VELIKI PROSVJED

Vatrogasci pred zgradom Vlade: ‘Godinama čekamo da se promijeni jedan članak u zakonu. Idemo i u štrajk ako treba!‘

Od buduće vlade i glavnog vatrogasnog zapovjednika traže donošenje propisa bitnih za radnopravni položaj profesionalnih vatrogasaca

Prosvjed vatrogasaca

 Hm/

"Tražimo da svi budemo jednaki. Da imamo ista prava kao i naši kolege interventni vatrogasci. Gasimo iste vatre. Spašavamo iste ljude. I zato tražimo da budemo isto plaćeni", poruka je s jučerašnjeg prosvjeda hrvatskih profesionalnih vatrogasaca na Markovu trgu ispred zgrade Vlade. Vatrogasci koji su u Zagreb stigli iz svih krajeva Hrvatske prema zgradi Vlade krenuli su s Europskog trga s glavnom porukom "Lažima se vatre ne gase" te ih je na Mrkov trg stiglo nekoliko tisuća. Ondje su dočekani pjesmom Zdravka Čolića "Gori vatra". To je drugi put u povijesti hrvatskih vatrogasaca da prosvjeduju ispred zgrade Vlade. Prvi prosvjed bio je 2013.godine.

Godine 2020. donesen je Zakon o vatrogastvu kojim su profesionalni vatrogasci potpali pod lokalnu upravu i samoupravu, a Vlada je morala donijeti potrebne pravilnike i uredbe kojima bi se propisalo na koji će način lokalna samouprava financirati vatrogastvo. No ti dokumenti još uvijek nisu doneseni, što javne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na državne interventne vatrogasne postrojbe. Jučer je posebno istaknuto kako su profesionalni vatrogasci dodatno postavljeni u neravnopravan položaj nakon što je Vlada državnim vatrogasnim postrojbama dala status državnih službenika i namještenika te su njima novim kolektivnim ugovorom ove godine plaće znatno povećane u odnosu na ostale vatrogasce.

Vlada u ovom trenutku lokalnoj samoupravi prosljeđuje 47 milijuna eura godišnje za profesionalne vatrogasce, a preostala potrebna sredstva trebali bi platiti gradovi i općine, što oni čine u nedovoljnoj mjeri. Tako se, primjerice, na prosvjedu moglo čuti da profesionalni vatrogasci za ostajanje u pripravnosti 15 dana u mjesecu dobiju oko 100 eura mjesečno. Goran Franković, predsjednik Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, kazao nam je da bi Vlada trebala izdvojiti oko 70 milijuna eura godišnje za normalno funkcioniranje profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Među okupljenim vatrogascima vladalo je ogorčenje jer se smatraju zakinutima te su uvjereni kako će još nekoliko puta morati doći pred Vladu da bi se izborili za svoja prava. Ivan Krmpotić, predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke, stoga je poručio: "Idemo do kraja! I u štrajk ako treba!" Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, poručila je okupljenima: "Svi znaju tko je hrvatski policajac i gdje im je kuća, svi znaju tko je hitna služba, znaju li tko je hrvatski vatrogasac? Ne znaju. Od ove države tražimo jednaku plaću za jednaki rad. Pokažite da svaki hrvatski vatrogasac vrijedi jednako, da ima svoju kuću."

Prije ovog prosvjeda u Vladi je održan sastanak kojem su prisustvovali ministar Branko Bačić, ministar Ivan Malenica, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader te predstavnici sindikata. Kako neslužbeno doznajemo, na sastanku je dogovoreno da će se već na prvoj sjednici nove Vlade donijeti četiri pravilnika koji bi omogućili povećanje koeficijenta profesionalnim vatrogascima na 1,54, koliko imaju i oni državni, čime bi im plaća bila povećana za oko 416 eura mjesečno. Za to će do kraja godine iz proračuna biti izdvojeno oko 13 milijuna eura. Ta četiri pravilnika upravo su jučer puštena u javnu raspravu koja traje mjesec dana, što je preduvjet za njihovo usvajanje na Vladi. Prema našim informacijama, usuglašeno je i da je potrebno iz državnog proračuna izdvojiti veća sredstva koja će se lokalnoj samoupravi isplatiti za poslove vatrogastva. Prema procjenama, riječ je o oko 90 milijuna eura godišnje.


Prosvjed vatrogasaca smo tijekom dana pratiti uživo, a više možete pročitati niže:

NOVO 14:35 Završen je prosvjed vatrogasaca na Markovu trgu ispred zgrade Vlade.

Za kraj je predsjednica sindikata Iva Šušković kazala da već na prvoj sjednici Vlade očekuje rješavanje danas iznijetih zahtjeva vatrogasaca.


14:22 Veliki prosvjed vatrogasaca svojom kamerom zabilježio je i fotoreporter Cropixa Damjan Tadić koji ih je pratio kroz grad.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix
image
Josip Bandic/Cropix

13:56 ‘Četiri godine čekamo da se promijeni jedan članak u zakonu i problemi vatrogasaca su riješeni. Zar je to tako teško, kao da se bavimo nuklearnom fizikom. Braćo i sestre vatrogasci, idemo do kraja! I u štrajk ako treba!‘, kazao je Ivan Krmpotić, predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke.

image

Prosvjed vatrogasaca

Hm/

13:30 ‘Ako ne dobijemo ono što tražimo. Ako vatrogasci ne dobiju svoja pravila, svoja prava - doći ćemo ponovno. Jer vi ste hrvatski vatrogasci‘, kazala je Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

‘Rekli su nam da ne smijemo doći pred zgradu Vlade. A gdje bi došli nego pred zgradu Vlade. Naš zakon se mora poštivati. Vlada ga je donijela i mora ga provoditi. Ne možemo se mi boriti s lokalnom samoupravom da se osiguraju sredstva za vatrogasce na lokalnoj razini. To Vlada mora riješiti. 50 milijuna eura vrijedi vatrogasna mreža i minimalni uvjeti rada. Traźimo 75 milijuna eura godišnje za javne i dobrovoljne vatrogasce u Hrvatskoj i da nam se osigura dostojanstven rad i kvalitetna oprema‘, kazao je Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske


13:04 ‘Sedamnaest godina nam obećavaju donošenje Pravilnika i podzakonskih akata za profesionalne vatrogasce, ali gdje smo danas? Danas smo ovdje na prosvjedu ispred zgrade Vlade! Danas tražimo iste uvjete za sve vatrogasce. Tražimo da svi vatrogasci budu državni službenici i namještenici!‘, kazano je na početku prosvjeda.


13:08 “Ovdje su skoro svi profesionalni vatrogasci Hrvatske. Trg je pun”, izjavila je voditeljica prosvjeda nakon što su svi prosvjednici stigli na Markov trg.


13:00 Početak kolone prosvjednika upravo je stigao pred zgradu Vlade.


12:57 Dok se prosvjednici približavaju Markovu trgu iz zvučnika kod Markove crkve trešti pjesma ‘Gori vatra‘ od Zdravka Čolića.


12:49 Sada već više od tisuću vatrogasaca upravo prolazi kulu Lotrščak i par stotina metara su od zgrade Vlade.

image

Prosvjed vatrogasaca

Hm/

12:42 Prosvjednici su sada već došli do Trga bana Jelačića.


12:34 Vatrogasci su krenuli prema Banskim dvorima.


12:15 Pod sloganom “Lažima se vatre ne gase” na Europskom trgu u Zagrebu okupilo se nekoliko stotina vatrogasaca koji ce krenuti prema zgradi Vlade i prosvjedovati zbog loših uvjeta rada.

image

Prosvjed vatrogasaca

Hm/
image

Prosvjed vatrogasaca

Hm/

Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca danas organizira prosvjed vatrogasaca na Trgu sv. Marka u Zagrebu.

Razlog prosvjeda je nezadovoljstvo statusom profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na lokalnoj i županijskoj razini, od buduće vlade i glavnog vatrogasnog zapovjednika traže donošenje propisa bitnih za radnopravni položaj profesionalnih vatrogasaca. Žele i ujednačavanje plaća profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u državnoj službi i onih zaposlenih na lokalnoj i županijskoj razini. Traže i da Vlada poveća minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva.

Oni traže da se izjednači koeficijent njihovih plaća s koeficijentom pripadnicima interventnih vatrogasnih postrojbi. Naime, interventni vatrogasci odlukom Vlade su ušli u kategoriju državnih službenika i namještenika te im je nedavno znatno povećan iznos koeficijenta dok su vatrogasci na lokalnoj razini imali povećanje plaće ove godine od samo 5 posto. Vlada na godišnjoj razini gradovima i općinama za funkcioniranje vatrogastva isplaćuje 47 milijuna eura a za isplatu dodatnih sredstava zadužena je lokalna zajednica.Stoga je ona poslodavac vatrogasaca s kojom bi trebali dogovarati bolje plaće i uvjete rada. No sada profesionalno vatrogasci traže promjenu svog statusa te žele da i oni budu u statusu državnih službenika i namještenika i da ne ovise o lokalnoj vlasti.

Kako neslužbeno saznajemo dio gradonačelnika s vatrogascima je dogovorio isplatu dodatnih sredstava a dio njih kao, primjerice u Iloku to odbija i ne želi iz svog proračuna izdvajati dodatna sredstva za vatrogasce.

Sat i pol vremena prije početka prosvjeda, koji počinje u u 12 sati i 30 minuta, u zgradi Vlade počinje sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima Koordinacije i sindikata.

Prosvjednici će se okupiti na Europskom trgu, a onda će u povorci u 12:30 krenuti Ulicom Augusta Cesarca do Trga bana Josipa Jelačića, zatim Radićevom ulicom i Zakmardijevim stubama do Trga sv. Marka.

S parkirališta Zagrebačkog velesajma oko 12:30 krenut će kolona od 70-ak vatrogasnih vozila, koja će proći pokraj Markova trga te nastaviti prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u Selskoj. U mnogim vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske u 13 sati zasvirat će sirene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:00