinara u samom zakonskom prijedlogu ne postoje. Također, ne postoje iznimke za slučaj da su informacije od javnog interesa, pojašnjava HND.

HND ponovo upozorava da bi uvođenje novog kaznenog djela imalo zastrašujuće posljedice na novinarsku profesiju, a time i interes javnosti jer se takvim zakonom širom otvaraju vrata policiji ili DORH-u da mogu zatražiti ispitivanje novinara te oduzimanje predmeta ili pretragu novinarske redakcije kako bi otkrili izvor neke neugodne političke priče, koja je od interesa javnosti.

Ovakvim prijedlogom izmjena Kaznenog zakona, tvrdi HND, vraćamo se na gotovo identičnu situaciju iz vremena kada je istraga bila tajna iako je Ustavni sud RH još 2012. godine rekao da istraga mora biti transparentna i pod kontrolom javnosti te da ne može biti tajna. Iz formulacije novog kaznenog djela proizlazi da, na primjer, odvjetnik okrivljenika ne bi smio novinarima dati izjavu da se njegov branjenik branio šutnjom, a kamoli da iznese neku možda ključnu izjavu iz njegove obrane.

Nedopustivo je u demokratskoj državi da se branitelj okrivljenika, žrtva ili druga osoba po ovom zakonskom prijedlogu ne bi smio obratiti novinarki ili novinaru radi dostave informacija od javnog interesa kao što su kaznena djela državnih dužnosnika te nezakonito postupanje i propusti u kaznenom postupku, i to ne samo u istrazi, nego i u sudskom postupku sve do potvrđivanja optužnice.

Građani i građanke Republike Hrvatske moraju znati da uvođenje ovakvog kaznenog djela nije usmjereno samo protiv novinarske profesije, na što je HND detaljno više puta javno upozorio, nego i protiv njih samih. Ovakav prijedlog – ako prođe – onemogućiti će svakoga građanina i građanku ove zemlje da slobodno i bez straha putem medija obavijeste javnost o nepravilnostima koje se događaju u postupcima koji se tiču njih samih, pa i kada su žrtve kaznenog djela.

Pozivaju vas da svojim potpisom podržite peticiju HND-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:30