NA INTENZIVNOJ

Mlada majka Mileva nakon transplantacije jetre i bubrega: ‘Dobro sam, živa sam. Hvala vam dobri ljudi!‘

- Ona je još na jedinici intenzivnog liječenja i jedva čekam vidjeti je, ispričao je njezin suprug

Mileva Simetić Salija

 Goran Sebelic/Cropix

Nakon što je mlada mama iz Pule, Mileva Simetić Salija (26) transplantacijom u KBC Zagreb dobila novu jetru i bubreg, oglasila se rekavši da je dobro te je zahvalila svima koji su pomogli u tome da ona dobije hrvatsko državljanstvo kako bi imala pravo na operaciju o kojoj joj je ovisio život.

- Dobro sam, živa sam. Hvala vam dobri ljudi, rekla je Mileva za 24 sata i dodala da ju je bilo strah prije operacije.

- Ako ne izdržim, ako se ne probudim nakon transplantacije, čuvaj našeg sina. Jako se bojim. Pričaj našem Luanu o mami koja je sve to htjela izdržati samo da bi njega gledala kako odrasta, rekle je Mileva suprugu Jetmiru prije odlaska na operaciju.

- Uvjeravao sam je da ne misli negativno. Nakon zadnjeg razgovora noge su mi se tresle i pao sam na koljena. Mogao sam samo Boga dragoga moliti da sve bude u redu. Bila je u dobrim rukama vrhunskih liječnika iz Zagreba. Ona je još na jedinici intenzivnog liječenja i jedva čekam vidjeti je. Zagrliti je i reći joj da je gotovo. Prošlo je sve, dodaje njezin suprug za 24 sata.

Za Index je Milevina majka rekla da ju je uspjela nakratko vidjeti te je sretna što je njezina kćer dobila priliku za život.

- Malo smo je vidjeli kroz staklo jer je izolirana zbog infekcija i virusa, ali obaviješteni smo da je sve prošlo dobro. Sad se mora oporavljati i pod nadzorom je doktora. Ostat će na intenzivnoj još 4-5 dana ako bude sve kako treba, ispričala je Milevina majka.

Podsjetimo, Milevi je dijagnosticirana primarna hiperoksalurija tip 1, zbog čega su joj zatajili bubrezi, a oštećena joj je i jetra. Riječ je o autosomnom stanju koje zahvaća bubrege, kosti, zglobove, koštanu srž, srce... Naime, bubrezi kod takvih pacijenata pojačano izlučuju oksalate, točnije nastaju kamenci koji onda onemogućavaju pravilan rad bubrega, ali i drugih organa. Bolest je kod Mileve u zadnje vrijeme naglo napredovala, pa je jedini izlaz bila transplantacija.

Mediji su pisali da su 26-godišnjoj Milevi liječnici dali nekoliko mjeseci života. Svakog dana je šest sati provodila na dijalizi, to vrlo teško podnosila, bila je iscrpljena i teško uz sve brinula o šestomjesečnom djetetu.

Mileva je rodom iz Zvornika, a u Hrvatsku je došla 2018. godine kao sezonski radnik. Tu je upoznala svog supruga za kojeg se udala prije dvije godine, a prije šest mjeseci im se rodilo dijete. Na transplantaciju nije imala pravo zbog toga što nije imala hrvatsko državljanstvo, a nakon priče o njoj u medijima je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao odluku kojom se Mileva Simetić Saliji prima u hrvatsko državljanstvo čime je ispunjen preduvjet da uđe na listu za transplantaciju organa.

U timu koji je obavio te složene operacije sudjelovalo je više od 20 zdravstvenih djelatnika, od kojih desetak liječnika. Transplantaciju jetara vodio je dr. Igor Petrović, a asistirali su dr. Ognjan Deban i dr. Dario Grbavac. Presađivanje bubrega vodio je akademik Željko Kaštelan uz asistenciju dr. Dinka Hauptmana i dr. Jerka Anđelića. Dva zahvata trajala su od četiri ujutro do podneva, a prema riječima liječnika, sve je završeno uspješno i bez komplikacija te je pacijentica stabilno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:35