ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Hrvatska nikad nije bila ovako snažna, a za demogafski preokret treba nam više društvenog optimizma‘

Podsjetio je i na to da je Vlada donijela strategiju demografske revitalizacije kako bi se promijenila ta paradigma

Andrej Plenković

 Nicolas Maeterlinck/AFP

Za preokretanje negativnog demografskog trenda u Hrvatskoj, koji traje još od 1950. godine, trebat će puno vremena i potrebno je unijeti više društvenog optimizma da bi se to promijenilo, rekao je u četvrtak u Bruxellesu Andrej Plenković.

Premijer je u Bruxellesu nakon završetka izvanrednog samita EU-a komentirao i podatke Državnog zavoda za statistiku prema kojima je u Hrvatskoj prošle godine rođeno samo nešto više od 32 tisuća beba.

“To je, nažalost, plod jednog trenda koji traje od 1950., kad se u Hrvatskoj rodilo 95 tisuća djece i u zadnjih nešto više od sedam desetljeća to se spustilo na 32 tisuće”, rekao je Plenković.

Podsjetio je na to da je Vlada donijela strategiju demografske revitalizacije kako bi se promijenila ta paradigma, da se unese više društvenog optimizma, što je “ključ za ono što predstavlja prekretnicu u promjeni načina života i da se tako utječe na zaustavljanje negativnog trenda koji postoji godinama glede prirodnog priraštaja”.

Istaknuo je da Hrvatska nikad nije bila ovako snažna u političkom, ekonomskom i financijskom smislu.

“To znači da trebamo sve te nove okolnosti, koje se odnose i na rast kvalitete života, ekonomski i socijalni standard te plaće pretočiti u malo pozitivniji pogled, na ono što smo ostvarili, pa time imati bolje efekte na pitanje prirodnog priraštaja”, zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:14