UREĐENJE

Otvorena rekonstruirana luka Perčin u Jadranovu, Komadina izrazio zadovoljstvo

Radovi su obuhvatili uređenje oko 400 metara novog obalnog zida i postavu tri pontona s cjelokupnom vodovodnom i strujnom instalacijom
Zlatko Komadina
 Robert Fajt/Cropix

Rekonstruirana luka Perčin u Jadranovu otvorena je u ponedjeljak, a vrijednost radova iznosila je 14,5 milijuna kuna, što predstavlja najvažniju investiciju u nautičkom turizmu na crikveničkom području

Luka Perčin otvorena za javni promet lokalnog značenja, rekonstruirana je i dograđena, a radovi su obuhvatili uređenje oko 400 metara novog obalnog zida i postavu tri pontona s cjelokupnom vodovodnom i strujnom instalacijom, izvijestila je Primorsko-goranska županija.

„Posebnost te rekonstrukcije je da je ovo prvi projekt koji je financiran putem koncesijskog modela. Naime, koncesionar se obvezao izgraditi kompletnu luku te će upravo s tri pontona, na kojima je predviđen prihvat stotinjak nautičkih vezova, upravljati sljedećih 27 godina", kazao je ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić.

Na taj način, bez ulaganja javnog novca, namjerava se rekonstruirati i druge luke, kazao je Kružić, dodajući da imaju obvezu pronaći i druge izvore financija.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo primjenom modela koncesije na području županije. To je treći takav projekt, nakon ulaganja u akvatoriju Bakar-Kraljevica te u luku Moruskva kod Novog Vinodolskog, rekao je.

Ustvrdio je da se tim modelom može više izgraditi nego izravnim investiranjem lučkih uprava. "Zadatak lučke uprave su prvenstveno komunalni vezovi, ali nautički dio daje prihodnu stranu koja je puno veća od komunalne, s tim da komunalna daje zadovoljstvo stanovništvu te tu treba naći mjeru", rekao je.

Od kada postoji sustav lučkih uprava, broj vezova se povećao s početnih 5.000 na sadašnjih 12.000 kojima danas raspolaže osam županijskih lučkih uprava, istaknuto je u priopćenju Primorsko-goranske županije.

Direktor investitora tvrtke BKS Commerce Boris Sabolić je istaknuo da je uređeno 400 metara obale, 200 metara pontonskih gatova, 300 metara hidrantske mreže za opskrbu novog cjevovoda i oko 300 metara elektroinstalacija za komunalni dio. Koncesijski ugovor je potpisan krajem 2018. godine, a radovi su obavljeni pola godine prije ugovornog roka.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov ocijenila je da takve investicije znatno doprinose razvoju nautičkog turizma na sjevernom Jadranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:46