AFERA VIBER

Stegovni postupak protiv izbačenih HDZ-ovaca bit će ponovljen

Milijan Brkić i Andrej Plenković
 CROPIX

Stegovni postupak protiv osam HDZ-ovaca koji su brzinski izbačeni iz stranke nakon spornih objava u Viber grupi "Zna se HDZ", vjerojatno će biti ponovljen.

A odluku o sankcijama, prema informacijama iz stranke, trebao bi donijeti novi sastav Časnog suda, čiji se članovi tek trebaju izabrati, s obzirom da se dosadašnji Časni sud praktički raspao - jedan se član odmah izuzeo, a dvije članice naknadno su se usprotivile načinu na koji se postupak vodio te upozorile na brojne nepravilnosti.

Novi članovi Časnog suda, kako doznajemo, trebali bi biti izabrani do polovice prosinca, a postupak bi zbog kampanje, kako pretpostavljaju neki u HDZ-u, mogao biti proveden tek nakon drugog kruga izbora.

Časni sud se raspao

Osam HDZ-ovaca, podsjetimo, izbačeno je prošlog četvrtka nakon telefonske sjednice Gradskog odbora HDZ-a te sjednice zagrebačkog Časnog suda. No, kako se poslije pokazalo, tijekom postupka nije poštovana procedura, na što su od početka upozoravali i sami članovi protiv kojih se postupak vodio - primjerice, nitko od članova nije dobio na uvid što im se točno stavlja na teret, stegovni postupak pokrenut je skupno, umjesto za svakoga člana ponaosob, a nitko od njih nije imao prilike ni iznijeti svoju obranu...

U međuvremenu se raspao i Časni sud koji je vijećao o slučaju te trebao donijeti stegovne mjere - najprije se tog četvrtka uoči sjednice, jedan od petero članova Časnog suda, Željko Stura, izuzeo jer kao član Gradskog odbora HDZ-a ne može istovremeno biti i u Časnom sudu. Tjedan dana nakon toga predsjednica Časnog suda Željka Žokalj uputila je vrhu stranke očitovanje da u "pokrenutim stegovnim postupcima ne želi sudjelovati na način na koji je zamišljeno" te upozorila na nepoštivanje procedure, a onda je još jedna članica Časnog suda Zdravka Ramljak podnijela ostavku jer se nije slagala s načinom na koji je proveden postupak. Podsjetimo da nitko od tih osam članova nije dobio službeni dopis o isključenju te su više puta izjavili da su o svemu doznali iz medija.

Tako se Božo Medić, iako "isključen" u ponedjeljak navečer, pojavio na sjednici Gradskog odbora HDZ-a čiji je član.

Doznajemo da se na toj sjednici nije posebno raspravljalo o isključenjima te o onome što se dogodilo s Časnim sudom, ali su, kažu naši izvori, tri člana HDZ-a - Miroslav Tuđman, Željko Stura i Nenad Viduka imali prigovor na zapisnik prošle sjednice te su iskazali neslaganje da se o tako važnom problemu, kao što je isključivanje članova, saziva telefonska sjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:52