STOP SJEKIRAMA

150 MILIJUNA DOLARA ZA SPAS PRAŠUME Norveška plaća Liberiji da prestane sa sječom šuma

 Wikipedia / Wikipedia

MONROVIA Liberija će postati prva država koja će u potpunosti prestati sa sječom šuma u zamjenu za novčanu pomoć. Norveška će siromašnoj zapadnoafričkoj državi isplatiti 150 milijuna dolara do 2020. godine uz uvjet da Liberija prestane s deforestacijom.

Liberijske šume nisu prostrane kao u nekim drugim afričkim zemljama, ali spadaju u globalno područje bioraznovrsnosti i zadnje su utočište zapadnih čimpanzi, šumskih slonova te leoparda.

Predsjednica Liberije Ellen Sirleaf Johnson izazvala je pravu poplavu međunarodnih kritika 2012., nakon što je odobrila sječu 58% preostalih šuma u toj zemlji. Nakon pritisaka i prosvjeda, većina takvih dozvola je poništena.

Neki znanstvenici tvrde kako je upravo ubrzana sječa preostalih šuma glavni razlog epidemije ebole. Naime, životinje, od kojih su neke zaražene ebolom, imaju sve manje prirodnog staništa i zbog toga sve češće dolaze u kontakt s ljudima.

No, sječa preostalih šuma uskoro bi trebala prestati zahvaljujući sporazumu između Norveške i Liberije. Prema sporazumu, Norveška će Liberiji pomoći pri formiranju kapaciteta za nadzor i kontrolu šuma. Liberija se obvezala da neće izdavati nove dozvole za sječu šuma, a više od 30% šumskih prostranstava dobit će zaštićen status do 2020. godine.

Dio novca bit će uplaćen lokalnim zajednicama koje pomažu očuvanje šuma. Norvežani su bili oprezni pri sklapanju sporazuma pa će novac uplatiti tek kad vide rezultate, nakon neovisnog vještačenja koje će procijeniti uspješnost programa.

'Postoji mogućnost da dogovor pođe krivo i zbog toga će se obje države morati potruditi da spriječe utjecaj korupcije, ali oprezno sam optimističan kad je u pitanju uspješnost projekta', izjavio je Patrick Alley, direktor Global Wintessa - neprofitne lobističke organizacije koja se zalaže za očuvanje okoliša.

'To je zbilja dobra vijest koja bi mogla promijeniti Liberiju u trenucima kad iz te zemlje stižu uglavnom loše vijesti', naglašava Alley za BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:51