TABLICA UZDRŽAVANJA

Koliko će vam iznositi alimentacija ako se rastanete u idućih godinu dana? Neki će plaćati i više od 900 eura!

Ministarstvo socijalne politike upozorava da alimentacija služi za podmirivanje potreba djeteta, a ne povećanje standarda drugog roditelja

Tablica alimentacija donosi se za sljedećih godinu dana

 Danijel Soldo/Cropix

Minimalna alimentacija koju će roditelji plaćati nakon razvoda u sljedećih će godinu dana iznositi 195 eura mjesečno, a maksimalna 913 eura, objavilo je Ministarstvo socijalne politike.

Riječ je o tablici o prosječnim potrebama maloljetnog djeteta koja služi kao orijentir partnerima, socijalnim radnicima i sucima pri razvodu braka i donošenju odluke o tome koliko će mjesečno plaćati roditelj s kojim dijete nakon rastave neće stanovati. Resorno ministarstvo ovakvu tablicu donosi svake godine, a iznosi su vezani uz iznos prosječne plaće, visinu primanja roditelja koji je dužan plaćati alimentaciju te starost djeteta.

Minimalna alimentacija od 195 eura odgovara iznosu od 17 posto lanjske prosječne plaće, a taj iznos su, prema tablici, dužni za dijete do šest godina plaćati roditelji koji zarađuju manje od 1148 eura mjesečno. Roditelj s istim primanjima za dijete u dobi od sedam do 12 godina dužan je plaćati 229,6 eura, što odgovara iznosu od 20 posto prosječne plaće isplaćene u 2023. godini, a za dijete od 13 do 18 godina minimalna alimentacija iznosi 22 posto promatrane prosječne plaće, odnosno 252,56 eura.

S primicima roditelja rastu i propisani iznosi alimentacija, a na kraju tablice nalaze se roditelji, obveznici plaćanja uzdržavanja, koji zarađuju između 4000 i 4300 eura mjesečno. Oni su dužni plaćati između 705 i 913 eura mjesečno, ovisno o dobi djeteta.

U odluci Ministarstva kojem je na čelu Marin Piletić navodi se kako se alimentacija može utvrditi u nižem iznosu samo ako roditelj ostvaruje primitak manji od najnižeg iznosa u tablici, ali ni tada ne može biti manja od polovice zakonskog minimuma propisanog u tablici. Također, ako roditelj zarađuje više od najvišeg iznosa u tablici, može mu se odrediti i uzdržavanje u iznosu višem od najvišeg iznosa, ali "vodeći računa da uzdržavanje djeteta ne smije povećati životni standard drugog roditelja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 16:00