WOMEN‘S WEEKEND

‘Ravnopravnost ćemo postići tek kad će uspjeh ovisiti o sposobnostima, a ne o spolu‘

Ne morate pristajati na ništa manje jer znate koliko zaslužujete. Lupite šakom i vrištite iz sveg glasa, poručuje Nika Ilčić

Lisa Carmen Wang 

 Ivor Mazar

Motivacija, osnaživanje i poticanje svake pojedine osobe da hrabro slijedi svoje snove i ne dopušta da je itko spriječi u tome da bude uspješna, ključna je poruka drugog Women‘s Weekenda. Upravo je ova konferencija, održana u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i Art kvartu Benčić u Rijeci, proteklog vikenda bila mjesto razmjene iskustava, ideja, znanja, ali i snažnih dojmova i emocija gotovo tisuću sudionika koji su napustili Rijeku potaknuti odvažiti se i postati najbolja verzija sebe.

Za to su se pobrinuli atraktivni panelisti poput Lise Carmen Wang, uspješne poduzetnice koja okuplja milijune žena i savjetuje ih kako da postanu samopouzdane i samosvjesne.

image

Nika Ilčić

Ivor Mazar

“Samo vi možete sebi dati dopuštenje da postanete opako sposobne žene”, poručila je autorica knjige “Poslovna Biblija Opako Sposobnih”, koja je podsjetila da je čak 99 % svjetskog novca u muškim rukama te da i dalje vrijedi stereotip prema kojem je žena koja želi biti bogata - sebična, dok je muškarac koji želi isto to - uspješan. Zato je važna poruka poslana s panela “Muški i ženski princip upravljanja - postoje li razlike?“.

“Nema razlike u upravljanju koju bismo trebali povezivati s rodnim karakteristikama i krajnje je vrijeme da prestanemo pričati o tome. Žene su sposobne i na temelju tih sposobnosti imaju pravo napredovati“, poruka je Dimitrija Trbovića, CEO Neostara, koji smatra da ne postoje muški i ženski principi, nego samo dobri i loši menadžeri.

A da je za uspjeh ponekad potrebna samo jedna prilika bila je prva od deset životnih lekcija Lane Djurkin-König, stručnjakinje za sigurnost s impresivnom karijerom dužom od 20 godina u globalnoj korporativnoj sigurnosti. Jedna od rijetkih žena u ovoj profesiji ispričala je 10 najvažnijih lekcija koje je naučila na svom profesionalnom i životnom putu. Jedna od njezinih najvažnijih poruka upravo je ona da je svatko od nas CEO svoje karijere.

image

Lisa Carmen Wang

Pavle Kaplanec

“Vi ste odgovorni za svoju karijeru, nitko drugi. Ako ste zapele, pokrenite se. Ne preskačite korake, prihvatite sve prilike koje vam se pružaju, razvijajte nove vještine i učite iz procesa“, poručila je Lana Djurkin-König.

Women‘s Weekend bio je i središte revolucije u promišljanju o evoluciji ženskog tijela kad je američka spisateljica i doktorica Cat Bohannon prezentirala rezultate višegodišnjih istraživanja koji su je doveli do zaključka da je žensko tijelo napravljeno da bi žene preživjele, a ne za zavođenje i zadovoljstvo muškaraca.

“Iako se ljudsko tijelo već desetljećima istražuje, ta istraživanja provode se samo na muškarcima. Ženska tijela nisu se uopće istraživala”, osvijestila je autorica bestsellera “Eve: Kako je žensko tijelo upravljalo 200 milijuna godina ženske evolucije” publici u dupkom ispunjenoj dvorani. Dodala je kako se tu čak ne radi samo o pitanju ravnopravnosti, nego je ovakav pristup doveo do ozbiljnih posljedica, posebice kad je riječ o testiranju lijekova koji različito djeluju na žene i muškarce.

image

Women‘s Weekend

Ivor Mazar

Jedan od panela na kojem se tražilo mjesto više bio je “Mum, I‘m a rich (wo)men”, na kojem su dvije uspješne poduzetnice - voditeljica i pjevačica Maja Šuput te poduzetnica Nevena Rendeli Vejzović - ispričale svoje poslovne priče u kojima ih povezuje činjenica da doslovno ruše sve prepreke u poslu.

“Iznimno je nepristojno ljudima gledati u novčanik. Neugodno mi je čitati članke koji pišu koliko sam zaradila. Ne želim se opravdavati niti za jedan euro koji sam zaradila, jer sam ga zaradila, pošteno, s puno truda i znoja“, rekla je Maja i upitala zašto se nikad ne piše kako je došla do toga. Nevena je istaknula da je cijela priča stvar konteksta i osjećaja koje on stvara, a to je da se žena treba opravdavati.

image

Maja Šuput i Nevena Rendeli Vejzović

Ivor Mazar

“Tek kad uspjeh žene neće biti tema, moći ćemo govoriti o ravnopravnom društvu“, dodala je Nevena.

O tome "Stvaraju li društvene mreže klonove" govorile su influencerice Slađana Ostić - Slaki Palaki i Nika Ilčić te moderatorica Andrea Andrassy. Složile su se da je prilikom stvaranja sadržaja važna kvaliteta i autentičnost te da se uvijek mogu personalizirati i prilagoditi karakteru pojedinca ili brendu. Podijelile su i iskustva nošenja sa cyberbullingom iz kojih su izašle jače i sa spoznajom da je ignoriranje jedini pravi način obrane, kao i da se ne treba truditi mijenjati mišljenja koja ne mogu promijeniti. Na panelu “Gen Z & Mee too” Nika Ilčić govorila je o temi nasilja i utjecaja pokreta Mee Too na Gen Z.

image

Cat Bohannon

Ivor Mazar

‘‘Ne morate pristajati na ništa manje jer znate koliko zaslužujete i možete imati sve. Slobodno lupite šakom i vrištite iz sveg glasa‘‘, poručila je Nika Ilčić, koja je doživjela nasilje od bivšeg partnera i nakon toga shvatila da je važno mijenjati društvo i zakonodavstvo te da je podrška okoline ključ promjene.

Women‘s Weekend progovorio je i o seksu, o menopauzi kao novom početku, odgoju djevojaka i dječaka na Balkanu, dok je na panelu “One pomiču planine” ugostio novinarke koje otvaraju teme i pomažu onima kojima je najpotrebnije. No uvjerljivo najemotivniji panel na Women‘s Weekendu bio je “Ono kad te život složi“ s Tinom Biloglav i Ninom Grilc, koje su obje izgubile partnere.

image

Tina Biloglav

Ivor Mazar

“I Nina i ja smo zaključile da dio naših partnera sad živi u nama. Želja da nastavim živjeti, jer je Marko jako volio život, jača je od svakog straha“, rekla je Tina. Nina je istaknula kako joj je najgora pomisao bila da će ljudi zaboraviti Marka, zbog čega je i počela raditi ono što je on volio raditi, samo na neki drugi način.

“Vjerujem da ljubav nikad ne umre“, zaključila je Nina Grilc.

Razmjena životnih priča, dojmova i iskustava u konačnici je najveća vrijednost drugog Women‘s Weekenda koji je ponudio prilike za druženje i fantastičnu zabavu uz nastupe Matije Cveka i & The Funkensteinsa te karizmatičnog Riječanina Sergeja Božića.

image

Matija Cvek

PROMO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:33