APSURDISTAN

Samo u Hrvatskoj: Nevjerojatna priča o ljudima koji su preko noći ostali bez zemlje, sve je otkriveno slučajno

Ondje je nedavno postao važeći katastar iz 1910. godine...

Rava

 Luka Gerlanc/slobodna Dalmacija/

Nevjerojatan apsurd na zadarskim otocima, odnosno priča o tome kako su stanovnici Rave i Sestrunja preko noći ostali bez zemlje. Naime, ondje je nedavno postao važeći katastar iz 1910. godine, a sve je otkriveno potpuno slučajno.

Ružicu Šatalić iz Vele Rave nedavno su šokirali na zadarskoj Elektri gdje su joj kazali da njezina kuća nije njezina.

- Na ZZK izvatku dočekalo me veliko iznenađenje - nemamo vlasničkog lista nego imamo 24 ljudi u posjedu, govori HRT-u Ružica.

Ona i suprug legalizirali su kuću, ali dvije godine u katastru nisu uskladili svoje stanje nekretnina sa sudskim rješenjem.

Sličnu priču ima i Damir Simičić iz Male Rave, koji je doslovno do jučer bio vlasnik zemljišta, obiteljske kuće i maslinika za koje čak i prima poticaje Ministarstva poljoprivrede.

- Imam rješenje da je zgrada ili kuća 1/1 vlasništvo na moju majku i zemljište na kojem je kuća isto 1/1, da bi sada isto to zemljište bilo povećano kao parcela i nema ništa na njoj nego da je Županija upisana, kaže.

I Zdenko Simičić ostao je bez dijela dvorišta na kojemu je također upisana Zadarska županija. Ipak, u šali dodaje, ostavili su mu kokošinjac pa će im za blagdane odnijeti svježa jaja. Ni rektor zadarskoga Sveučilišta nije pošteđen. Nije zadovoljan poslom koji je odradilo Ministarstvo pravosuđa.

- Taj posao je proveden vrlo jednostavno i vrlo loše na način da su informatičari prenijeli samo podatke iz katastra, i to one podatke koji se temelje na katastarskoj izmjeri koja je provedena još za vrijeme Austro-Ugarske, kaže Josip Faričić iz Male Rave.

U Zadarskom općinskom sudu pak kažu da je otvoren tzv. "ispravni postupak" te pozivaju na dostavu prigovora.

- Općinskom sudu u Zadru svoje prijave prijedloga za upise, odnosno svoje prigovore postojećim upisima ili njihovu prvenstvenu redu treba dostaviti do 18. kolovoza 2024., kratko su poručili iz Zadarskog općinskog suda šokiranim otočanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:22