‘NAPISALI STE GLUPOST‘

Predsjednik Milanović: ‘Zakon sam potpisao u roku, ne ulazite u ovlasti predsjednika‘

Osvrćući se na Plenkovićev politički put, nazvao ga je ‘običnim institucionalnim parazitom‘

Zoran Milanović

 Ranko Suvar/Cropix

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u nedjelju da je Zakon o izbornim jedinicama potpisao u skladu s ustavnim rokovima, ustvrdivši kako se u zakon ne može napisati fiksni datum njegova stupanja na snagu jer se time ulazi u ovlasti predsjednika.

"Napisali ste glupost. Nije pitanje lijenosti, nego pitanje kulture, društva, prava. To ne možeš napisati", rekao je premijer u Sesvetama, referirajući se na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je ga je dan ranije prozvao za namjernu opstrukciji jer Zakon o izbornim jedinicama nije potpisao na vrijeme da bi mogao stupiti na snagu 1. listopada, poručivši MIlanoviću da će mu pokloniti tintu i nalivpero.

"Što smeta da se napiše - ovaj zakon stupa na snagu toliko i toliko dana od objave u Narodnim novinama, što je u pravilu osam dana, a može biti i jedan dan ili šest mjeseci ako se radi o propisu koji je toliko kompleksan", upitao je Milanović.

"Ali ne možeš staviti fiksan datum u zakon i reći stupa na snagu tada jer time ulaziš u ovlasti predsjednika države", poručio je i dodao da mu "HDZ i Plenkošenko" nemaju pravo nametati koliko će dana od izglasavanja u Saboru zakon potpisati, jer u Ustavu stoji osam dana.

Za Plenkovića koji ga proziva za namjernu opstrukciju potpisivanja zakona, Milanović je rekao da "ne prestaje piliti već nekoliko dana".

"Imali smo dva, tri mjeseca mir i sad se čovjek toga uhvatio kao luda Mara i ne prestaje. Što se tiče one tinte, neka ju zadrži za sebe jer će mu trebati kada bude potpisao smjene i ukidanje imuniteta muljatorima u njegovoj blizini", rekao je Milanović.

Osvrćući se na Plenkovićev politički put, nazvao ga je "običnim institucionalnim parazitom" koji je treptajem galaktičke slučajnosti postao predsjednik HDZ-a jer je njego prethodnik (Tomislav Karamarko) izbačen iz stranke.

Policija oko ilegalnih migranata postupa optimalno, radi se o nacionalnoj sigurnosti

Vezano za zahtjeve saborske desnice koja traži vojsku na granici zbog ilegalnih migracija, MIlanović kaže kako ekipi iz Domovinskog pokreta predlaže da možda ipak nađu neku drugu temu jer ova nije produktivna i odnosi se na nacionalnu sigurnost, sigurnost osoba i imovine.

Tu policija radi optimalno što može, sve više od toga je žica na granici, kazao je i dodao da to pitanje ni jedna vlada ne može riješiti.

"Ovo sad su sumnjivi tipovi koji prelaze granicu i policiji dati maksimalne ovlasti da to suzbije. Ona to radi do granice mogućeg, preko toga ne može jer bi se počelo pucati. Granica je granica, tu prestaje i počinje nacija", riječi su predsjednika.

Stava je da nema Europe bez granice. "Granica ima, nema privremenih graničnih kontrola s mogućnošću da ih se uvijek ponovno uvede u prvom trenutku nesigurnosti, a nacionalna sigurnost je sve. To rade Slovenci, Austrijanci, počet će Mađari pa Slovaci. Dokle god se BiH ne dovede u vrstu administrativnog reda i funkcionalnosti to će bit ovako", rekao je Milanović.

Vezano za medijske napise o tome da njegov je njegov sin zaposlen u tvrtki UFF, u vlasništvu tvrtke Stipe Latkovića, donatora njegove predsjedničke kampanje, Milanović je rekao da je on bio njegov donator i uplatio 60.000 kuna a njegov sin se nakon završenog fakulteta u Nizozemskoj vratio u Hrvatsku i želi raditi za njega.

"Vratio se u Hrvatsku i želi iz principa raditi za tog čovjeka, dalje pitajte njega", rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:31