ŠOK U KAZAHSTANU

Bivši ministar gospodarstva osam sati mučio suprugu, žena je na kraju preminula, objavljena snimka torture

U Kazahstanu se 1 od 6 žena suočila s nekim oblikom fizičkog nasilja od strane partnera

Quandyq Bishimbaev

 Twitter/

Bivši kazahstanski ministar gospodarstva Quandyq Bishimbaev pred porotom je ponovio svoj iskaz kako nije kriv za supruginu smrt. Optužen je za mučenje, ubojstvo i počinjenje teškog kaznenog djela, dok se njegov rođak Baqytzhan Baizhanov tereti za neprijavljivanje kaznenog djela, prenosi Rferl.org.

Krajem ožujka je započelo suđenje pred porotom na kojem je tužiteljica Aizhan Aimaghanova rekla kako je bivši ministar satima tukao svoju suprugu Saltanat Nukenovu u restoranu koji je pripadao njegovom rođaku. Kasnije je u tom istom restoranu pronađeno tijelo nesretne 31-godišnjakinje. Ako ga proglase krivim, prijeti mu kazna do 20 godina zatvora.

Pojavila se i snimka iz restorana prema kojoj je premlaćivanje trajalo gotovo osam sati te u to vrijeme nitko od prisutnih svjedoka nije pozvao policiju. Slučaj je privukao pozornost cijele zemlje usred povećanog rasta obiteljskog nasilja u Kazahstanu gdje se 1 od 6 žena suočila s nekim oblikom fizičkog nasilja od strane partnera.

Nasilje u obitelji kroz povijest je prolazilo nekažnjavano u srednjoazijskoj državi te se ne smatra samostalnim kaznenim djelom. Kazahstanski parlament već godinama odugovlači s prijedlogom zakona koji bi kriminalizirao obiteljsko nasilje, a žene čine tek četvrtinu kazahstanskih legislatora.

Usred javnog negodovanja zbog brutalne smrti Nukeove, kazahstanski predsjednik Qasym-Zhomart Toqaev javno je pozvao Ministarstvo unutarnjih poslova da slučaj preuzme pod posebnu kontrolu.

43-godišnji Bishimbaev bio je ministar gospodarstva od svibnja 2016. do kraja prosinca iste godine, a ranije je radio na raznim rukovodećim mjestima u državnim agencijama. Dvije godine kasnije s 22 druga sudionika osuđen je za korupciju visokog profila, odnosno za primanje mita i pronevjeru dok je vodio tvrtku pod državnom kontrolom.

Sud u Astani osudio ga je na 10 godina zatvora, ali je Bishimbaev koji dolazi iz utjecajne obitelji prijevremeno pušten zbog masovne amnestije koju je izdala vlada. Od 10 godina, odslužio je samo 18 mjeseci.

Ministarstvo unutarnjih poslova ranije je priopćilo da se svake godine zabilježi više od 100.000 slučajeva obiteljskog nasilja, iako je brij neregistriranih slučajeva vjerojatno puno veći.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava već godinama pozivaju kazahstanske dužnosnike da zaustave širenje obiteljskog nasilja jer prema podacima UN-a u Kazahstanu godišnje umre 400 žena od posljedica obiteljskog nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 11:16