VELIKA PROMJENA VREMENA

Oglasila se i Civilna zaštita, meteorolozi: Evo kad točno danas stiže oluja i kada će biti najgore

Povodom nagle promjene vremena oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a
 Zvonimir Barišin/Cropix; DHMZ

Ako su vas danas razveselile visoke temperature i sunce, vaše veselje nažalost neće još dugo trajati. Već u ranim poslijepodnevnim satima počet će kiša i jako jugo, a u večernjim sati se na obali očekuje bura. Mnoge će katamaranske i trajektne linije biti otkazane. Zvali smo dežurne meteorologe da nam kažu što možemo očekivati danas diljem Hrvatske.

Već iza 14 sati se u Zagrebu mogu očekivati povremeni pljuskovi, a u večernjim i satima očekuje se obilna kiša uz nalete juga. Dežurni meteorolog rekao je da ova promjena vremena nije alarmantna. Slična situacija očekuje se i u istočnom dijelu Hrvatske.

- Najprije će početi kiša u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu, zatim u Lici, a u Dalmaciji se očekuje krajem dana. Večeras će puhati jaka južina koja će se pretvoriti u buru. Najgora situacija očekuje nas zapravo sutra ujutro, nakon čega se vrijeme postupno smirivati - objasnio nam je meteorolog kada smo ga pitali što će nas dočekati na Jadranu večeras i sutra.

Zvali smo i dežurne postaje u Splitu i Rijeci. U Splitu su nas upozorili da su već sada otkazane neke katamaranske i trajektne linije, a niz otkazivanja se očekuje u narednim satima i sutra.

- Trenutno je otkazano 13 linija na Jadranu. U našem okružju otkazane su 3 katamaranske linije, Hvar - Vela Luka - Ubli, Hvar - Vis i Bol - Jelsa. Sve o linijama preporučamo pratiti na stranicama Jadrolinije. Tijekom dana će puhati sve jača južina stoga očekujemo još otkazivanja i preporučujemo da se građani dobro informiraju ako planiraju ići na putovanje. Sutra će u jutarnjim satima biti najjača bura i temperatura će biti niska. Krajem dana vrijeme će se smirivati - tvrdi dežurni meteorolog iz Splita.

U Rijeci kišu očekuju oko 16 sati, no kažu da snijega nema na vidiku. Petak i vikend bit će osunčani.

- Ako ćete putovati iz Zagreba danas onda se trebate pripremiti na vožnju po kiši, a mjestimično i jakoj kiši. Dakle ceste će biti skliske, ali za sada nema znakova moguće susnježice. Već sada puše jugo koje će jačati tijekom dana, a noćas i sutra ujutro očekujemo buru. Predlažemo da se osobe za sutra opreme nekom toplijom odjećom, ali vikend će biti topal i proljetni - objasnila nam je meteorologinja iz Rijeke.

Povodom nagle promjene vremena oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a. Upozoravaju na jaki vjetar koji nas očekuje u narednim danima. Podsjećaju da vremenska izvješća treba pratiti na stranicama DHMZ-a, a stanje na cestama na stranicama HAK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:49