SPORNI KOEFICIJENTI

Nezadovoljni sindikati otkrili plan akcije: ‘Evo s čim počinjemo već u petak‘

U dva su se sindikata okrenuli popularnim Facebook grupama nastavnika

Prosvjedni skup u petak 9. veljače

 Dragan Matic/Cropix

Predstavnici dvaju sindikata nezadovoljnih prijedlogom novih koeficijenata za izračun plaća – Sindikat znanosti i Preporod, najavili su nastavak sindikalnih akcija zbog nezadovoljstva Vladinom ponudom uredbe o koeficijentima za sustav obrazovanja i znanosti. Željko Stipić iz Preporoda je izjavio kako "šire organizacijski format", ali dosad nije želio objaviti o kakvom je "formatu" riječ.

Što im je u planu otkrili su upravo objavljenim pozivom na novu konferenciju za novinare u petak. Budući da su im dva reprezentativna sindikata u obrazovanju (Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama) dali odbijenicu na ideju zajedničkih akcija, u dva su se sindikata okrenuli popularnim Facebook grupama nastavnika. Riječ je o grupama ‘45 minuta‘, ‘Nastavnici organizirano‘ i ‘Školska zbornica‘. Njih će na konferenciji za novinare predstaviti kao partnerske organizacije u akciji pritiska na Vladu.

Ujedno, planiraju pokretanje zajedničke javne peticije s, kako navode, konkretnim zahtjevima prema Vladi.

Prema dostupnim podacima, grupa ‘Nastavnici organizirano‘ okuplja oko 21 tisuću članova, u ‘Zbornici‘ ih je oko 26 tisuća, a u grupi ‘45 minuta‘ oko 11.500 članova, pri čemu ih se dio preklapa, odnosno članovi su dvije ili sve tri grupe. Njihovi predstavnici – Tamara Šoić, Ivana Valjak Ilić i Josip Matković najavljeni su kao izlagači na sutrašnjoj presici.

Podsjetimo, dva sindikata u znanosti i obrazovanju nezadovoljni su ne samo ponuđenim koeficijentima već i metodologijom izrade uredbi. Matija Kroflin iz Sindikata znanosti i Željko Stipić iz Preporoda, tvrde kako pojedina radna mjesta u novoj uredbi nisu jednako vrednovana kao radna mjesta (koeficijenti) u drugim javnim službama. Najavili su nastavak akcija (od kojih je, očito, prvi korak peticija). Nećemo stati, poručili su Kroflin i Stipić, uz tvrdnju kako njihova dva sindikata broje blizu 20 tisuća članova. Na prosvjedu kojega su prošlog petka organizirali na Markovu trgu u Zagrebu okupilo ih se nekoliko tisuća.

Kako je objasnio Kroflin, cilj prosvjeda je bio ukazati na ozbiljnost problema u sustavu obrazovanja i znanosti.

– Vlada u postupku izrade uredbi o koeficijentima nije imala nikakvu metodologiju u pozadini, a pustila je spin da su sindikati pod političkim utjecajem. Valjda je jasno da smo pod utjecajem svojih članova. Jedini smisao ovakvih izjava je da se ministri Marin Piletić i Radovan Fuchs opravdaju za loš posao koji su napravili. Jasno nam je zašto je koeficijent glasnogovornika u jednom ministarstvu jednak kao koeficijent redovitog profesora s 20 godina staža. Zato jer Vladi treba PR. Nejasno je zašto asistent ima 10-ak posto manji koeficijent od zaposlenika s visokom stručnom spremom u drugim službama, izjavio je Kroflin, nazivajući Vladu nekorektnim partnerom. Nastavak svojih akcija najavili su za petak popodne.

Pritom čelnici dvaju sindikata navode kako će biti "još agresivniji i kritičniji". Zasad to kane činiti - peticijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:31