OSTALI BEZ LICENCE

NE ZADOVOLJAVAJU UVJETE Sveučilištu u BiH, koje pohađaju stotine Hrvata, zabranjen rad

Ovaj fakultet pohađa oko 1.400 studenata, a gotovo trećina njih dolazi iz Slavonije i Baranje

Rješenjem o oduzimanju licence, Europskom sveučilištu u Brčkom prije četiri dana trajno je zabranjen rad, jer ne ispunjava uvjete za rad i obavljanje djelatnosti prema važećim propisima iz područja visokog obrazovanja, piše Glas Slavonije.

Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta Momčilo Poljić rekao je na konferenciji za novinare da su tijekom šestomjesečnog upravnog nadzora utvrđene najteže povrede zakona i najgrublji propusti u radu ove visokoškolske ustanove.

- Sveučilište je izvodilo potpuno drugačije studijske programe od onih za koje su imali dozvolu, a većina profesora angažirana je u nastavi sa šest do sedam puta većom normom od dopuštene - istaknuo je. Naveo je primjer kako je jedan profesor održavao nastavu na 56, a drugi na 70 nastavnih predmeta.

- Od 60 profesora, koliko im je potrebno po standardima za izvođenje nastave, Sveučilište ih ima zaposleno samo deset, ali ni jedan od njih ne ispunjava zakonske uvjete u pogledu izbora u zvanje - tvrdi Poljić. Naveo je i izvođenje nastave na nastavnim predmetima koji nisu akreditirani, te davanje različitih zvanja za nastavu slušanu po istim predmetima. Podsjećajući na činjenicu da je svaka visokoškolska ustanova po zakonu dužna zaključiti ugovor o preuzimanju studenata s drugom visokoškolskom institucijom u slučaju prestanka rada.

- Upravni nadzor bit će nastavljen i na drugim sveučilištima, ovo je samo početak. Napokon se mora uvesti red u obrazovanje u Brčko Distriktu i obrazovni sustav mora biti “dekontaminiran” - rekao je Poljić, a prenosi Glas Slavonije. Prorektor Europskog sveučilišta Mirko Kulić najavio je pokretanje upravnog spora pred sudom u Brčkom, od kojega će tražiti da odgodi izvršenje rješenja do njegova okončanja.

Ovaj fakultet pohađa oko 1.400 studenata, a gotovo trećina njih dolazi iz Slavonije i Baranje. Cijena godine studija stoji devet tisuća kuna za društvene smjerove, dok je studij sestrinstva i sanitarnog inženjerstva 14 tisuća kuna godišnje. Najskuplji su studiji farmacije i stomatologije, do 28 tisuća kuna godišnje. Hrvatskim studentima najvažnije je da Hrvatska priznaje diplome s ovog sveučilišta, a priznate su, tvrde u sveučilištu, i u Austriji, Njemačkoj i SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 15:47