PUTINOV KRITIČAR

Aleksej Navaljni nestao iz zatvora: Već šest dana se ne zna gdje je

Obaviješteni su da se 47-godišnjak ne nalazi u kaznenim kolonijama IK-6 i IK-7

Aleksej Navaljni

 Kirill Kudryavtsev/Afp/Profimedia

Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni premješten je iz kaznene kolonije IK-6 u regiji Vladimir, istočno od Moskve, a njegovo trenutačno boravište nije poznato, rekli su u ponedjeljak njegovi pristaše i saveznici.

Odvjetnici Alekseja Navaljnog rekli su u ponedjeljak da su izgubili kontakt sa zatvorenim ruskim oporbenim čelnikom, za kojeg se posljednje zna da je bio zatvoren u kaznenoj koloniji IK-6 istočno od Moskve.

Navaljni je u kolovozu osuđen na 19 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke zajednice, financiranje ekstremističkih aktivnosti i brojna druga kaznena djela. Već je služio kaznu od 11 i pol godina u zatvoru s maksimalnim osiguranjem zbog prijevare i drugih optužbi koje on poriče.

Pristaše Navaljnog tvrde da su njegovo uhićenje i zatvaranje politički motivirani pokušaj da se uguši njegova kritika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Odvjetnici su nekoliko puta pokušali dobiti pristup dvjema kaznenim kolonijama u blizini Moskve za koje se vjeruje da se nalazi Navaljni, koji je imao ozbiljne zdravstvene probleme, napisala je glasnogovornica Navaljnog, Kira Jarmiš, na platformi X u ponedjeljak. Obaviješteni su da se 47-godišnjak ne nalazi u kaznenim kolonijama IK-6 i IK-7, dodala je Jarmiš te naglasila kako "odbijaju kazati kamo su ga odveli".

"U petak i tijekom današnjeg dana, ni IK-6 ni IK-7 nisu im odgovorili", objavila je Jarmiš, dodajući da je Navaljnog nema već šest dana.

Suradnici Alekseja Navaljnog već se neko vrijeme pripremaju za njegov mogući premještaj u koloniju sa strožim režimom.

Sam proces premještaja zatvorenika željeznicom preko golemoga ruskog teritorija može potrajati tjednima, a u međuvremenu rodbina i obitelj ne mogu dobiti informacije o tomu gdje se osoba nalazi i u kakvu je stanju sve dok ne stigne na odredište.

Njegova suradnica Ljubov Sobol Reutersu je prošli tjedan rekla kako njegovi pristaše strahuju da će biti premješten u novu zatvorsku koloniju i da je ‘tajming‘ povezan s početkom predsjedničke izborne kampanje u kojoj će Vladimir Putin zatražiti još jedan šestogodišnji mandat.

"Oni se toliko boje Navaljnog, čovjeka koji je u zatvoru, čovjeka kojemu je limitirano pravo na dopisivanje, koji ne smije vidjeti članove svoje obitelji i tako dalje, da su ga odlučili ukloniti što dalje od vanjskog svijeta u trenutku kada Putin kani ići po još jedan mandat da, ne daj Bože, ne bi dao neku izjavu", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 22:15