VREMENSKA PROGNOZA

Nevrijeme je jučer potopilo dio Slavonije, meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme čeka za vikend i idući tjedan

Novi pad temperature, pljuskove i grmljavinu možemo očekivati u četvrtak

Pljusak u Zagrebu, ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

Jučer poslijepodne je snažno nevrijeme s grmljavinom, obilnom kišom i tučom pogodilo dijelove Slavonije. Slavonski Brod zabilježio je velike količine padalina. Zbog obilne kiše koja je padala pola sata, mnogim su cestama jurcale bujice, a voda se zadržala i na livadama te poljima.

Uz kišu, neko je vrijeme padao i sitniji led, također obilan, zbog čega se nakratko zabijelilo tlo.

Kao i ranije za ovakvih nevremena, podvožnjakom Gupčeva-Kumičićeva koji iz centra grada vodi prema naselju Mali Pariz, trenutno nije moguće proći vozilima.

Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je da je zbog velike količine kiše koja je pala u kratkom periodu poplavljeno 30-ak podruma.

Zabilježeni su i padovi stabala na pješačku stazu i prometnice koja su brzim intervencijama uklonjena.

Državni hidrometeorološki zavod javlja da će danas biti promjenljivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 15 do 20 °C.

Sutra se također očekuje promjenljivo vrijeme, u drugom dijelu dana uz sve više sunčanih razdoblja. Povremene kiše bit će uglavnom u unutrašnjosti, osobito u Gorskoj Hrvatskoj, ali lokalni poslijepodnevni pljuskovi mogući su i gdjegod na obali. Vjetar većinom slab, na istoku Hrvatske i na Jadranu i umjeren sjeverozapadni. Najniža temperatura između 7 i 12, na Jadranu od 10 do 14, a najviša dnevna od 17 do 22 °C, javlja DHMZ.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski. Zbog ponegdje jače kiše moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku, a mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8) pa iz HAK-a vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak donosi detaljnu vremensku prognozu za vikend. U subotu će biti manje naoblake i duljih sunčanih razdoblja, a do večeri će se u svim krajevima razvedriti. Jutarnje temperature će u subotu u unutrašnjosti biti od 7 do 10, a na Jadranu oko 13, a najviše dnevne od 18 do 23 stupnja.

Nedjelja će biti pretežno sunčana uz slab razvoj dnevne naoblake i malu vjerojatnost za pokoji pljusak u gorskim krajevima unutrašnjosti. Rast će temperature zraka. Stabilno se vrijeme očekuje do sredine idućeg tjedna, a novi pad temperature, pljuskove i grmljavinu možemo očekivati u četvrtak, javlja meteorolog N1 televizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:57