ISPRIČAO SE

Mrzovoljni sudac s Krka podigao buru zbog svoje plaće. Evo koliko Hlača zapravo zarađuje mjesečno

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica zatražio je od predsjednika Županijskog suda u Rijeci očitovanje o odgodama ročišta

SUD NA KRKU

 /Screenshot Google

Vrlo originalan način na koji je krčki sudac Anton Hlača javnosti skrenuo pažnju na nepravedan materijalni položaj u kojemu se nalaze suci prvoga stupnja koji odrađuju najveći dio posla, nije najbolje sjeo strukovnoj organizaciji - Udruzi hrvatskih sudaca.

Hlača je odgodio ročište koje je bilo zakazano za 19. travnja u vlasničkom sporu jer je, kako je napisao u obrazloženju, "doveden u stanje zlovolje" nakon što je primio obračun plaće za ožujak 2023. godine i to po osnovici koja je niža od one koju su suci imali 2009. godine.

"Zaprimivši platnu listu - Obračun plaće za mjesec ožujak 2023., uređujući sudac u ovoj pravnoj stvari doveden je u stanje zlovolje. Stanje je osobito potencirano činjenicom da je plaća suca za ožujak 2023. obračunata na temelju osnovice koja je niža od one koja je bila na snazi 2009., unatoč notornom povećanju troškova života, ne samo unazad zadnjih godinu dana, već cijelo proteklog desetljeća. Od rješavatelja koji je opterećen vlastitom egzistencijom ne može se očekivati da se s primjerenom pažnjom i stručnošću posveti odlučivanju o tuđim pravima i obvezama", obrazložio je sudac odgodu i iduće ročište zakazao za 22. studenog 2023. godine.

"Slijedom navedenoga, uvažavajući činjenicu da je uređujući sudac u ovoj pravnoj stvari, a s obzirom na stanje zlovolje, raspravno nesposoban, valjalo je odlučiti kao u izreci, primjenom odredbe ... uz nadu da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudaca donesenima na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanom u Dubrovniku 31. ožujka 2023., a čime će se otkloniti raspravna nesposobnost uređujućeg suca", zaključio je sudac Općinskog suda u Crikvenici, stalne ispostave na Krku, Anton Hlača. Odluka krčkog suca u četvrtak se munjevito proširila društvenim mrežama i do navečer gotovo nije bilo pravnika u zemlji koji je nije vidio i komentirao.

A koliko Hlača uopće zarađuje? Ako je suditi po imovinskoj kartici, krčki sudac mjesečno zarađuje između 16.000 i 17.000 kuna bruto, a što se tiče ostalih prihoda naveo je samo naknadu za rad u izbornom povjerenstvo na lokalnim izborima 2021. godine. Tu je zaradio oko 4.400 kuna.

Međutim, Hlača je naveo i četiri kredita koje isplaćue. Mjesečno mu na te obaveze ode 6.181 kuna.

Što se tiče automobila, vlasnik je Passata iz 2009. godine.

- Ne znam detalje, no imam informaciju da je predsjednik Vrhovnog suda zatražio podatke o čemu se točno radi. Samo mogu reći da to što je sudac napisao u obrazloženju za odgodu rasprave ne bi trebalo biti u obrazloženju bilo koje odluke - kazao je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, Damir Kontrec.

- Po meni to nije pravilno jer ako sam raspravno nesposoban, onda idem na bolovanje. Svi možemo biti nesposobni za održavanje rasprave, ali smo onda na bolovanju - nastavio je predsjednik sudačke udruge.

U odnosu na izražavanje revolta Kontrec kaže da unatoč tome što je ova odluka čin koji je privukao pažnju na položaj sudaca prvoga stupnja, smatra da postoje legitimni načini na koji je Udruga hrvatskih sudaca ukazala na problem i zatražila promjenu i na tome se uostalom radi u okviru Ministarstva pravosuđa.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić za N1 televiziju je izjavio kako je "odmah po saznanju za to pokrenut postupak provjere činjenica". - Nakon toga ćemo o odluci obavijestiti javnost na kraju radnog dana ili najkasnije u ponedjeljak - poručio je Dobronić.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica zatražio je od predsjednika Županijskog suda u Rijeci očitovanje o slučajevima odgode ročišta u Stalnoj službi u Krku Općinskog suda u Crikvenici. Ministar će po za primanju očitovanja, ukoliko će izostati reakcija nadležnih sudova, poduzeti mjere sukladno ovlastima ministra temeljem Zakona o sudovima.

S Općinskog suda u Crikvenici odgovorili su nam da je od suca Antona Hlače zatraženo pisano očitovanje o postupanju i razlozima odgode ročišta. Po izvidu svih okolnosnih i činjenica odlučiti će se o daljnjem postupanju prema imenovanom sucu, naveli su s tog suda.

I premijer Plenković komentirao je postupak suca Hlače.

- Sjajan je razlog za neodržavanje ročišta. Ja sam zatražio podatke od nadležnog suda da vidim o čemu se radi, treba reagirati DSV, ako ne reagiraju oni reagirat će ministar Malenica. Ovo je smijurija, plaće su povećane za mandata ministra Bošnjakovića, a ministar Malenica trenutno pregovara sa svim sudionicima u pravosuđu. Što god da je ovo je neozbiljno i neodgovorno - rekao je Plenković.

U nekoliko navrata pokušali smo dobiti izjavu od suca Hlače, ali na pozive na fiksni broj njegova ureda na sudu u Krku nije bilo odgovora.

Neki od krčkih odvjetnika koje smo kontaktirali, ali koji su željeli ostati neimenovani o sucu Hlači imaju samo najbolje mišljenje, te im je poznato da već više od 10 godina sudi na Krku, pri čemu na posao putuje iz Rijeke. Kažu za njega da je vrlo inteligentan, marljiv, ali da je jedan od rijetkih iz svoje generacije koji je najmanje napredovao u karijeri.

Prema imovinskoj kartici, sudac Hlača ima bruto plaću između 16.000 i 17.000 kuna (oko 11.000 kuna neto), vlasnik je naslijeđenog Passata starog 14 godina. Nekretnina nema, ali zato ima četiri kredita kod PBZ-a u različitim iznosima. Prijavio je u imovinskoj kartici i imovinu svoje supruge. Kako smo doznali supruga suca Hlače je također sutkinja, rođena je u Estoniji i vlasnica je stana od 50 m2 u Tallinu. Supruga ima kredit kod Sberbanke u iznosu od 170.000 eura.

Hlača se ispričao

Predsjednik Županijskog suda u Rijeci dr. sc. Vlado Skorup i predsjednica Općinskog suda u Crikvenici Ines Smokrović Kurilić upravo su izvijestili predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske o okolnostima postupanja suca Općinskog suda u Crikvenici Stalnoj službi u Krku Antona Hlače, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Sudac Hlača odgođena ročišta za 22. studeni 2023. zakazao je za mjesec svibanj ove godine i na taj način je otklonjena šteta za stranke te se ispričao predsjednici suda i strankama zbog neprimjerenog teksta obrazloženja svojih rješenja.

Bez obzira na ispriku suca predsjednik Vrhovnog suda očekuje od predsjednice Općinskog suda u Crikvenici odnosno predsjednika Županijskog suda u Rijeci kao neposredno nadređenog tijela sudske uprave pokretanje postupka sukladno odredbama Zakona o Državnom sudbenom vijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:28