NISKO PLAĆENI

Prosvjed mladih znanstvenika u Zagrebu: ‘Nećemo, valjda, primjerenu cijenu rada morati tražiti na ulici‘

Plaće mladih znanstvenika, koji su okosnica sustava, uistinu zaostaju, poručio je šef Nezavisnog sindikata

Matija Kroflin

 Ranko Suvar/Cropix

Na prosvjedu "Mladi u znanosti - visokoobrazovani, nisko plaćeni", koji je danas održan na Institutu Ruđer Bošković, upozoreno je na dugogodišnju potplaćenost mladih znanstvenika, čije plaće zaostaju za onima u gospodarstvu, te zatražena pravedna cijena rada za sve u sustavu znanosti, prenijela je Hina.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Tvrtko Smital rekao je da su došli u kritičnu poziciju, jer su plaće na razini s kojom se teško može izdržati.

"Plaće mladih znanstvenika, koji su okosnica sustava, uistinu zaostaju, a bez njih ne možemo dalje. Svi pokazatelji ukazuju da postoje značajne mogućnosti za povećanje plaća. Pozivamo resorno Ministarstvo i Vladu da ispune svoju ulogu i društveni odgovor jer mi svoju jesmo", rekao je Smital.

Odnos plaća

Formalna je ponuda povećanja osnovice plaće od tri posto, no što će biti uredbom o koeficijentima još ne znamo, ustvrdio je. "Ne može se reći da asistent doktorant, koji se regrutira iz 10 posto najboljih studenata, nema pravo tražiti da mu plaća bude na razini prosječne u Zagrebu ili da bude plaćen onoliko koliko je prosječno plaćena osoba s visokom stručnom spremom u gospodarstvu. O plaćama tehničkog i administrativnog osoblja o kojima također sustav ovisi da i ne govorimo", izjavio je Smital.

image

Matija Kroflin i Saša Ceci

Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image

Matija Kroflin

Ranko Suvar/Cropix

"Stoga, ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti, to je u ovom trenutku moguće i nadam se da će nas Vlada poslušati", poručio je.

Glavni tajnik Sindikata Matija Kroflin ustvrdio je kako se materijalni položaj zaposlenika u sustavu znanosti u posljednjih 15 godina kontinuirano degradira te da se došlo do točke kada to više dalje ne ide.

Istaknuo je kako je znanstvenom savjetniku u svibnju plaća rasla za dva posto, a plaća u gospodarstvu 14 posto, u situaciji inflacije od 8-9 posto.

Pravedna cijena rada

"Plaća asistenata apsolutno je nekonkurentna onoj u gospodarstvu i želimo poslati poruku onima koji na to mogu utjecati da znamo kakva je situacija i da ju nećemo dopustiti", rekao je Kroflin. "Želimo pravednu cijenu rada za sve zaposlenike u sustavu znanosti. Nadamo se da nas vlast neće tjerati na to da znanstvenici i profesori, umjesto u laboratorijima i za katedrama, moraju primjerenu cijenu rada tražiti na ulici", istaknuo je.

image

Saša Ceci

Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:21