GOVORIO SINDIKATIMA

Milanović čestitao Prvi maj: ‘Drugovi i drugarice, čovjek treba znati gdje mu je mjesto i kada se bliži kraj...‘

‘Mi nismo siromašna zemlja, vraga, mi smo zemlja više razine razvoja. Ono što nam govore brojke može biti varljivo‘, poručio je

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović čestitao je građanima ‘Prvi maj‘, navodeći kako je riječ o tradicionalnom dalmatinskom izrazu. Na svečanosti u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Milanović se obratio sindikatima te im dao savjet za što bi se on borio da je sindikalac. Spomenuo je kako više neće biti premijer "jer zna gdje mu je mjesto", a za Hrvatsku je karakterizirao kao zemlju više razine razvoja.

- Vremena su teška. Vi ste pola-pola, dio javnog sektora koji nije prevelik. On je velik, pa malo veći. Prisutni ste i u privatnom sektoru, gdje vam Vlada i nije neki sugovornik. Nisam došao ovdje dijeliti savjete Vladi jer to nisam trpio kada sam bio premijer, no to više nisam i neću više niti biti. Čovjek treba znati gdje mu je mjesto i kada se bliži kraj. Svaka vlada bi htjela biti mirna i zadovoljiti sve racionalne zahtjeve kako bi se bavila drugim stvarima, rekao je Milanović u uvodu te nastavio o krizama.

- Uvijek nas neka nepogoda hvata, krize koje slijede jedna iza druge. Ima ih puno u zadnje vrijeme i dovele su do toga da prvih deset godina našeg članstva u EU ne možemo govoriti o posebnim stopama rasta. One nisu veće od zemalja koje nisu u članstvu. Hoću reći, EU nije zamišljena tako da oni koji su do jučer bili bogati preko noći postanu Nizozemska. To se neće dogoditi. Kada su moji preci i preci mojih prijatelja odlazili u Ameriku, Australiju i Kanadu čekali su ih odlično plaćeni poslovi u industriji. U sjajnim sindikalnim aranžmanima, kupovali su kuće i zemljišta koje danas ne bi mogli zaraditi da su pomoćnici američkog ministra, rekao je Milanović, uspoređujući BDP u Hrvatskoj i Njemačkoj.

- Kada gledamo koliki je hrvatski BDP po glavi stanovnika on je u Njemačkoj 61 tisuću dolara po stanovniku. U Hrvatskoj 40 tisuća dolara. Mi nismo siromašna zemlja, vraga, mi smo zemlja više razine razvoja. Ono što nam govore brojke može biti varljivo. U Hrvatskoj, naravno, moramo njegovati dijalog, nekada moramo biti oštri, a nekada grublji, drugoga nema. Želim vam (sindikatima, op.a.) da budete uporni. Ušli smo u EU, odrekli smo se monetarnog suvereniteta, to je bilo naše, a toga više nemamo. Na to kolika će biti inflacija hrane, također nemamo utjecaja. A inflacija udara one koji zarađuju najmanje. Da sam sindikalac, možda bih inzistirao na tome više nego na drugim stvarima. To je kao opaka kronična bolest, rastura te kao hipertenzija ili neka vrsta hepatitisa koja srozava standard. To koristi samo malom broju profitera. Ova inflacija je upravo najopasnija za članove sindikata. Za ljude mog statusa je to manji problem, izjavio je te dodao: - Savjete nemam, da ih i imam, ne bi ih davao. Savjet sindikatima je jedan – bavite se problemom inflacije, poručio je.

Za kraj se dotaknuo teme radne snage, dolaska stranih radnika i odljeva domaćih.

– To je sve već viđeno, imamo priliku učiti od drugih zemalja. Njihov rezultat i nije tako loš, one su rasle. Uloge su davno podijeljene i svatko ide svojim putem. Njemačka je Njemačka, Grčka je Grčka, rekao je, spominjući turizam kao primjer u kojemu možemo biti uspješni i dići standard.

- Razina organizacije i kvaliteta usluge u turizmu nam je visoka. Usporedimo se s Grčkom, Hrvatska je sada iznad toga. O tomu ne treba debatirati. A to je nešto gdje smo bili stjecajem okolnosti dovedeni da nam bude jedini resurs. To ima nuspojave da se skoro ništa ne proizvodi i da smo jako ovisni o ljudskom komforu. Kada on nestane više nam nitko neće doći. Zato je ključno pitanje današnjeg trenutka, reklo bi se nekada ‘drugovi i drugarice‘, stanje mira u svijetu. Da se ne puca. Vremena kuge nam ne trebaju. Sretan Prvi maj, poručio je za kraj predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:43