SADA IMA 16 RUKU

Šef splitskog SDP-a: ‘Puljak si je kupnjom Barbira osigurao većinu za upravljanje gradom‘; Barbir: ‘Ostao sam dosljedan‘

Damir Barbir kaže kako je nebitno hoće li ga u Gradskom vijeću zvati izbačenim SDP-ovcem ili nezavisnim vijećnikom

Damir Barbir

 Tom Dubravec/Cropix

Predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević izjavio je u ponedjeljak kako si je gradonačelnik Ivica Puljak "kupnjom" Damira Barbira osigurao većinu bez SDP-a, na što je vijećnik Barbir odgovorio kako je nebitno hoće li on u Gradskom vijeću biti izbačeni SDP-ovac ili nezavisni vijećnik.

"Kupnjom vijećnika Barbira, Ivica Puljak sebi je osigurao većinu bez SDP-a, te sada ima 16 ruku, što mu je dovoljno za upravljanje gradom," rekao je Matijević Hini nakon prošlotjednog raskola među dvojicom splitskih vijećnika iz redova SDP-a.

Naime, na sjednici Gradskoga vijeća u četvrtak Matijević je glasao protiv, a Barbir za prijedlog gradonačelnika Puljka o podizanju 150 milijuna eura od Europske investicijske banke (EIB).

Splitski SDP nakon toga je pokrenuo postupak izbacivanja Barbira iz stranke jer je, po njihovu tumačenju, postupio mimo stranačke odluke glasavši za Puljkov prijedlog podizanja kredita.

Barbir: Ostao sam dosljedan

Barbir je Hini rekao kako je bitno da je on vijećnik s nepromijenjenim socijaldemokratskim vrijednostima i takav će i ostati, kako ističe, jedini u splitskom Gradskom vijeću.

"A sad tehnički, zovem li se ja izbačeni SDP-ovac ili nezavisni vijećnik - nebitno je," kazao je Barbir te dodao kako nema namjeru pridružiti se nekom klubu vijećnika u Gradskom vijeću.

"Mi (SDP) ni do sada nismo imali klub, ja sam ostao dosljedan, pa nemam potrebe nikamo ići, ni u čiji klub," rekao je Barbir.

Po njegovu tumačenju, Matijević je u sve prisnijim odnosima s HDZ -ovcima i kerumovcima te poručuje da se "njega (Matijevića) treba pitati hoće li sada, kada nema Barbira, izabrati neki klub."

"Gdje će i uz koga će SDP u splitskom Gradskom vijeću?," ističe Barbir kao glavno pitanje.

SDP je prije prošlotjednog raskola bio projektni partner gradonačelniku Puljku i tako mu osiguravao većinu za donošenje odluka.

Matijević napominje kako će SDP i dalje podržavati sve što je dobro za grad, ali ne i ono što nije dobro ili što nije transparentno.

Puljak: Odgovoran postupak

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u svojim je istupima postupak Damira Barbira ocijenio odgovornim te bi tako, po njemu, trebali postupati i drugi interesu javnog dobra.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u petak da je glasanje o kreditu od 150 milijuna eura pokazalo da se splitski gradonačelnik Ivica Puljak ne drži obećanja o transparentnosti, za koju se nekoć zalagao.

"SDP je od Grada tražio da se za svaki projekt dodatno razgovara, tražili smo transparentnost, da u odluke o tome kako će se koristiti novac budu upućene u Gradsko vijeće. Puljak to nije prihvatio, što ne mogu razumjeti jer se on u više navrata sam zalagao za transparentnost. Jedno je zalagati se za transparentnost drugih, a kada bi ti trebao biti transparentan, onda to odjednom ne radiš", rekao je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:57