Unapređenje liječenja

U KBC-u Zagreb uređuje se laboratorij za gensko profiliranje tumora, treći takav u Europi

Laboratorij je rezultat suradnje KBC-a, Ministarstva zdravstva i farmaceutske tvrtke Roche

Personalizirana medicina u liječenju zloćudnih bolesti u Hrvatskoj podići će se na višu razinu nakon što se u KBC-u Zagreb do kraja godine završi Laboratorij za gensko profiliranje tumora.

Optimalna terapija

Što to znači za napredak liječenja na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji pojasnili su predstojnik Klinike za onkologiju, prof. dr. Stjepko Pleština i budući voditelj laboratorija, prof. dr. Fran Borovečki. Naime, laboratorij je rezultat suradnje KBC-a, Ministarstva zdravstva i farmaceutske tvrtke Roche, a sve ne bi li se genskim profiliranjem tumora kod pacijenata s metastatskom bolešću utvrdilo koja je terapija optimalna ili pak koji lijekovi uopće ne bi mogli pomoći.

Detektiranje mutacija

"Gensko profiliranje tumora postaje sve češće obveza i temelj suvremenog liječenja raka u cijelom svijetu jer, u konačnici, osim što je učinkovitije, može biti i jeftinije s obzirom na to da se lijekovi daju samo onim pacijentima kod kojih imaju šansu pomoći. Trenutačno se takva ispitivanja rade na patologiji, ali za svaku mutaciju pojedinačno, što znači da je to i sporiji i skuplji put do konačnih rezultata. Ova metoda sekvenciranja genoma je brža, sveobuhvatnija i može detektirati 30 posto više mutacija", objašnjava dobrobiti ovog laboratorija prof. dr. Pleština.

Cijena testa bit će 3300 eura po pacijentu, a u prvoj godini rada laboratorija dvije trećine za hrvatske pacijente plaćat će Roche. Kapacitet ovog hrvatskog laboratorija bit će 10.000 testiranja godišnje, što premašuje hrvatske potrebe, pa se očekuje da će se u KBC-u Zagreb ubuduće testirati i uzorci iz nekih susjednih zemalja. Inače, bit će to poslije Njemačke i Švicarske treći takav laboratorij u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:49