VELIKI HDZ-ov SKUP

Plenković održao oštar govor: ‘Milanović? Ne znam je li netko ovo primijetio...‘; HDZ otkrio slogan za izbore

Idemo do nove pobjede zajedno, poručio je Plenković dok je iza njega na velikom ekranu stajao slogan stranke za predstojeće izbore - ‘Za sve izazove‘

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

- Milanovićeva vlada bila je najgora u povijesti Hrvatske. Dobro promislite hoćete li ići na staro i loše ili dati povjerenje odgovornoj i pouzdanoj vladi koja će nastaviti raditi za Hrvatsku - poručio je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s 20. Općeg sabora HDZ-a koji se održao u KD Vatroslava Lisinskog. U dvoranu je ušao oko deset sati uz taktove pjesme "Eye of the Tiger", a nakon govora više od dvije tisuće okupljenih HDZ-ovaca ispratilo ga je ovacijama "pobjeda, pobjeda...".

image
Goran Mehkek/Cropix

HDZ u novu izbornu kampanju, objavili su, ide sa sloganom - "Za sve izazove", a izgleda da su odlučili i okupiti sve jer su se na Saboru pojavili bivši predsjednik Tomislav Karamarko, Anto Đapić...

- Idemo u pobjedu po treći mandat, korak ispred svih - poručio im je premijer Plenković koji je na početku govora posebno pozdravio i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji isprva nije bio previše raspoložen za izjave medijima, no kasnije je ipak komentirao svoj dolazak:

- Bilo je upita jesam li što dogovorio ili dogovaram, nema nikakve mistike. Ništa nisam dogovorio niti dogovaram, vjerojatno se neću kandidirati na ovim izborima. Uz stranku sam, HDZ-ovac sam od 1989., odazivam se na ovakve događaje i to je razlog mog dolaska. Zahvaljujem premijeru na posebnom pozdravu. Njegov sam prethodnik i ja bih pozdravio svog da sam tu.

Na upit novinara zašto je bio toliko ozbiljan tijekom cijelog skupa, rekao je da su vremena ozbiljna.

- ... ako me nešto ponukao da dođem ovdje, to je montipajtonovsko ponašanje oporbe na čelu s predsjednikom - rekao je Karamarko te negirao da kod njega postoje neki ljutiti ili negativni osjećaji usmjereni prema stranci i njenom vodstvu, ali je potvrdio da komunicira sa svima, tako i s Domovinskim pokretom.

- Pričam sa svima, ali ne o nekoj suradnji ili ne znam čemu. Ne bih o tome. O kandidaturi nismo razgovarali. Ima puno stranaka s kojima imam slične poglede. Ne bih volio da na vlast dođu oni koji Hrvatsku nikad nisu htjeli. I, teoretski, kad bih se kandidirao, morao bih izaći iz matične stranke - rekao je Karamarko, dodajući da mu nisu draga sjećanja na prozivke Plenkovića u vrijeme smjene na čelu stranke.

image

Tomislav Karamarko

Goran Mehkek/Cropix

- Nerado se prisjećam tog trenutka, ali napadi na mene pali su u vodu, o svemu sam bio u pravu. Mađari, gradnja LNG-a, nametanje konkurencije ruskom plinu… Bio sam u pravu. Nisam bio neki Nostradamus, ali u tom trenutku sam bio u pravu - pohvalio se Karamarko.

Uoči početka Sabora Vladimir Šeks je prokomentirao potez predsjednika Zorana Milanovića koji je najavio da ide u utrku za funkciju premijera u suradnji sa SDP-om.

- Gadi mi se, on i njegovo ponašanje, igra ulogu dvorske lude. Ali ništa mu to neće proći, neće mu to proći - ponavljao je Šeks. Na upit zašto je u to toliko siguran, uzvratio je:

- Zato što je to protuustavni nasrtaj na ustavni poredak. On kao predsjednik ne može biti kandidat i to je stajalište svakog ustavnopravnog eksperta. Neka podnese ostavku i kandidira se - poručio mu je Šeks. Nešto kasnije pojasnio je svoj stav dodajući da ako Milanović ne bude respektirao i prihvatio odluku Ustavnog suda, vjeruje da će Državno izborno povjerenstvo poništiti listu u I. izbornoj jedinici.

- Time će se nanijeti ogromna šteta SDP-u jer će im propasti lista za I. izbornu jedinicu. On dok je predsjednik Republike, ne može biti kandidat ni na kakvoj listi. Mora prethodno dati ostavku. Bez liste, s listom ili bezlično, ne može biti kandidat dok je predsjednik države - rekao je Šeks te nastavio:

- Postoji i članak 97 Ustava prema kojem Ustavni sud na prijedlog Vlade može utvrditi da je predsjednik nesposoban za obnašanje dužnosti, a Zoran Milanović je tim potezom pokazao da nije sposoban obnašati dužnost predsjednika te biti zagovaratelj stabilnosti i redovitog usklađenog djelovanja u Hrvatskoj. Umjesto toga je oporbeni lider.

Šeks je također istaknuo da to nije radio nijedan predsjednik nakon 2000. godine.

- Jedino se toga nije držao Milanović, koji želi biti i premijer i predsjednik države. Ako Milanović ne bude respektirao stajalište Ustavnog suda da podnese ostavku i ide na izbore, tad će mu Ustavni sud zatvoriti ulazak na europarlamentarne izbore. On se svrstao s one strane Ustava - zaključio je Šeks. Ništa pozitivnije mišljenje nije imao ni Luka Bebić.

image

Vladimir Šeks

Goran Mehkek/Cropix

- Kako bi mediji reagirali da je to učinila Kolinda Grabar-Kitarović? - poručio je Bebić, uz kojeg se u prvom redu smjestio Tomislav Karamarko.

Nekoliko puta se premijer Plenković u svom govoru vraćao na predsjednika Milanovića te poručio kako od subote Peđa Grbin nije predsjednik SDP-a, a Zoran Milanović nije predsjednik države.

- Hrvatsku moraju voditi odgovorni ljudi. Kada je Putinova Rusija napala Ukrajinu, mi smo stali uz Ukrajinu, a Milanović je učinio da Hrvatska bude na stupu srama. Takve odluke koje čine razliku između odgovornih i ozbiljnih i onih za koje ne znamo čije interese zastupaju odabir čine još lakšim - rekao je premijer Plenković.

Najdinamičniji govor imao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je najavio da HDZ ide po treću uzastopnu pobjedu.

- Gledamo tko su naši protivnici politički. Imamo nekakvu Grbinovu koaliciju od 11 opcija. Nemaju zajednički program. Jedino ih povezuje mržnja prema HDZ-u, prema svima vama. Ne možemo se načuditi koliko zlobe, uvreda ide na račun HDZ-a. Ljudi će to prepoznati i tu nehomogenost, svađe među njima. Splitski SDP govori da diktatura vlada u Splitu. Dalija Orešković govori za par Puljak da su korumpirani. Krešo Beljak je rastjerao HSS. Kakva je to koalicija, što bi oni to napravili kada bi došli na vlast. Budući da su svjesni koliko su slabi, iz očaja idu angažirati kandidata koji nije kandidat. Milanovića koji je spreman kršiti Ustav kako bi naškodio HDZ-u. Uzeli su njega iako nije bogzna kaj. Ali i takav je bolji od Peđe Grbina pa bi valjda Milanović trebao njega sakriti. Ali ovaj je mali političar, ali veliki čovjek. Pa viri njegov politički diletantizam i nesposobnost. Ali nisu oni jedini ovdje. Dobit će 20-ak posto. Angažirat će i Možemo!, pa će dobiti i Most i Suvereniste. Velike desničare, koji nama prigovaraju da nismo dovoljno Hrvati. Pokažite im tko je taj koji zna upravljati Hrvatskom - rekao je Jandroković.

Premijer Plenković održao je prilično dug govor u kojem je pobrojao i sve što su u svojim mandatima napravili.

- U Hrvatskoj je izgleda katastrofa jer smo izgradili Pelješki most, jer smo na vrijeme izgradili LNG terminal na Krku, jer gradimo cestu koja će povezati Varaždin, Ivanec, Lepoglavu i Krapinu. Sigurno je katastrofa jer ćemo izgraditi autocestu od Ploča do Dubrovnika. Riješit ćemo prometni čep od Solina do Omiša. U Hrvatskoj je katastrofa jer smo u vrijeme kriza spasili radna mjesta, kada je propadao Agrokor, spasili smo 60.000 radnih mjesta. Kompanija se vraća na osnove bez troška za državu... - nabrajao je Plenković postignuća svoje Vlade.

Sabor HDZ-a pratili smo uživo, a kako je to izgledalo pročitajte u nastavku


NOVO 12: 55 Nakon što je premijer Plenković pozvao HDZ-ovce i birače da krenu po novu pobjedu, na velikom ekranu objavljen je i HDZ-ov predizborni slogan ‘Za sve izazove‘.

image

Predizborni slogan HDZ-a


12:43 Premijer Plenković je iznio i neka obećanja HDZ-a u iduće četiri godine.

- Mi smo sve ovo vrijeme vodili politiku da obećamo nešto malo skromnije i realnije pa ih nadiđemo. Zato smo promišljajući program, odlučili reći da ćemo kroz iduće četiri godine dosegnuti najmanje 80 posto razvijenosti unutar EU-a jer što idemo više, to dosizanje ne ide toliko brzo. Hrvatsku ćemo prvi put dovesti na investicijski kreditni rejting, ali onaj koji počinje slovom A. Prosječnu neto plaću ćemo dovesti na 1600 eura mjesečno, a minimalnu bruto plaću 1.250 eura mjesečno. Osigurat ćemo baš svakom hrvatskom djetetu mjesto u vrtićima diljem Hrvatske. U fokusu nam je i hrvatska obitelj. Za svako rođeno dijete, majke će dobivati godinu dana mirovinskog staža, a dobna granica će se smanjiti za godinu dana po djetetu. Učinit će o sve da mirovine narastu za dodatnih 25%. Udvostručit ćemo kapacitet LNG-a terminala na Krku. Hrvatska će postati regionalno čvorište, koje će opskrbu plinom osiguravati u BiH, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji i Bavarskoj, poručio je.

- Hrvatsku moraju voditi odgovorni ljudi. Kada je Putinova Rusija napala Ukrajinu, mi smo stali uz Ukrajinu, a Milanović je učinio da Hrvatska bude na stupu srama. Takve odluke koje čine razliku između odgovornih i ozbiljnih i onih za koje ne znamo čije interese zastupaju, odabir čine još lakšim. Idemo zajedno u pobjedu, za još jedan mandat, zagrmio je uz veliki pljesak premijer Plenković.


12:09 Gromoglasnim pljeskom dočekali su nazočni u Lisinskom premijera Andreja Plenkovića.

- Posebna zahvala obitelji Tuđman što je i danas s nama i time baštinimo nasljeđe dr. Franje Tuđmana na čijim zaslugama i danas živi i HDZ i Hrvatska, rekao je na početku.

Plenković je posebno pozdravio i prethodnika Tomislava Karamarka.

- Njegovim dolaskom pokazujemo jedinstvo i snagu, pokazujemo da su vrijednosti demokršćanstva i narodnjaštva utkane u program i političku platformu HDZ-a. Bila je izuzetna čast upravljati Hrvatskom u brojnim krizama s kojima smo bili suočeni.

- Ulazimo u još jedan izborni ciklus, koji započinje 17. travnja na izborima za Sabor. Vidjeli ste da je Milanović odredio dan koji je u tradiciji hrvatske kulture. Mi ćemo na izboru u srijedu, sigurno će poslodavci to znati cijeniti. Ovakva odluka stavlja u neravnopravan položaj brojne birače diljem svijeta. Na hrvatskoj političkoj sceni dogodio se još jedan važan trenutak, ne znam je li to netko od analitičara primijetio. Središnji odbor SDP-a imao je samo jednu poruku. Niti je Grbin više predsjednik SDP-a, niti je Milanović predsjednik Republike. To je sve što ću reći ovom presedanu. Nama nisu problem politički konkurenti.

- U Hrvatskoj je izgleda katastrofa jer smo izgradili Pelješki most, jer smo na vrijeme izgradili LNG terminal na Krku, jer gradimo cestu koja će povezati Varaždin, Ivanec, Lepoglavu i Krapinu. Sigurno je katastrofa jer ćemo izgraditi autocestu od Ploča do Dubrovnika. Riješit ćemo prometni čep od Solina do Omiša. U Hrvatskoj je katastrofa jer smo u vrijeme kriza spasili radna mjesta kada je propadao Agrokor, spasili smo 60.000 radnih mjesta. Kompanija se vraća na osnove bez troška za državu. U vremenu covida-19 spriječili smo zdravstvene ugroze hrvatskih ljudi, omogućili da kalibriranim mjerama gospodarstvo ostane funkcionalno. Nakon dva potresa iznašli smo 2,5 milijarde bespovratnih sredstava za obnovu škola, vrtića, crkvi, stambenih zgrada... Digli smo kreditni rejting Hrvatske na investicijski. Posebno smo se trudili da na međunarodnom planu budemo katastrofalni, nabrajao je Plenković postignuća njegove Vlade s dozom sarkazma.

- Oporba nema nijednog argumenta kada je u pitanju gospodarstvo i funkcioniranje institucija, mi nemamo slabe točke. Govore o HDZ-u jednu te istu tezu. Osam godina slušam što nam opozicija nudi, ima li ideja koje su pametne dobro, opasne. Čujem jednu te istu tezu, da smo korumpirani izdajnici. Jandroković je dobro primijetio da je osjetio tu mržnju. Kad nemate nikakvu ideju, kad ste godinama u oporbi, kad vidite da Vlada sve izazove, sve probleme rješava ozbiljno, odgovorno, brzo učinkovito, da baš nitko u velikoj krizi ne ostane sam. To znači da smo vodili računa o socijalnoj koheziji, a to je zadaća Vlade. Nitko drugi osim nas nije brinuo o svim tim aspektima. Dobro je da Hrvatska čuje koliko toga smo učinili kroz izmjene zakona za najpotrebitije, primjerice invalide. U takvom kontekstu ići na novi demokratski test pred hrvatske građane, nama predstavlja zadovoljstvo. Želimo pokazati smjer kako da se naša zemlja razvija u budućnost. HDZ ima to povjerenje, Kruno je krasno primijetio da je ovakvo ozračje u Lisinskom prisutno u svim krajevima Hrvatske

- Milanovićeva vlada bila je najgora u povijesti Hrvatske. Mislili smo da nećemo puno o tome, rekao je Plenković pa brojkama u plaćama, radnim mjestima i BDP-u iznio usporedbe HDZ-ove i SDP-ove vlade i uputio poruku građanima.

- Dobro promislite hoćete li ići na staro ili loše ili dati povjerenje odgovornoj i pouzdanoj vladi koja će nastaviti raditi za Hrvatsku, rekao je.


11:48 Govor je održao i Gordan Jandroković, šef Hrvatskog sabora.

- HDZ ide po treću uzastopnu pobjedu. To će biti tako zbog velikih i povijesnih dostignuća. Postali smo dio europrostora i Schengena, izgrađen je Pelješki most, izgrađen je LNG terminal, izgrađeni su i mnogi drugi projekti. Tijekom mandata je više puta podignuta mirovina, plaća, socijalna prava za najugroženije građane. Donijeli smo i brojne važne zakone - Zakon o braniteljima, neradnoj nedjelji i hrvatskom jeziku. Dodatno smo afirmirali demokršćanske i narodnjačke vrijednosti.

- Drugi razlog: međunarodni položaj nikad nije bio bolji. Reći će naši protivnici, dogodilo se samo po sebi. Da nije bilo Plenkovića ti rezultati ne bi bili postignuti i to je istina koju treba govoriti svaki dan. Treba nastaviti jačati sigurnosni aspekt, rekao je. Moramo imati ozbiljne ljude jer svijet je danas opasno mjesto. Treba nastaviti s gospodarskim napretkom.

- Treći razlog zašto vjerujem da ćemo pobijediti. Gledamo tko su naši protivnici politički. Imamo nekakvu Grbinovu koaliciju od 11 opcija. Nemaju zajednički program. Jedino ih povezuje mržnja prema HDZ-u, prema svima vama. Ne možemo se načuditi koliko zlobe, uvreda ide na račun HDZ-a. Ljudi će to prepoznati i tu nehomogenost, svađe među njima. Splitski SDP govori da diktatura vlada u Splitu. Dalija Orešković govori za par Puljak da su korumpirani. Krešo Beljak je rastjerao HSS. Kakva je to koalicija, što bi oni to napravili kada bi došli na vlast. Budući da su svjesni koliko su slabi, iz očaja idu angažirati kandidata koji nije kandidat. Milanovića koji je spreman kršiti Ustav kako bi naškodio HDZ-u. Uzeli su njega iako nije bogzna kaj. Ali i takav je bolji od Peđe Grbina pa bi valjda Milanović trebao njega sakriti. Ali ovaj je mali političar, ali veliki čovjek. Pa viri njegov politički diletantizam i nesposobnost. Ali nisu oni jedini ovdje. Dobit će 20-tak %. Angažirat će i Možemo!, pa će dobiti i Most i Suvereniste. Velike desničare, koji nama prigovaraju da nismo dovoljno Hrvati. Pokažite im tko je taj koji zna upravljati Hrvatske, rekao je Jandroković u vatrenom govoru.

- Budite svjesni da ti ljudi, Možemo! rigidna ljevica, oni su ovdje kako bi vrijednosno mijenjali RH, a drugi kako bi poništili postignuća Plenkovića i partnera i to im nećemo dozvoliti. HDZ predstavlja stabilnost i sigurnost, oni su kaos i nestabilnost, stagnacija i nazadovanje. Svjetonazorski, HDZ će čuvati tradiciju hrvatskog naroda i sjećanje na Tuđmana. Mi smo domoljubi i to je u našem programu. O njihovom svjetonazoru reći ću samo jedno: za njih je Zakon o hrvatskom jeziku ‘kretenski‘. Ostalo je 30 dana do izbora. Budite hrabri i ponosni, Dajmo sve od sebe, budimo motivirani i treći puta. Čuvajmo HDZ i Hrvatsku. Idemo do pobjede, grmio je Jandroković s pozornice.


11:25 Na pozornicu je izašla Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju.

- Potpredsjedniče Bačić, kad završimo atraktivne modele stambenog zbrinjavanja, to će biti korak k našoj demografskoj obnovi i tada ćemo nadam se ovaj brain-drain pretvarati u brain-game, poručila je.

- Očito je došlo vrijeme skidanja rukavica, dragi prijatelji i branitelji, došlo je vrijeme velikog okupljanja. Znam da vi koji ste robijali nećete dopustiti da se Hrvatska urušava. Pozivam sve one koji nisu na istom političkom spektru s nama, da ostanu na braniku ustavnosti i obranu institucicija.

- Je li moguće da antiustavno postane legitimno? Nazivati europsku demokratsku Hrvatsku tragedijom. Je li vam tragedija ekonomski rast? Je li vam tragedija euro? Je li vam tragedija Pelješki most?, nabrajala je Šuica.


11:13 Govor je održao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

- Neki su se potrudili da iz BiH imamo samo tri predstavnika u Saboru, Danas se pokušavaju potruditi da upravo radnim danima stvore ambijent da dijaspora ne izađe i ne glasuje za naše predstavnike. Hrvati u BiH nisu dijaspora, oni su konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini i stoga dragi Andrej, svi vi zadnjih osam godina u ime HDZ-a pomažete da mi ostanemolegitimno predstavljeni kroz sve institucije vlasti u BiH.

image

Dragan Čović

Goran Mehkek/Cropix

Neki su možda mislili da se neće moći organizirati izbori u BiH.Evo odgovora, bit će za nas kao i za vas neradni dan, ali kod nas će to biti svetkovina, dvodnevna Oni koji ne znaju, plarali smo 16. travnja otvoriti gospodparski sajam u Mostaru, a Hrvatska je trebala biti domaćin. Planirao je doći Plenković 15. travnja navečer, a 16. otvoriti sajam. Ovi datumi to neće poremetiti, siguran sam. Poslat ćemo poruku, nema zabluda i nema mjesta dodvoravanju Hrvatima Bosne i Hercegovine. Svi koji su vjerojali da ćemo se razdijeliti nakon ovih izbora, vjerujte organizirat ćemo se kao što je to bilo zadnjih 30 godfina, a zbog toga jedno velika hvala tebi, dragi prijatelju, dragi Andrej. Da nije tebe, ne bismo mi predali zahtjev za članstvo u EU, poručio je, između ostalog, Dragan Čović.


10:35 Nakon glazbene numere, nazočnima se obratio Andres Pastrana Arango, predsjednik Centrističke demokratske internacionale (CDI), međunarodne organizacije koja okuplja demokršćanske stranke.

image

Tomo Medved, Andrej Plenković, Gordan Jandroković

Goran Mehkek/Cropix
image

Tomo Medved, Andrej Plenković, Nevenka Tuđman

Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image

Anto Đapić, Mario Kapulica, Vladimir Šeks

Goran Mehkek/Cropix
image

Domagoj Ivan Milošević i Đuro Popijač

Goran Mehkek/Cropix

10:20 Na početku Općeg sabora delegatima i gostima se obratio Andrej Plenković, nakon čega je na pozornicu došao Đani Stipaničev koji je otpjevao pjesmu ‘Zemlja dide mog‘. Program Općeg sabora HDZ-a moderira nekadašnja voditeljica na RTL-u Antonija Stupar Jurkin.


10:13 Andrej Plenković i njegovi najbliži stranački kolege ušli su u prepunu dvoranu KD Lisinski praćeni dugotrajnim pljeskom i pjesmom "Eye of the Tiger", pozdravljajući se sa članovima stranke.

Nakon pozdravnih govora, uslijedit će izvješće glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, a potom će se obratiti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved.

Članovima HDZ-a obratit će se i predsjednik Centrističke demokratske internacionale (CDI), međunarodne organizacije koja okuplja demokršćanske stranke i među ostalima obuhvaća Europsku pučku stranku (EPP), Andres Pastrana Arango te putem video poruke predsjednik EPP-a Manfred Weber.

Govorit će i predsjednik Hrvatske građanske inicijative iz Crne Gore Adrijan Vuksanović, a potom i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov te predsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. Pozdravni govor održat će i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, a u ime koalicijskih partnera HDZ-a u Vladi predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Među gostima sabora su i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić te predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković i predsjedateljica Vijeća ministar BiH Borjana Krišto.

Na saboru će se održati i panel rasprava o temama izbornoga programa koju će moderirati članica Predsjedništva HDZ-a Nina Obuljen Koržinek, koja je i zadužena za njegovu izradu. O temama koje će taj program sadržavati govorit će potpredsjednici stranke Oleg Butković, Branko Bačić i Ivan Anušić, međunarodni tajnik stranke Davor Božinović i članica Nacionalnog odbora HDZ-a Marija Vučković. Cjeloviti izborni program, najavljuju iz stranke, bit će predstavljen naknadno.

Uslijedit će rasprava i usvajanje zaključaka 20. sabora koje će predstaviti predsjednik stranke Plenković.

image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix

10:05 U KD Lisinski stigao je i nekadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Na pitanje izlazi li na parlamentarne izbore, Karamarko je poručio da ne može trenutno o tome, prenosi N1.

image

Damir Krstičević, Tomislav Karamarko

Goran Mehkek/Cropix
image

Tomislav Karamarko

Goran Mehkek/Cropix
image

Tomislav Karamarko, Luka Bebić

Goran Mehkek/Cropix
image

Tomislav Karamarko

Goran Mehkek/Cropix
image

Tomislav Karamarko

Goran Mehkek/Cropix
image

Domagoj Ivan Milošević i Djuro Popijač

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivica Kostović

Goran Mehkek/Cropix
image

Anto Đapić, Mario Kapulica, Vladimir Šeks

Goran Mehkek/Cropix
image

Tomislav Karamarko, Luka Bebić

Goran Mehkek/Cropix

9:46 "Mi pobjeđujemo, a ovo ostalo ćete čuti", rekao je premijer Andrej Plenković dolazeći na Sabor HDZ-a. Na pitanje, što očekuje, hoće li Milanović odustati, kaže: "Ne znam svejedno mi je. Zato što ćemo pobijediti, svejedno nam je", rekao je Plenković, a prenosi Dnevnik.hr.

image
Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

9:32 Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved stigao je na 20. po redu okupljanje HDZ-a u Zagrebu, a tom je prilikom komentirao kandidaturu predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima, prenosi N1.

- Ono što su HDZ i premijer Andrej Plenković sve ovo vrijeme govorili je to da Zoran Milanović nije bio predsjednik svih građana. On je bio na usluzi oporbi, na određen im je način bio mentor. Utoliko me njegova kandidatura nije iznenadila, ali ponavljam, ovo dosad nismo imali u Republici Hrvatskoj. Definitivno je nespojivo biti predsjednik Republike i biti nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici na listi SDP-a. Puno je tu razloga koji ukazuju da je to nespojivo. Tebamo ozbiljno shvatiti Ustav i načela funkcioniranja države. Vjerujem da će to ozbiljno shvatiti, rekao je Medved.

image

Đuro Glogoški, Davor Ivo Stier

Goran Mehkek/Cropix
image

Tomo Medved, Ante Sanader, Nada Murganić

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix

:30 Članovi HDZ-a u velikoj broju pristižu u dvoranu Lisinski u Zagrebu. Cropixovi fotoreporteri snimili su istaknute članove stranke poput Tome Medveda, Ante Sanadera, Radovana Fuchsa, Dubravke Šuice, Vladimira Šeksa...

image

Radovan Fuchs

Goran Mehkek/Cropix
image

Tomo Medved, Ante Sanader, Nada Murganić

Goran Mehkek/Cropix
image

Vladimir Šeks

Goran Mehkek/Cropix
image

Dubravka Šuica

Goran Mehkek/Cropix
image

Marin Piletić

Goran Mehkek/Cropix
image

Hrvoje Zekanović

Goran Mehkek/Cropix
image

Vice Vukojević

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivan Anušić

Goran Mehkek/Cropix
image

Mate Granić

Goran Mehkek/Cropix
image

Slavko Goluža

Goran Mehkek/Cropix

Dva dana nakon što je predsjednik Zoran Milanović uzdrmao hrvatsku političku scenu najavivši da će se na listi SDP-a sudjelovati u parlamentarnim izborima, danas se u Lisinskom okuplja HDZ.

XX. Opći izvještajni sabor Hrvatske demokratske zajednice počinje u 10 sati. Oko dvije tisuće stranačkih izaslanika, uz analizu rada između dvaju sabora, raspravljat će o temama izbornoga programa HDZ-a za parlamentarne izbore, a bit će predstavljen i izborni slogan stranke.

Milanović se jučer pojavio na Iblerovom trgu u sjedištu SDP-a i održao govor pred najistaknutijim članovima stranke. Šef SDP-a Peđa Grbin je, nakon sjednice Glavnog odbora, ustvrdio da nema pravno-formalne prepreke da Zoran Milanović bude kandidat na izborima, ali je izvijestio da je poslao dopis Ustavnom sudu te da će nakon njihova očitovanja odlučiti što dalje.

Traje žestoka rasprava u javnosti smije li predsjednik Republike dok mu traje dužnost biti istodobno i kandidat na parlamentarnim izborima, a očekuje se da o tome svoj konačni stav kaže i Ustavni sud u ponedjeljak.

Pojedince političke stranke oporbe jučer su najavile svoju predizbornu kampanju: Možemo!, Most, Radnička fronta, Pravo i Pravda, dok je Centar Ivice Puljka naprasno otkazao pressicu zbog novonastalih okolnosti.

Kasnije se Puljak pojavio u središnjici SDP-a rekavši da će podržati Milanovića za premijera.

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić poručila je u subotu da uključivanje predsjednika RH Zorana Milanovića u predizbornu kampanju ne remeti planove njezine stranke, da bi se o Milanoviću trebao očitovati Ustavni sud kao i da bi ona u toj poziciji prvo dala ostavku. Ne strahuje pritom da će Milanović zasjeniti ostale premijerske kandidate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:34