‘ČVRSTI KAO STIJENA‘

Izvori iz Domovinskog pokreta: Što Plenkoviću nije jasno? Nećemo odstupiti, spremni smo i za krajnju opciju!

Pregovori s HDZ-om nisu daleko odmaknuli, i dalje nije jasno tko će formirati saborsku većinu, poručuju iz DP-a

Čelnici Domovinskog pokreta

 Damjan Tadic/Cropix

- Mi nećemo odstupiti od svog stava, SDSS ne može biti dio nove Vlade, niti njihovi članovi mogu imati sinekure u budućoj Vladinoj administraciji. Ta pozicija Domovinskog pokreta jasna je valjda svima osim Andreju Plenkoviću! Sto posto stojimo iza svojih riječi. Garantiram vam da svi u Domovinskom pokretu tako dišemo, od prvog do zadnjeg - rekao nam je u subotu visoki dužnosnik Domovinskog pokreta.

Uoči nove runde pregovora s HDZ-om, koji će se održati u ponedjeljak u Banskim dvorima, naš sugovornik tvrdi kako će svih trinaest novoizabranih saborskih zastupnika DP-a ostati zajedno i da ih nitko neće podijeliti.

- Neću vas lagati, pregovori s dužnosnicima HDZ-a nisu daleko odmaknuli. I dalje nije jasno tko će formirati saborsku većinu, bez koje nema ni nove Vlade. I tako će biti sve dok Plenković ne shvati da će se morati odreći svog Milorada Pupovca i SDSS-a ako želi da krenemo naprijed u našim razgovorima o sastavljanju buduće hrvatske Vlade. Uostalom, prije sastanka s Plenkovićem i njegovim pregovaračkim timom mi ćemo u ponedjeljak prijepodne održati još jedan sastanak s predstavnicima SDP-a, na kojem ćemo vidjeti možemo li formirati novu saborsku većinu bez HDZ-a - kaže naš sugovornik iz Domovinskog pokreta, dodajući kako razgovori sa SDP-om nisu farsa i da su svi scenariji i dalje mogući.

- Konačno, Domovinski pokret novih se izbora ne boji - kaže.

To što naš sugovornik iz Domovinskog pokreta naglašava činjenicu kako razgovori sa SDP-om oko formiranja alternativne saborske većine još nisu zamrli ne treba čuditi, jer sasvim je jasno da se ionako komplicirana situacija u petak dodatno zaoštrila.

Naime, nakon što su u četvrtak svih osmero zastupnika nacionalnih manjina odlučili podržati inicijativu da se HDZ-ova zastupnika Gordana Jandrokovića još jednom izabere za predsjednika Sabora, u petak je ranu "domovincima" dodatno zasolio zastupnik HNS-a Predrag Štromar.

Dugogodišnji koalicijski partner Andreja Plenkovića jasno je poručio da njegova stranka neće sudjelovati u parlamentarnoj većini u kojoj ne bi bile sve nacionalne manjine (dakle, i troje zastupnika SDSS-a).

Iako HSLS (koji kontrolira dva mjesta u Saboru) Štromar pritom nije spominjao, mnogi su njegovu poruku shvatili kao najavu stvaranja političkog bloka koji broji čak 11 saborskih zastupnika (HSLS, HNS, SDSS i preostalih pet zastupnika nacionalnih manjina).

Dok neki naši sugovornici iz Domovinskog pokreta smatraju kako je Štromar tom prilikom samo odigrao ulogu Plenkovićeva glasnogovornika, s druge nas strane uvjeravaju da to nije točno.

- Štromarova poruka nije baš najbolje sjela Andreju Plenkoviću jer mu je dodatno otežala poziciju pred novu rundu razgovora s pregovaračima DP-a. No, čelnici DP-a su si sami krivi što im je Štromar tim potezom dodatno suzio njihov manevarski prostor u tim pregovorima. A što su oni mislili, da će zastupnici manjina i ostali HDZ-ovi partneri šutjeti dok ih oni vrijeđaju? Sada su dobili po nosu, ali tako vam to ide i u životu i u politici. Mislim da su se preduboko zakopali svojim udaranjem po SDSS-u i ne znam kako im nije jasno da su karte na izborima tako podijeljene da bez SDSS-a nema većine - kaže naš sugovornik.

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro kaže kako se ništa od zadnje runde pregovora s HDZ-om nije promijenilo i da su oni i dalje kao stijena čvrsti.

- U ponedjeljak nastavljamo razgovore s pregovaračkim timom HDZ-a. Uzeli smo si time-out preko vikenda, ali ništa se nije promijenilo u odnosu na stanje od prije dva ili tri dana. Dakle, Domovinski pokret neće odustati od svog stava što se tiče SDSS-a. Ako se HDZ ne odrekne SDSS-a, onda od našeg dogovora neće biti ništa. Domovinski pokret ne može biti dio Vlade u kojoj bi bio i SDSS - kategoričan je glavni tajnik Domovinskog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:58