VELIKI PROJEKT

U objektu veličine čak 16 tisuća kvadrata gradi se centar za distribuciju jabuka vrijedan 23 milijuna eura

‘Projektom je predviđena izgradnja hladnjače kapaciteta 6700 tona s različitim kapacitetima komora za skladištenje jabuka‘
 JL

Hrvatska proizvodnja jabuka ima budućnosti jer smo se svih ovih godina, unatoč teškim tržišnim okolnostima i sve češćim klimatskim promjenama, uspjeli oduprijeti izazovima koji su bili pred nama. Upravo je u tijeku ovogodišnja sezona berbe jabuka, kojom smo zadovoljni jer nam vremenske prilike, u vrijeme berbe, idu na ruku. Budućnost hrvatske proizvodnje jabuka ovisit će o dovršetku započete realizacije gradnje skladišnih kapaciteta, koja se financira bespovratnim sredstvima iz NPOO-a. Jedan od načina opstanka i razvoja proizvodnje jabuka je i još bolja horizontalna i vertikalna organizacija proizvođača, posebice kroz udruživanje u proizvođačke organizacije, koje su se proteklih godina pokazale kao​ najotpornije u izazovnoj tržišnoj utakmici.

Zaključak je to stručne rasprave s poljoprivrednim novinarima, koji je u povodu 20. listopada, Svjetskog dana jabuka, u Križu organizirala PZ JabukaHR, najveća organizacija proizvođača jabuka u Hrvatskoj.

PZ JabukaHR organizacija je istaknutih proizvođača jabuke u Hrvatskoj koja svoje proizvode plasira na domaće i inozemna tržišta, a okuplja više od 30 proizvođača jabuka (članova i pridruženih članova) s godišnjim prinosima između 10 i 12 tisuća tona, od čega glavnina, kao svježi proizvod ili prerađevine, završi na domaćem tržištu - na policama gotovo svih trgovačkih lanaca.

Luka Cvitan, upravitelj PZ JabukaHR, novinarima je tijekom obilaska gradilišta, u povodu obilježavanja Svjetskog dana jabuka, u Poslovnoj zoni Križ, objasnio kako je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo bespovratna sredstva u iznosu od 15 milijuna eura za gradnju i opremanje logističko-distributivnog centra za voće društvu Jabuka LDC d.o.o., osnovanom od strane i u većinskom vlasništvu proizvođačke organizacije PZ JabukaHR. Ukupna vrijednost projekta iznosit će oko 23 milijuna eura plus PDV, a objekt će se prostirati na 16.000 kvadrata.

"Finalizacija LDC-a očekuje se u ljeto iduće godine, kada ćemo primiti prve količine jabuka. Projektom je predviđena izgradnja hladnjače kapaciteta 6700 tona s različitim kapacitetima komora za skladištenje jabuka iz konvencionalne i ekološke proizvodnje, projektiranje i instaliranje najmodernijih linija za sortiranje i pakiranje jabuka, čime će se zadovoljiti sve zahtjevnije potrebe tržišta po pitanju sortiranja i konfekcioniranja, kao i nabava opreme za preradu jabuka u voćni sok i dr. Bitno je naglasiti da je ovaj objekt projektiran po najvišim DNSH i ekološkim standardima te da je u okviru projekta predviđeno i postavljanje fotonaponske centrale kapaciteta 500 kWh, čime će se osigurati glavnina potrebe za električnom energijom. Ponovno bi istaknuli da su jabuke domaćih proizvođača, okupljenih u PZ JabukaHR, prvi poljoprivredno-prehrambeni proizvod označen znakom ‘Dokazana kvaliteta - Hrvatska‘, koja krajnjem kupcu, na jasan i nedvosmislen način, garantira da je riječ o proizvodu koji je proizveden zaista tamo gdje je to u deklaraciji i navedeno, da udovoljava najvišim tržišnim standardima i da iza njega stoji sljedivost tijekom cijeloga proizvodnog procesa", rekao je Cvitan.

image
Cropix

Ovo je, inače, dosad drugi logističko-distributivni centar financiran bespovratnim sredstvima iz NPOO-a. Prva sredstva dodijeljena su prošle godine Osječko-baranjskoj županiji prilikom izgradnje regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Natječaj je još uvijek otvoren i postoji još nekoliko planova izgradnje LDC-a iz ovog programa.

"Mi u PZ JabukaHR pozdravljamo sve projekte kojima su nositelji proizvođačke organizacije, ali i inicijativu svih onih koji se u budućnosti žele pridružiti našoj ili nekoj drugoj proizvođačkoj organizaciji jer smatramo to najboljim načinom ojačavanja pozicije primarnih proizvođača. Zajednički možemo potaknuti i nove proizvođače da se okrenu proizvodnji jabuka i drugih voćnih vrsta. Sredstva koja je usmjerila država za izgradnju skladišnih kapaciteta od iznimne su važnosti za proizvodnju, zbog čega vjerujemo da ćemo u budućnosti biti još snažniji i konkurentniji", ističu u ovoj proizvođačkoj organizaciji.

Izgradnja potrebne infrastrukture temeljni je preduvjet održive proizvodnje za koju želimo da je produktivna, konkurentna i otporna. Za skladištenja jabuka u Hrvatskoj, tzv. ULO komora, danas ima u Hrvatskoj oko 40.000 tona, i to je za trenutačne potrebe proizvodnje konzumne jabuke, tijekom cijele godine, uglavnom dostatno. Ti skladišni kapaciteti uglavnom su sagrađeni prije 20-ak godina i u većini slučajeva u vlasništvu su trgovačkih društava koja se bave otkupom i prodajom, odnosno nisu u vlasništvu i gospodarenju proizvođača.

"Nažalost, infrastruktura logistike, tehnologija sortiranja, kalibriranja i pakiranja u tim skladišnim kapacitetima nije tehnološki zadovoljavajuća da se mogu zadovoljiti potrebe prema trgovačkim kućama, koje su iz dana u dan sve zahtjevnije po pitanju dinamika isporuke, vrsta pakiranja i općenito komercijalnih zahtjeva, koje diktira tržište. Pozitivne pomake na tim poljima očekujemo nakon završetka svih intervencija iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti te stavljanja u funkciju logističkih centara koji će biti na raspolaganju samim proizvođačima. Proizvođači će sami odlučivati o upravljanju LDC-ima, pa vjerujemo da će se situacija u domaćem voćarstvu ipak razvijati sve više u korist domaćih voćara i hrvatskih potrošača", zaključuje Luka Cvitan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:03