TURISTIČKI HOT-SPOT

Ljekovito hrvatsko blato otkrili su Rimljani, a sada i turisti! Pogledajte tu uživanciju...

Puno je minerala i oksida, smanjuje upalne procese na koži, a po navdodima posjetitelja tretman na plaži djeluje vrlo opuštajuće
 Jure Miskovic/Cropix

Ninsko područje bogato je raznim darovima prirode, a jedan koji je privukao pažnju brojnih turista i domaćih gostiju nalazi se u blizini znamenite duge pješčane Kraljičine plaže.

image
Turisti uživaju u blagodatima premazivanja tijela ljekovitim ninskim blatom
Jure Miskovic/Cropix

Ljekovito ninsko blato (peloid), prema iskustvima ljudi, ali i znanstvenim istraživanjima, pomaže kod kožnih oboljenja te mišićno - koštanog sustava. Puno je minerala i oksida, smanjuje upalne procese na koži, a po navdodima posjetitelja tretman na plaži djeluje vrlo opuštajuće.

image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix

Djelotvornost ljekovitog blata do sada su provjerili deseci tisuća posjetitelja koji, u organizaciji i uz nadzor zdravstvene ustanove iz Zadra, već četiri desetljeća blato koriste za liječenje raznih tegoba.

image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix

Terapija obično traje deset do dvadeset dana, a uključuje oblaganje blatom, zatim sunčanje na pješčanoj plaži te ispiranje peloida u toplom moru. Provodi se u jutarnjim satima tijekom srpnja i kolovoza.

image
Jure Miskovic/Cropix

Inače, za ljekovitost ninskog blata znali su i drevni Rimljani, o čemu svjedoče tegule - okrugle cigle koje su u termama služile za prenošenje toplog zraka, a danas su pohranjene u Muzeju ninskih starina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:44