RAD U INOZEMSTVU

Ovo je država u koju bi Hrvati najradije odselili: ‘Razloga je puno, pa njihovi su gradovi proglašeni najboljima za život‘

Iz Hrvatske je od 2013. godine iselilo više od 400.000 ljudi

Salzburg, Austrija

 Allover Photography/Alamy/Profimedia/Allover Photography/alamy/profimedia

Iz Hrvatske je, od članstva u Europskoj uniji 2013. godine, iselilo više od 400.000 ljudi, a za život i rad su najpopularnije Irska, Njemačka i Austrija.

Prema karti najpopularnijih zemalja za Europljane koji žele odseliti u inozemstvo, a koju je objavio portal Remitly, Hrvati bi najradije odselili u Austriju.

Ta je karta objavljena na temelju Googleovih podataka o najčešće unošenim pojmovima prilikom pretraživanja vezanih uz posao i preseljenje.

Osim Hrvatima, Austrija je za rad u inozemstvu na prvom mjestu i susjednim Slovencima.

Ekonomski analitičar Damir Novotny rekao je za N1 da pri tom odabiru važnu ulogu igra geografski faktor.

- Austrija, posebno Beč, ali i drugi gradovi, tradicionalno su proglašavani najboljim mjestima za život. U gradovima poput Beča, Salzburga, Klagenfurta i Graza nudi se puno radnih mjesta, a blizu su nam. Austrija omogućava i dnevne migracije jer iz sjevernih dijelova Hrvatske do Austrije treba tek sat-dva vožnje. Osim toga, Austrija je u smislu konkurentnosti i kvalitete života jedna od vodećih zemalja u svijetu, ne samo u Europi. Privlačnost Austrije Hrvatima ima, osim geografskih i ekonomskih i svoje kulturološke i povijesne razloge, rekao je Novotny.

Popularnost Njemačke za preseljenje najveća je u zemljama istočne Europe i Balkana: Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Albaniji i Turskoj, ali i Švicarskoj, jer im je najsličnija. S druge strane, Nijemci, Austrijanci i Talijani se najradije odlučuju za preseljenje u Švicarsku.

Francuzi, Belgijanci, Irci i Britanci pak najradije biraju Kanadu, dok stanovnici bogatog sjevera Europe biraju Španjolsku. Novotny kaže da je njihov standard visok pa biraju vođeni klimatskim razlozima.

Iako Ujedinjeno Kraljevstvo već tradicionalno ima velik broj useljenika, ta zemlja nije baš popularna za preseljenje niti u jednoj europskoj zemlji.

- Troškovi života vrlo su visoki i niz je razloga zašto Velika Britanija nije baš omiljeno mjesto za život. Mislim da je brexit tek manjim dijelom razlog tomu, kaže za N1 Novotny.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:46