DIJAGNOSTIKA VIRUSA

Novi test u ‘Štamparu‘ otkriva mutirane varijante korone: ‘Traje sat i 45 minuta i pouzdan je‘

Novi test je deset puta jeftiniji, brz je i podudara se sa sekvenciranjem u slučaju britanske varijante, objasnila je Jasmina Vraneš
Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju 
 Ronald Gorsic/CROPIX

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" validirao je testove koji detektiraju opasne nove varijante koronavirusa.

- Novim testom možemo zaključiti je li osoba pozitivna, ima li mutirani soj virusa ili čisti SARS-CoV-2 virus - objasnila je u srijedu za Dnevnik HTV-a Matea Kvaternik Celjak iz "Štampara".

Test je 100 posto pouzdan u detektiranju britanske varijante koja je u Hrvatskoj najraširenija, a traje sat i 45 minuta.

U "Štamparu" kažu da su se nove varijante dosad otkrivale isključivo sekvenciranjem genoma virusa koje stoji više od 1000 kuna.

Novi test deset je puta jeftiniji, brz je i podudara se sa sekvenciranjem u slučaju britanske varijante, objasnila je voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Jasmina Vraneš.

Trenutno primaju oko tisuću uzoraka dnevno, među kojima je oko 10 posto pozitivnih, a mutiranih varijanti sve je više.

"Na britanski soj virusa otpada oko 50 posto", kažu iz "Štampara", a iz Ministarstva pravosuđa potvrdili su da je ta varijanta ušla i u zatvor u Remetincu gdje su zaraženi službenik i dvoje istražnih zatvorenika.

U Hrvatskoj je sekvencioniranjem u Europskom centru za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) potvrđen i prvi slučaj brazilskog soja, no u "Štamparu" kažu da je riječ o blažoj inačici koja se još istražuje.

- To je također brazilska varijanta, ali nije p1, nije među ta tri koji izazivaju posebnu zabrinutost - objasnila je Vraneš.

U Nastavnom zavodu "Dr. Andrija Štampar" u pogonu je i novi aparat za dijagnostiku koronavirusa vrijedan više od tri milijuna kuna. U 24 sata može izolirati oko 1300 uzoraka koronavirusa, što ubrzava i unapređuje dijagnostiku bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:02