TEŽAK ZRAK

Saharski pijesak okovao Hrvatsku, kvaliteta zraka izuzetno loša, evo kada bi se konačno moglo raščistiti...

Zrak nije zamućen samo u središnjoj Hrvatskoj, nego i na većem dijelu Jadrana i ovom dijelu Europe

Velika količina saharskog pijeska zamutila je nebo, a stigla je u snažnoj jugozapadnoj struji koja pritječe sa Sredozemlja. Na fotografiji: Varaždin 
 

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Uskrs je ove godine bio iznadprosječno topao, na obali je vjetar stvarao probleme, a posebno je zabrinuo mutni zrak i blatne mrlje na automobilima. Meteorolozi objašnjavaju kako je riječ o posljedicama pojave saharskog pijeska. Naime, iznadprosječne temperature uzrokovane su protjecanjima zraka u jugozapadnoj struji koja već danima stiže iz Afrike i sa sobom donosi pijesak.

Zrak nije zamućen samo u središnjoj Hrvatskoj, nego i na većem dijelu Jadrana i ovom dijelu Europe. Meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak je za HRT rekla kako je do ovakve pojave i ranije dolazilo.

“Nije neuobičajeno, ali možda je malo češće u zadnje vrijeme. Radi se o jednoj prostranoj cikloni koja zahvaća gotovo cijeli kontinent. Mi smo na prednjoj strani te ciklone u nekakvoj jugozapadnoj struji, a po visini, u baričkom sustavu - radi se o jednoj dubokoj dolini na čijoj prednjoj strani pritječe taj topao i vlažan zrak”, objasnila je.

Prema podacima sa stranice "Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj" navodi se da je kvaliteta zraka izuzetno loša na mjernoj postaju u Kutini, zagrebačkoj Mirogojskoj cesti, Osijeku, Sisku, Slavonskom Brodu i Zoljanu. U drugoj mjernoj postaji u Kutini i Osijeku je kvaliteta zraka vrlo loša, baš kao i u Pavekima, Urinju i Zagrebu. Do ovako loše ocjene došlo je zbog velike količine lebdećih čestica (PM 2.5 i PM 10) u koje spada i saharski pijesak.

Do promjene vremena, koja će otpuhati taj saharski pijesak, trebalo bi doći danas poslijepodne ili tijekom noći. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, doći će do postupnog naoblačenja s kišom i grmljavinom, najprije na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. Do kraja dana proširit će se na gotovo cijelu zemlju, a duž obale je moguće i nevrijeme. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu jako i olujno jugo navečer u naglom okretanju na zapadni i sjeverozapadni pa već sutra možemo očekivati da u zraku neće biti toliko pijeska.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:10