JEDNOGLASNA ODLUKA

Presedan oko ‘Švicaraca‘: Varaždinski sud srušio sve tužbe za konvertirane kredite! Na obeštećenje se može zaboraviti

Suci Građanskog odjela zauzeli su stav da korisnici kredita u "švicarcima" koji su izvršili konverziju u euro nemaju pravo na obeštećenje ni za preplaćene kamate, ni za preplaćeni tečaj

Na Županijski sud u Varaždinu nasumičnom dodjelom mogu doći spisi iz cijele Hrvatske

 Davor Pongracic/Cropix

Šutnja Vrhovnog suda o tome imaju li korisnici kredita u "švicarcima", koji su prije sedam godina izvršili konverziju tih kredita u eure, pravo na obeštećenje zbog preplaćenih kamata i preplaćenog tečaja, dovela je do toga da niži sudovi sami zauzimaju pravno stajalište o tome pitanju. Županijski sud u Varaždinu na sjednici sudaca Građanskog odjela zauzeo je pravno stajalište da potrošači korisnici kredita u švicarcima koji su izvršili konverziju u euro nemaju pravo na obeštećenje ni za preplaćene kamate, ni za preplaćeni tečaj iz osnovnog ugovora o kreditiranju. Sjednica je održana 7. lipnja 2023., sudjelovalo 12 od 13 sudaca tog odjela. Zaključak da korisnici kredita u švicarcima koji su obavili konverziju nemaju pravo na obeštećenje donesen je jednoglasno.

Pravno stajalište

- Pravno stajalište koje je zauzeo Građanski odjel Županijskog suda u Varaždinu obvezujuće je za sva sudska vijeća tog suda koja će rješavati predmete u povodu tužbi korisnika kredita u švicarcima koji su izvršili konverziju - rekao nam je glasnogovornik varaždinskog suda Igor Pavlic. Suci su čekali stajalište Vrhovnog suda, a kako toga stajališta nema, zaključili su da spisi ne mogu čekati na rješavanje unedogled.

- Moramo ih rješavati, a da bismo ih rješavali, morali smo zauzeti pravno stajalište - kazao je Pavlic.

Na Županijskom sudu u Varaždinu u ovom trenutku na rješavanje čeka 49 sudskih predmeta u povodu tužbi korisnika kredita u švicarcima koji su izvršili konverziju. Svi oni od banaka traže obeštećenje za preplaćene kamate i preplaćeni tečaj iz osnovnog ugovora o kreditiranju.

Podsjetimo, za rješavanje individualnih tužbi korisnika kredita u švicarcima koji od banaka traže obeštećenje nadležni su općinski sudovi, a županijski rješavaju žalbe na presude sudova prvog stupnja. Na Županijski sud u Varaždinu algoritamskom nasumičnom dodjelom spisa dolaze predmeti iz čitave Hrvatske, a ne samo s područja nadležnosti tog suda. A što o ovom potezu misle na Vrhovnom sudu, pitali smo glasnogovornika najvišeg suda u državi, Željka Pajalića.

- Vrhovni sud ne može takve stvari komentirati. To je nadležnost suda koji je zauzeo takvo pravno stajalište i ono je obvezujuće samo za vijeća tog suda - rekao nam je Pajalić. Podsjetimo, jedna od temeljnih ustavnih zadaća Vrhovnog suda je ujednačavanje sudske prakse. Kad niži sudovi o istoj pravnoj stvari donose međusobno različite pa i kontradiktorne presude, Vrhovni sud zauzima pravno stajalište koje je onda obvezujuće za suce nižih sudova.

Podijeljeni suci

Vrhovni sud, međutim već godinama nije zauzeo pravno stajalište o pravu na obeštećenje korisnika kredita u švicarcima koji su izvršili konverziju kredita s valutnom klauzulom u švicarcu u kredite s valutnom klauzulom u eurima. Na sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda održanoj 20. prosinca prošle godine na kojoj se o tome pitanju trebala donijeti odluka, suci su se podijelili i nisu donijeli suvislu odluku. Na toj je sjednici 13 od ukupno 22 suca Građanskog odjela Vrhovnog suda diglo ruku za odluku da korisnici kredita koji su izvršili konverziju imaju pravo na zatezne kamate na preplaćeni iznos do dana konverzije. Građanski odjel međutim na toj sjednici zbog podjele među sucima nije razriješio temeljnu dilemu imaju li korisnici kredita u švicarcima koji su izvršili konverziju pravo da ih banke obeštete za preplaćene iznose za promjenjivu kamatu i preplaćene iznose temeljem valutne klauzule iz osnovnog ugovora.

Evidencija sudske prakse Vrhovnog suda vratila je problem Građanskom odjelu na ponovno odlučivanje, ali Vrhovni sud odluku nije donio, a i ne zna se kad će. U ponoć 14. lipnja istekao je rok u kojem su korisnici kredita u švicarskim francima mogli podnositi tužbe protiv banaka.

HUB: Konverzija više ne bi trebala biti predmet rasprave

Hrvatska udruga banaka poz-dravlja zaključak Županijskog suda u Varaždinu i dodaje kako je on u skladu s ranijim stavom Vrhovnog suda u Oglednom postupku kojeg su se svi niži sudovi dužni pridržavati i kojim se nastoji osigurati jedinstvenu primjenu prava.

Uzimajući u obzir da sudovi štite utvrđeni pravni poredak te da je na naci-onalnoj razini (odlukama VS-a RH) i presudom Suda EU već odlučeno o zakonitosti prove-dene konverzije, "smatramo da pitanje valjanosti konverzije i njezinih učinaka na restituciju potrošača više ne bi trebalo biti predmetom rasprava." (Marina Klepo)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 06:05