BEZIZLAZNA SITUACIJA

OSTAO BEZ OSOBNE I SAD GA NITKO NE ŽELI ZAPOSLITI Birokracija uništila život beskućnika

Čim je čuo da nema osobnu iskaznicu poslodavac je odbacio mogućnost njegova zaposlenja, a Andrija kaže kako je na brojnim adresama kojima se obratio za pomoć čuo da mora nabaviti - nečiji vlasnički list.
 AFP

Otkako je prije mjesec dana na šalteru PU osječko-baranjske čuo da mu je osobna iskaznica nevažeća te ju je na zahtjev službenice predao, 26-godišnji Andrija Batori ostao je bez tog dokumenta zbog čega ne može prihvatiti ponuđen posao u rasadniku u Rovinju, ali ni bilo koji drugi, piše Glas Slavonije.

Naime, Andrija je još kao 13-godišnjak zajedno s bratom i sestrom smješten u Domu za djecu Klasje, a kad je izišao iz stambene zajednice te ustanove dobio je osobnu iskaznicu koja je glasila na adresu njegove majke u Budrovcima.

- Majka je potom prodala kuću i kad sam vadio sljedeću osobnu zamolio sam prijatelja da me prijavi kod sebe u Čevapovićevu ulicu. Sad kad mi je iskaznica nevažeća, postao sam čovjek bez adrese, ali i bez imena - ispričao je Andrija koji je, nakon završenog pekarskoga smjera radio u nekoliko pekarnica te je sad kako bi zaradio odlučio prihvatiti posao u Rovinju. Čim je čuo da nema osobnu iskaznicu poslodavac je odbacio mogućnost njegova zaposlenja, a Andrija kaže kako je na brojnim adresama kojima se obratio za pomoć čuo da mora nabaviti - nečiji vlasnički list.

- Budući da nemam primanja ne mogu nikome plaćati stanarinu tako da praktički ostajem i nadalje osoba bez adrese. Najgore je što ne mogu raditi jer za sve je potrebna osobna iskaznica koju nemam. Tražila mi ju je nekoliko puta i policija tijekom rutinskih kontrola i uporno mi pišu prijave, a vodili su me čak na utvrđivanje identiteta. Oni imaju uvedenu adresu u Čevapovićevoj iako sam ostao bez osobne iskaznice pa čak ni nisam znao da sam s te adrese odjavljen. Nikako ne mogu objasniti da sam u bezizlaznoj situaciji - tvrdi Andrija.

U PU osječko-baranjskoj potvrdili su da je Andrijina osobna iskaznica prestala vrijediti 21. svibnja 2013. godine na temelju Zakona o prebivalištu, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:10