OPASNO VRIJEME

Snažno nevrijeme poharalo Dalmaciju: Kod Dubrovnika vjetar lomio stabla i prevrtao kampere, zbog jake kiše poplavile kuće

Stručnjaci DHMZ-a objavili su mnogobrojna upozorenja za opasne vremenske pojave

Poplavljene kuće kod Dubrovnika

 Screenshot/

>>> 20:59 Olujno nevrijeme stvara probleme na dubrovačkom području za koje je, uz splitsko i kninsko, DHMZ izdao crveno upozorenje na grmljavinsko nevrijeme. Zbog jake kiše podigla se razina rijeke Omble te je došlo do plavljenja kuća na Tenturiji. U videu koji je Dubrovačkom vjesniku ustupio čitatelj pogledajte s čime su se danas poslijepodne suočili stanovnici Komolca koji žive uz rijeku.


20:40 Građani su objavlili fotografije slomljenih grana stabala u Stonu i Brocama koji su pod silinom južine završili na prometnicama. Kolnici su skliski, usljed kiše ima i odrona pa vozači trebaju biti na oprezu. Vjetar je prevrtao i kampere.

- Štete na objektima i krovovima, prema informacijama kojima trenutno raspolažem, nema. Ima slomljenih stabala, ali zajedno s cestarima, vatrogasci iz Putnikovića i Stona su djelovali odmah - kazao je načelnik Općin Ston Vedran Antunica. Navodno je u Prapratnom nevrijeme napravilo štetu na krovu tamošnjeg ugostiteljskog objekta.


18:57 Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske prenijelo je u 18:17 kratkoročno upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda koji je rekao da će se "izraženiji pljusak praćen grmljavinom, vjerojatno i obilnom kišom" tijekom idućih sati iz smjera Đakova kretati prema Baranji.

Ravnateljstvo je stanovnike tog prostora upozorilo i da ne borave na otvorenom prostoru ako ne moraju te da potraže sklonište u zatvorenim prostorima.

Hrvatski autoklub (HAK) upozorio je na poteškoće u pomorskom prometu u Dalmaciji.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik, Prapratno-Sobra te katamaranske linije: Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Bol-Jelsa. Split-Vis, Split-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Sobra-Šipanska luka-Dubrovnik.

U prekidu su i brodske linije: Komiža-Biševo, Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik.


17:31 Pljusak koji je jutros okupao Split, osim problema na križanju Ulice Domovinskog rata i Dubrovačke, izazvao je i poplavu u Vinkovačkoj ulici, piše Slobodna Dalmacija.

"Poplavila Vinkovačka ispod pazarića. Uobičajena slika nakon kiše, bez obzira na rekonstrukciju šahti prije mjesec i pol", rekao je čitatelj Slobodne koji je redakciji novina poslao i fotografiju s lica mjesta.

image
Čitatelj Slobodne Dalmacije/

17:15 Olujno jugo čupalo je i rušilo stabla na jugu Hrvatske. Kako javljaju čitatelji Dubrovačkog dnevnika, u Saplunari je jak vjetar iščupao stabla i napravio probleme na otoku.

Na Mljetu u Saplunari, u Stonu i Brocama srušena stabla su završila na cesti.

"U popodnevnim satima jako olujno nevrijeme koje je zahvatilo istočni dio otoka Mljeta, u Saplunari je prouzročilo padanje stabala i blokiranje prometnica", rekao je zapovjednik JVP Mljet Mario Dabelić i dodao kako je ukupno palo sedam borovih stabla.

U nevremenu su oštećeni i krovovi javljaju stanovnici.


16:00 Otok Brač poharalo je nevrijeme oko 14:30, potvrdili su za Dnevnik.hr tamošnji vatrogasci. Jaka kiša i vjetar napravili su materijalnu štetu, na terenu su sve vatrogascne snage, a u pomoć im dolaze i kolege iz obližnjih mjesta.

Općina Selca isključena od električne energije, HEP je na putu prema općini.

"Brojna stabla su popadala, i po kablovima koja dovode električnu elergiju do mjesta, stoga smo zatražili isključivanje električne energije", rekao je za Dnevnik.hr predsjednik DVD-a Tino Štambuk.

Na terenu su županijske ceste i HEP pogon Brač, uništeno je dosta krovova i popadalo stabala, ali šteta je samo materijalna - nema ugroženih ljudskih života.

"Nismo očekivali ovaj nalet da će tako pogoditi našu općinu, sada je situacija smirena", zaključio je Štambuk.

Snažno nevrijeme pogodilo je i Split, ulice su pod vodom, a snažna kiša pala je i u Metkoviću.


14:00 Prognostičari DHMZ-a izdali su upozorenje na grmljavinsko nevrijeme u regijama Split, Knin i Dubrovnik zbog obilnih pljuskova praćenih grmljavinom i velike vjerojatnosti za urbane i bujične poplave, lokalno moguće i tuču.

image

Potop na ulicama Splita

Ivana Grgic/Cropix
image

Potop na ulicama Splita

Ivana Grgic/Cropix
image

Potop na ulicama Splita

Ivana Grgic/Cropix
image

Potop na ulicama Splita

Ivana Grgic/Cropix
image

Potop na ulicama Splita

Ivana Grgic/Cropix
image

Jugo u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix
image

Jugo u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix
image

Jugo u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix
image

Jugo u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix
image

Jugo u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix

Mjestimična kiša tijekom vjetrovitog i za listopad neuobičajeno, ponegdje i rekordno toplog petka prethodnica je subotnjih još češćih, lokalno i obilnijih pljuskova s grmljavinom, osobito na srednjem i južnom Jadranu te u gorju i unutrašnjosti Dalmaciji, gdje je i najveća vjerojatnost olujnog nevremena. Stoga su stručnjaci DHMZ-a objavili mnogobrojna upozorenja za opasne vremenske pojave u europskom MeteoAlarm sustavu. U nedjelju i osobito ponedjeljak bit će stabilnije i mirnije, a od utorka ponovno zamjetnija južina, prenosi HRT.

image

Vrijeme - 21.10.2023.

Screenshot DHMZ

Državni hidrometeorološki zavod upozorava građane da danas prate prognoze i upozorenja zbog mogućih jakih grmljavinskih nevremena. Tako su na platformi X upozorili kako su zbog grmljavinskih nevremena i munja "moguća oštećenja na imovini i drveću".

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", navodi DHMZ.

"U subotu na istoku Hrvatske promjenjivo i nestabilno, često s kišom, osobito sredinom dana i poslijepodne i pljuskovima s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti jače izraženi. Puhat će umjeren do jak južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 20 °C, a najviša dnevna između 22 i 25 °C.

Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će uz promjenjivu naoblaku biti kiše, pa i u obliku pljuskova. Puhat će povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar.

image

Vrijeme na kopnu

Screenshot HRT

Na sjevernom Jadranu promjenjivo, a u gorju većinom oblačno s pljuskovima i grmljavinom, ponegdje moguće i obilnijima. Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar. Temperatura zraka u gorskim krajevima od 15 do 20 °C, a uz obalu između 18 i 23 °C.

U Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi. Puhat će umjeren i jak, mjestimice i olujan južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 18 °C, uz obalu između 20 i 22 °C, a najviša dnevna od 21 do 24 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, gdje će biti najveća vjerojatnost za jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno obilnom kišom. Puhat će jako i olujno jugo, pri čemu će more biti valovito, ponegdje i jače valovito", rekao je mr. sc. Dragoslav Dragojlović za HRT.

image

Vrijeme na moru

Screenshot HRT

Vrijeme u nedjelju

"U nedjelju u unutrašnjosti postupno smirivanje, s kišom još uglavnom u gorskim krajevima. U ponedjeljak i utorak djelomice sunčano te uglavnom suho, ujutro mjestimice s maglom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

I na Jadranu u nedjelju postupno smirivanje, s kišom još većinom u prvom dijelu dana. U ponedjeljak djelomice pa i pretežno sunčano, a u utorak na sjeveru postupno naoblačenje mjestimice s kišom. Puhat će umjereno, u utorak jako jugo i južni vjetar", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:17