OD IZVORA DO MORA

Hvarski gradić Stari Grad se čišćenjem plaža i šetnica uz more priprema za turističku sezonu

Već ovom akcijom smo puno napravili, ali nadamo se i pobjedi kako bi pošumljavanjem naš otočni gradić učinili još ljepšim, izjavio je gradonačelnik Antonio Škarpa

Od izvora do mora - Stari Grad

 Privatna Arhiva/

Stari Grad, povijesno srce otoka Hvara, u utorak je proveo akciju čišćenja okoliša od ambalažnog otpada kojeg su nesavjesni sugrađani ostavili u prirodi. Time se i najsunčaniji hrvatski otok uključio u veliki ekološki projekt Od izvora do mora koji organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova.

U akciji čišćenja sudjelovali su djelatnici gradske uprave, Turističke zajednice Stari Grad, Gradske knjižnice, Muzeja Starog Grada, Komunalnog Stari Grad, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, članovi organizacija civilnog društva s područja grada, ali i učenici sedmog i osmog razreda Osnovne škole Petra Hektorovića, u pratnji svojih profesora. Kako bi bili što efikasniji, podijelili su se na nekoliko lokacija diljem grada, s posebnim naglaskom na razne plaže i šetnice uz more.

image

Od izvora do mora - Stari Grad

Privatna Arhiva/

Antonio Škarpa, gradonačelnik Starog Grada, zadovoljan je odazivom na akciju čišćenja ambalažnog otpada.

“S obzirom na to da smo turistički grad, u sklopu ove akcije očistili smo plaže za nadolazeću sezonu te ujedno potaknuti svijest građana o važnosti očuvanja okoliša i pravilnog odlaganja ambalažnog otpada. Upravo na tu temu, kao nastavak aktivnosti, Grad u srijedu 8. svibnja organizira radionicu za građane naziva Zelena budućnost otoka Hvara: Vaša uloga u kružnom gospodarenju otpadom”, najavio je gradonačelnik Antonio Škarpa. Svim volonterima je zahvalio na pomoći.

Budu li proglašeni najboljim malim gradom, hvarski Stari Grad će u blizini mora posaditi murve, oleandre i rogače. Taj mali turistički grad i sam svake godine organizira akcije čišćenja, a u planu im je pošumljavanje urbanih površina u gradu kao i obnavljanje stabala na postojećim zelenim područjima.

image

Od izvora do mora - Stari Grad

Privatna Arhiva/

“Stari Grad je jedinstveni primjer UNESCO-ovog očuvanog spomenika zaštićene svjetske kulturne baštine, 24 stoljeća duge tradicije zelenog urbanog planiranja i upravljanja zelenom urbanom infrastrukturom. Svakako nam je cilj očuvali prirodnu i kulturnu baštinu ovog otočnog grada”, poručuju.

Coca-Cola je projekt Od izvora do mora u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine, u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Ideja koja stoji iza tog velikog ekološkog projekta je akcijama čišćenja ambalažnog otpada potaknuti na primjereno odlaganje te vrste otpada, a sadnjom drveća doprinijeti smanjenju ispuštanja ugljikova dioksida (CO2) i snižavanju temperature zrak čime se unaprjeđuje kvalitetu života u gradovima. Do 1. srpnja znat će se koji je najbolji mali, srednji i veliki grad. Svaki od ta tri pobjednika dobit će po 15 tisuća eura, koje moraju iskoristiti za sadnju barem 30 stabala.

image

Od izvora do mora - Stari Grad

Privatna Arhiva/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 17:41