WSJ OTKRIVA

Američki špijuni tvrde da Teheran nije znao za napad Hamasa. Ali pogledajte koga su primili netom prije...

Direktnu upletenost Irana demantiraju američki dužnosnici i drugi koji su upoznati s obavještajnim podacima o napad

Vježba iranskih vojnika

 Sepahnews/Zuma Press/Profimedia/Sepahnews/zuma Press/profimedia

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari u srijedu je iznio jednu od najoštrijih dosadašnjih izraelskih optužbi protiv Irana. "Prije rata Iran je izravno pomagao Hamas novcem, obukom, oružjem i tehnološkim znanjem", ustvrdio je Hagari. Istaknuo je da i trenutačno Iran pomaže Hamasu obavještajnim podacima.

Američki Wall Street Journal objavio je u četvrtak detalje o obuci Hamasa u Iranu u rujnu, prije Hamasova napada na Izrael 7. listopada, no ističu kako nema dokaza da su Palestinci u Iranu bili trenirani za taj napad. Nema dokaza da je Iran bio izravno uključen u planiranje ili odobravanje napada 7. listopada, službeni je stav SAD-a.

Kako prijeti da sukob preraste u širi rat s Iranom i mrežom islamističkih skupina koje podržava Iran, od Jemena i Iraka do Sirije i Libanona, SAD je na to područje poslao dva svoja nosača zrakoplova. I Izrael i SAD ističu podršku Irana Hamasu i Hezbolahu, no ne optužuju Iran direktno za napad 7. listopada.

Specijalna vojna obuka

Sada je WSJ objavio da je oko 500 palestinskih boraca u rujnu bilo u Iranu na specijalnoj vojnoj obuci. Pripadnike Hamasa i Palestinskog islamskog džihada trenirali su časnici Qudsa, postrojbe za vanjske operacije iranske Islamske revolucionarne garde. Vježbama su prisustvovali visoki palestinski dužnosnici i iranski general Esmail Qaani, šef Qudsa, tvrdi WSJ.

Američki dužnosnici i ljudi upoznati s obavještajnim podacima rekli su novinarima WSJ da nemaju informacija na osnovi kojih bi mogli tvrditi da je Iran proveo obuku kako bi Palestince pripremio za 7. listopada.

WSJ je prije objavio da su Iranci pomogli Hamasu u planiranju napada, citirajući dužnosnike Hamasa i Hezbolaha, savjetnika sirijske vlade i europskog dužnosnika. No, direktnu upletenost Irana demantiraju američki dužnosnici i drugi koji su upoznati s obavještajnim podacima o napadu, navodi WSJ. Nekoliko američkih dužnosnika reklo je da Washington ima "uvjerljive" obavještajne podatke koji pokazuju da su iranski čelnici bili iznenađeni Hamasovim napadom. "Informacije koje imamo ne pokazuju izravnu povezanost Irana s Hamasovim napadom 7. listopada", rekao je prošli tjedan glasnogovornik američkih zračnih snaga Pat Ryder.

Nužna podrška za napad

Ovakvu operaciju vrlo je teško izvesti bez podrške Hezbolaha i iranskih snaga, Hamas nije sposoban za to, tvrdi ekspert Saeid Golkar sa Sveučilišta Tennessee. Norman Roule, glavni američki obavještajac za Iran od 2008. do 2017., kaže da je Iran već dugo uključen u obuku i financiranje vojnih skupina na tom području, ali to ne znači da su upravljali napadima 7. listopada. "Rijetko je potrebno da Iran uključi svoje ljude", kaže on.

Hamas, islamistički ogranak sunitskog Muslimanskog bratstva, imao je dobre i loše faze odnosa sa šijitskim Iranom. Iran je podržao Hamas oružjem i novcem od osnivanja 1980-ih, no prestali su 2012. kad je Hamas u ratu u Siriji zauzeo stranu protiv predsjednika Bašara al-Asada, iranskog saveznika.

No, Hamas je 2017. objavio da opet dobiva pomoć iz Irana. Otad su dobili znatniju pomoć od Irana, što im je omogućilo da sastave vlastite bespilotne letjelice i projektile za gađanje Izraela, navodi WSJ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:15