Priznanja za hrabrost

"Sreća je i zadovoljstvo biti u društvu dobrih, hrabrih i humanih ljudi"

Vatrogasac koji je nastradao gaseći megapožar u Dravi i vozač koji je spasio život 2-godišnjoj djevojčici heroji su Osječke županije
 Vlado Kos/Cropix

Marijan Gajski, vatrogasac iz Našica, koji je teško nastradao prilikom gašenja megapožara u osječkoj tvrtki Drava International 4. listopada ove godine https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kronika/pozar-pod-nadzorom-epidemiolog-savjetuje-da-se-ne-jede-hrana-iz-vrtova-stozer-civilne-zastite-izdao-novu-preporuku-15380671 i Luka Novaković, vozač Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, koji je dao veliki doprinos u spašavanju života dvogodišnje djevojčice vozeći je iz KBC-a Osijek u KBC Zagreb https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/potez-koji-je-djetetu-spasio-zivot-osjecka-hitna-probila-se-do-rebra-jedan-poziv-bio-je-kljucan-15330649, Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije i 17 dobrovoljnih darivatelja krvi, dobitnici su ovogodišnje Povelje humanosti Osječko-baranjske županije. Riječ je o javnom priznanju koje se dodjeljuje za djela koja su pojedinci ili skupine građana učinili pomažući drugim ljudima ili su svojim djelima sačuvali njihove živote i zdravlje. Marijan Gajski tako se skupa sa svojim kolegama iz JVP Našice, ali i brojnih drugih slavonskih vatrogasnih postrojbi hrabro uhvatio u koštac s vatrom koja je gutala tisuće tona smrvljene i balirane plastike na otvorenom skladištu osječke tvrtke, a u uslijed gustog dima kojem su bili izloženi te smanjene vidljivosti u jednom je trenutku upao u šaht s vrelom plastikom. U KBC Osijek je primljen u kritičnom stanju, s ozljedama opasnim po život, a nakon prvih operacija koje su obavljene u Osijeku, premješten je na Kliniku za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, na Zavod za opekline.

Marijan će se vratiti jači nego ikada

- Puno ovo znači i suprugu i meni. Svaki dan sam kod njega u Zagrebu, izuzetno je počašćen i ponosan, a ja sam najponosnija. Borimo se. Zahvaljujemo se svima, vatrogasnoj postrojbi, vatrogasnoj zajednici, županu... Marijan je poručio da se ne predaje, da ne odustaje i da se mora vratiti jači nego ikada. Svima veliko hvala od srca, poručila je vidno dirnuta Maja Gajski, supruga našičkog vatrogasca koji se još uvijek u Zagrebu oporavlja od teških opeklina koje je zadobio na 30 posto tijela.

- Marijan je naš ponos. Na žalost, dogodila se tragedija i nadam se da će se što prije vratiti svojoj obitelji, a onda i nama kao njegovoj vatrogasnoj obitelji, kazao je Zoran Pakšec, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, koji se još jednom prisjetio požara u Dravi.

- To je veliko iskustvo za sve nas vatrogasce. Strah u očima je bio, ali okrenuli smo se toj bitci i pobijedili. Volio bih naglasiti da u prvom trenutku kada je JVP Osijek izašla na teren, podigli smo i ostale županijske snage, svi dobrovoljci su dali svoj obol u borbi protiv tog požara, no nemojmo zaboraviti da su vatrogasne snage bile par mjeseci prije i u borbama protiv poplava koje su ugrozile Hrvatsku, rekao je Pakšec.

O Luki Novakoviću, pak, pisali smo u travnju ove godine kada je kao vozač kola Hitne pomoći koja su u Zagreb iz Osijeka prevozila dvogodišnju djevojčicu u teškom stanju uslijed pogoršanja upale pluća zbog koje je bila hospitalizirana u Osijeku. No, kako je zbog plućnih problema bilo ugroženo srce, a osječka bolnice nije imala dječjeg kardiokirurga, bilo je nužno djevojčicu hitno transportirati u Zagreb. Znajući da je svaka minuta bitna, a da su u to vrijeme zbog radova na autocesti A3 kod Križa bile velike prometne gužve, Novaković je samoinicijativno nazvao policiju i zatražio da ih dočekaju kod križa te da se pod policijskom pratnjom brže probiju kroz gužve. To se u konačnici možda pokazalo i presudnim za spas djetetova života, s obzirom da je malena po dolasku u Zagreb doživjela arest, pa je uslijedila nova drama i reanimacija, koja je uspješno i sretno okončana.

Izniman slučaj

- Moje kolege i ja samo radimo svoj posao. Nije tu bilo puno vremena za razmišljanje, znao sam što nas čeka i na svoju sam ruku nazvao policiju da što prije dođemo u Zagreb. To je bio izniman slučaj, koji se dogodio sticajem okolnosti, jer kod nas improvizacije nema, skromno je kazao Novaković po primitku Povelje. Ponosan na dobitnike bio je i Mato Lukić, župan osječko-baranjski.

- U ovo predblagdansko vrijeme svi želimo biti u društvu dobrih, hrabrih i humanih ljudi. Sreća je i zadovoljstvo da smo mogli biti s našim dobitnicima, koji su ovu nagradu zaslužili svojim nesebičnim i predanim radom, pri čemu u intervencijama koje su radili nisu pitali za cijenu niti posljedice. Vidimo to na primjeru našeg vatrogascu gospodina Gajskog koji je ozlijeđen u ovom velikom požaru, kao i gospodina Novakovića koji je praktički svojim činom spasio život djetetu, našim dobrovoljnim darivateljima krvi... Sve problemi koji nas stišću tijekom godine, sve izazovi koji su stavljeni pred nas, lakše je prebroditi kada živimo o ovakvom okruženju, kazao je Lukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:09