DR. DAVORIN DIKLIĆ

Nakon višemjesečne borbe za život preminuo bjelovarski kirurg, sudili su mu za smrt deset pacijenata

Na Badnjak je nesretno zadobio teške ozlijede glave, nakon čega je hitno operiran te je cijelo vrijeme bio u komi

Davorin Diklić

 Ranko Šuvar/CROPIX

U Općoj bolnici "Dr. Anđelko Višić" Bjelovar, u noći na srijedu, u 67. godini preminuo je bjelovarski kirurg Davorin Diklić. Kako piše Moj portal, bio je abdominalni kirurg, a gotovo cijeli radni staž proveo je u bjelovarskoj bolnici. Na liječenje je zaprimljen krajem prošle godine nakon pada prilikom kojeg je teško ozlijedio glavu.

Davorin Diklić jedno vrijeme bio je i ravnatelj Opće bolnice Bjelovar. Posljednjih godina suočio se s optužnicom za kaznena djela protiv zdravlja ljudi. Naime, svega mjesec dana prije kobnog pada, nakon kojeg je završio u komi, Diklića je sud oslobodio optužbi da je prouzročio smrt deset pacijenata i ugrozio život još dvoje.

Tijekom suđenja prisutnima se obratio i optuženi liječnik.

- U mom radnom vijeku od 36 godina, kao kirurg sam operirao mnogo pacijenata, slijedom navedenih slučaja u optužnici koja se protežu od perioda 2003. pa do kraja toga desetljeća nitko od rodbine istih nije me prijavio niti stručnim tijelima bolnice, niti stručnim tijelima liječničke komore niti sam prije bio prijavljen krim-policiji. Kroz cijeli radni vijek iz ljubavi prema kirurgiji maksimalno sam se trudio u domeni moga znanja i sposobnosti u liječenju svakog pacijenta što činim i tijekom cijelog ovog sudskog procesa, bez obzira na godine radnog staža još uvijek me pogađa nepovoljan i nepredvidljiv ishod liječenja jer svakako kao kirurg želim samo uspjehe u liječenju pacijenata.

No realnost je takva da od neželjenih situacija ne možemo biti pošteđeni. Duboko izražavam žaljenje obiteljima svih pacijenata u ovome procesu kao što sam i u realnim situacijama u liječenju ponaosob bio u kontaktima s njihovom rodbinom, pojašnjavao komplikacije i planove liječenja te sudjelovao u njihovoj zabrinutosti - izjavio je bjelovarski kirurg tijekom suđenja.

Ravnateljica Opće bolnice "Dr. Anđelko Višić" Bjelovar, Sanela Grbaš Bratković, potvrdila je za Moj portal tužnu vijest i osvrnula se na to da je izgubila kolegu.

- Doktor Diklić imao je jako puno pacijenata i jako je puno radio na abdominalnoj kirurgiji. Naravno da će nam nedostajati. Kako kirurgiji, tako i cijeloj bjelovarskoj bolnici. Bez obzira na cijelu situaciju, jako je puno dao našim pacijentima - zaključila je ravnateljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:58