GOLOB ODLUČIO

Bomba iz Slovenije: ‘Priznat ćemo ih kao državu! Do 13. lipnja bi sve trebalo biti gotovo...‘

Pozivam Izrael da smjesta prekine napade na Gazu, poručila je slovenska vlada

Ljubljana

 Greg Balfour Evans/Alamy/Alamy/Profimedia/Greg Balfour Evans/alamy/alamy/profimedia

Slovenska vlada pokrenula je u četvrtak postupak za priznavanje palestinske države s ciljem pokušaja okončanja sukoba u Gazi, poručio je premijer Robert Golob.

"Užasi koje svakodnevno gledamo u Gazi su nedopustivi i moraju prestati. Pozivam Izrael da smjesta prekine napade na Gazu i da sjedne za pregovarački stol", riječi su Goloba koje je na X-u prenijela slovenska vlada.

Golob je poručio kako bi volio da priznanje njegove zemlje bude "poticaj da se pregovori odvijaju brže" i da se ubrza dijalog u Ujedinjenim narodima o trenutačnom prekidu vatre, oslobađanju talaca te sigurnosti i opstanku Izraela kroz dvodržavno rješenje. Slovenski premijer objasnio je da je Vlada 13. lipnja odredila kao rok za ‘završetak procesa‘ priznanja Palestine.

image

Robert Golob

Ludovic Marin/Afp

Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon je objasnila da je Vlada donijela odluku o pokretanju postupka na temelju granica između Izraela i Palestine iz 1967. godine, što znači da priznaje teritorij Palestine koji uključuje Gazu, Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem.

Golobova poruka uslijedila je istodobno s najavom Irske, Španjolske i Malte koje navodno razmatraju priznavanje palestinske države 21. svibnja.

Irska televizija RTE News u srijedu navečer je prenijela kako su se intenzivirali razgovori između Dublina, Madrida, Ljubljane i La Valette o potencijalnom zajedničkom priznanju palestinske državnosti.

Irska televizija tvrdi kako te zemlje čekaju glasanje na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 10. svibnja koje bi moglo rezultirati otvaranjem puta Palestine prema članstvu u toj organizaciji.

Četiri zemlje su u zajedničkom priopćenju 22. ožujka poručile kako su dogovorile prvi korak prema priznanju Palestine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 06:21