SVE VEĆI RASKOL

Bijela kuća bijesna na Netanyahua, Biden zaprepašten zbog zločina IDF-a: ‘Ogorčen sam, to se ne smije događati!‘

Smrt humanitaraca, među kojima je i američko-kanadski državljanin, napetost SAD-a i Izraela digla je na dodatnu razinu, javlja CNN

Benjamin Netanyahu; Joe Biden

 Ronen Zvulun/Afp; Eros Hoagland/Getty Images North America/getty Images Via Afp/

Smrt radnika World Central Kitchena izazvala je bijes i ogorčenje u Bijeloj kući, javlja američki CNN, dodatno dižući tenzije u ionako napetim odnosima između američke i izraelske vlade, odnosno američkog predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji unatoč kritikama ne prestaje s vojnim operacijama u kojima stradavaju brojni civili u Gazi.

U povodu napada izraelske vojske, u kojem je u utorak navečer ubijeno sedam humanitarnih radnika u pojasu Gaze, američki predsjednik Joe Biden poručio je da je "ogorčen", što je riječ koju je rijetko koristio. Vijest je izazvala ozbiljno zaprepaštenje i zabrinutost Washingtona u situaciji ionako visokih napetosti između SAD-a i Izraela, ocjenjuje CNN. Američki predsjednik pozvao je na brzu istragu odgovornih.

Biden je u izjavi u utorak navečer upotrijebio neke od najoštrijih riječi od početka rata između Izraela i Hamasa u listopadu, navodi CNN. Izrijekom je okrivio Izrael za neuspjeh u zaštiti humanitarnih radnika i civila te poručio da se "incidenti poput jučerašnjeg jednostavno ne bi smjeli dogoditi."

image

Američki predsjednik Joe Biden

Eros Hoagland/Getty Images Via Afp

Izraelska vojska priznala je u srijedu "ozbiljnu pogrešku" nakon napada u kojem je ubijeno sedmero radnika humanitarne nevladine organizacije World Central Kitchen u pojasu Gaze. Izraelski predsjednik Isaac Herzog ispričao se nakon napada. "Predsjednik Herzog izrazio je duboku tugu i iskrenu ispriku zbog tragične smrti ekipe WCK-a sinoć u pojasu Gaze i izrazio sućut njihovim obiteljima i voljenima", priopćeno je iz ureda izraelskog predsjednika.

Smrt humanitaraca koji su pokušali dostaviti hranu izgladnjelim civilima u opkoljenoj enklavi, među kojima je i jedan američko-kanadski državljanin, podigla je frustraciju predsjednika Bidena i njegovih najviših dužnosnika na novu razinu, objavio je CNN, pozivajući se na neimenovani izvor iz američke vlade.

Biden je u utorak o izraelskom napadu na humanitarce u Gazi razgovarao s predstavnicima američke muslimanske zajednice. Među sudionicima razgovora bili su liječnici koji su proveli neko vrijeme u Gazi i iz prve ruke svjedočili o tome kakva je situacija za palestinske civile, prenosi CNN. Predsjednik je rekao da je ovo vrlo teška situacija i da bi želio vidjeti kraj ovog rata, kako je rekla sudionica razgovora Salima Suswell, osnivačica udruge koja okuplja afroameričke muslimane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:49